En grupp gäss som börjar flyga

I vildmarken med Alpha 7S III

Tomasz Gladys

Som alla vildmarksfilmare vill polacken Tomasz Gladys komma så nära naturen som möjligt. Det handlar inte bara om att ta fantastiska bilder, utan även att ta del av ögonblicken och känna närvaron av de djur han fotar. ”Ett av de häftigaste ögonblick jag har varit med om var att få vara nära en stor gåsflock, runt 40–50 000”, berättar Tomasz.

Tomasz uttrycker sig inte bara bildligt. Med hjälp av kamerorna Sony Alpha 7S III, Cinema FX3 och anpassad utrustning tar han sig så nära motiven som möjligt.

”Jag har ett flytande gömställe där jag placerar min Sony Alpha7S III med ett FE 200-600mm f/5.6-6.3-objektiv. Jag sätter på mig en dykardräkt och bara mitt huvud är ovanför vattenytan. Gömstället är kamouflerat och resten av kroppen är under vattnet tillsammans med en flytande plattform så att jag kan ställa ifrån mig kameran och objektivet. På den tydliga LCD-skärmen på Alpha 7S III har jag full koll på vad som händer”.

Kamouflerat, flytande gömställe på vattnet

På det här sättet lyckades Tomasz fånga fantastiska bilder av gässen som började sin flytt från sin position i vattnet.

”Jag rörde mig mycket försiktigt runt sjön. Det var lågvatten och jag hade tusentals gäss omkring mig. Plötsligen började alla att flyga från vattnet. Jag hade tusentals flygandes mindre än en meter över huvudet och kunde känna vingslagen. Det var ett otroligt ögonblick!”

Tomasz medger att ögonblick som dessa är sällsynta. “Förut hade jag alltid en bild i huvudet av fotot jag ville ha. Jag kunde sitta och vänta en hel dag på just det ögonblicket, och komma hem besviken när det inte skedde. Nuförtiden uppskattar jag alla ögonblick och njuter av att bara vara en del av naturen. Om man lägger tid på att observera vad som sker omkring en kommer den tid och det tålamod som man lagt ned att löna sig”.

Tomasz fotar gärna däggdjur, men hans stora passion är att filma fåglar, framför allt tranor och gäss. ”Tranor förknippas med lycka och i Polen symboliserar de hopp. De flyttar strax före våren och är ett tecken på det kommande året”.

Tomasz använder oftast två Sony-kameror, FX3 som ingår i Cinema-serien och Sony Alpha 7S III. Kombinationen av dessa kameror är precis vad Tomasz behöver för att fånga vildmarksögonblicken han annars hade missat. ”I och med deras höga ISO-känslighet är de här kamerorna otroligt lämpade för vildmarksfilmande”.

Möjligheten att justera kamerasensorn och fota med högre känslighet ger vildmarksfilmare och -fotografer mer tid att ta bilder av hög kvalitet.

Jag minns en kväll när jag var i vattnet och såg alla gäss sova på vattenytan. Det var så vackert. Dessvärre kunde jag inte filma eftersom det var för mörkt. Nu när jag har Alpha 7S III kan jag filma med ISO 12 000 eller högre, något som både National Geographic och BBC har användning av.

Som för alla fotografer och filmskapare som spenderat längre perioder utomhus har kamerans och objektivets storlek och vikt stor betydelse. Varje gram gör skillnad. Detta är ett av skälen till att Tomasz hellre använder zoomobjektiv än fasta objektiv. Med zoomobjektiven går det att anpassa bilden efter motivet och miljön utan att byta objektiv, vilket inte är möjligt om halva kroppen är under vatten.

”Jag är medveten om att 200-600mm-objektivet endast har en bländare på f/5.6-6.3, men det gör inget då jag kan öka ISO-nivån med Alpha 7S III och FX3 utan att försämra bildkvaliteten. Kombinationen av Alpha 7S III och objektivet FE 200-600mm f/5.6-6.3 är perfekt för mig. Jag har allt jag behöver i ett kompakt format”.

Ett annat av Tomasz favoritobjektiv är FE 28-135mm f/4 PZ. Det här kraftfulla zoomobjektivet har inbyggda motorer som gör det möjligt för Tomasz att fjärrzooma.

fjärrstyrd bil med en monterad sony alpha 7sm3

”Jag använder ett fjärrstyrningssystem för Alpha 7S III med en räckvidd upp till 1 km. Dessutom har jag ordnat ett flytande gömställe som går att fjärrstyra. Det är som en fjärrstyrd och kamouflerad båt med en stabiliseringskardan med tre axlar som stöd för Alpha 7S III. Jag har full kontroll över båten, kardanrörelserna, kameran och objektivet. Vidare använder jag en stor fjärrstyrd bil som jag har riggat på samma sätt, men den är inte tystgående och är väldigt långsam. Djuren märker om man kommer direkt emot dem, så jag sick-sackar långsamt fram och stannar upp för att filma först när jag hittar ett riktigt bra läge”.

”Med hjälp av dessa verktyg kan jag komma närmare djuren med min Sony Alpha 7S III. Det är suveränt att Sony ger tredjepartstillverkare möjlighet att skapa den här typen av produkter. Det ger mig så många fotomöjligheter”, säger han avslutningsvis.

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant