laurent baheux sony alpha 9 en lejonhona sitter tålmodigt och ser sig omkring bakom högt gräs på savannen

Storslagen flock: fotografera afrikanska lejon

Laurent Baheux

”Att fota lejon har blivit mitt uppdrag: att fånga bilden av ett ståtligt djur mitt i ett förlorat paradis.” Laurent Baheux.

laurent baheux sony alpha 9 majestätisk profilbild av ett lejons huvud

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 1600

För turister som är på safari i Afrika är målet att se och fotografera så många djur som möjligt men för Laurent Baheux har det blivit en livsuppgift. Han har djup kontakt med dessa djur och minns exakt ögonblicket då han kände att han måste lägga sin tid på att berätta historier om dessa unika djur.

laurent baheux sony alpha 9 lejonhane tittar åt sidan med ljuset i manen

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 6400

”Ett lejon stod på en klippa och blickade lugnt ut över den vidsträckta slätten medan vinden blåste i manen. Han verkade vara ett med naturen i det sublima morgonljuset. Det var ett tidlöst ögonblick med optimala fotograferingsförhållanden: ingenting särskilt spektakulärt utan mer kontemplativt och ett tillfälle att få kontakt med djurlivet. Det är mitt jobb att fånga dessa magiska ögonblick.”

Laurents uppdrag framträder genom hans svartvita bilder som blottar mer än den fysiska formen hos dessa djur. De blir även till karaktärer i en egen berättelse som Laurent hoppas kommer att öka medvetenheten och bidra till djurskyddsarbetet.

laurent baheux sony alpha 9 en lejonhona sitter tålmodigt och ser sig omkring bakom högt gräs på savannen

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1250

Men varför har han valt att fotografera i svartvitt?

”För mig är svartvitt renodlad fotografering, bara ljus och skugga. Genom att använda svartvitt är det enklare att fokusera på former och komposition. Färgerna fascinerar oss men de fungerar även som en distraktion och förhindrar närmare studier av motivet. Svartvitt ger en mer personlig tolkning.”

laurent baheux sony alpha 9 fågelperspektiv på en lejonhona som sitter tyst i gräset

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 2500

Laurent använder tre olika Sony-kameror för att ta bilder, Sony α9, α7R III och α7 III. Varje kamera har ett eget syfte beroende på vad han försöker fånga. α9 är byggd för hastighet och gör det möjligt för Laurent att fotografera de stora katterna springandes i 20 bilder/s samtidigt som de 42,4 megapixlarna på hans α7R III gör det möjligt att fånga även de minsta detaljerna. α7 III är allsidig och har ett stort dynamiskt omfång och snabbt autofokus.

Det som är gemensamt för alla tre kamerorna är hur Laurent använder den elektroniska sökaren för att ta och visa bilderna i svartvitt: ”Den elektroniska sökaren i Sony-kameror gör det möjligt för mig att fota på det här sättet och jag älskar funktionen. Jag kan till och med justera kontrastnivån efter egen smak, så att jag vet hur bilden kommer att se ut innan jag trycker på slutaren.”

laurent baheux sony alpha 9 sidoprofil av en lejonhona som sniffar luften

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/640s @ f/11, ISO 1600

När kameran har ställts in är Laurent redo att fota. Han planerar aldrig sina bilder i förväg utan låter istället naturen leda berättelsen. Lejon är vilda rovdjur som är ståtliga och förmedlar en känsla av rå kraft.

Laurent säger att ”som berättare förbereder jag aldrig mina bilder eftersom jag vet att naturens skådespel alltid är vackert och oförutsägbart. Jag vill fånga både det direkta och det kontemplativa. Jag vill inte framtvinga något. Det betyder att mitt uppdrag inom fotografering är oändligt.”

laurent baheux sony alpha 9 lejonhona sitter i ett träd och tittar noggrant på omgivningen

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/1000s @ f/11, ISO 4000

”Lejon är fascinerande djur med en otrolig närvaro” fortsätter han. ”Ett möte med ett vilt lejon i sin naturliga miljö är oförglömligt. Att stå ansikte mot ansikte med lejonet är fantastiskt eftersom du upplever all dess kraft och styrka, men även dess skörhet och ömhet.”

Närheten som Laurent skapar ger betraktaren känslan av att kunna röra vid lejonen på bilderna. Sanningen är dock att Laurent inte bara håller ett säkert avstånd utan även ett avstånd där djuren kan bete sig naturligt och där han inte stör bilden.

laurent baheux sony alpha 9 ett lejon sitter med sina ungar i skuggan av ett träd

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/800s @ f/11, ISO 2500

”Jag får ofta frågan hur nära djuret jag är. Faktum är att jag aldrig är särskilt nära.” Han förklarar: ”Jag använder vanligtvis ett 70-200mm f/2.8 G Master-objektiv eller ett 100-400mm f/4.5-5.6 teleobjektiv, ibland till och med med 2x-konvertern för en 800 mm brännvidd. Det är dessa långa objektiv som ger känslan av att jag är nära. För bredare bilder som visar mer av livsmiljön använder jag även ett Sony 16-35mm f/2.8 G Master-objektiv. Varje objektiv bidrar till att berätta en unik del av berättelsen.”

Han fortsätter: ”Jag använder inte heller ett stativ utan förlitar mig istället på den objektivbaserade stabiliseringen i kameran. Det gör det möjligt för mig att vara mycket rörlig, vilket krävs för att kunna utforska och skapa intressanta kompositioner.

laurent baheux sony alpha 9 porträttbild av ett manligt lejon som sitter i undervegetationen

© Laurent Baheux | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS + 2x Teleconverter | 1/500s @ f/11, ISO 1250

Och för dem som vill berätta en historia om djurlivet runt omkring sig har Laurent ett råd: ”Var alltid redo eftersom naturen är så speciell att samma scen aldrig utspelar sig två gånger.”

Produkter i fokus

Laurent Baheux

Laurent Baheux | France

”Ingen bur, inga galler, ingen cirkus, ingen djurpark. Friheten i naturen. Fångenskap är fysisk och mental tortyr för alla levande varelser. Både för djur och människor”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant