lappuggla i smidig flykt bakom ett grönt lövverk

Fart och smidighet: Fotografera lappugglor med Sony α9

Floris Smeets

I ett avlägset hörn av Norge finns fotografen Floris Smeets som har en stark kärlek till naturen i blodet. ”Båda mina föräldrar är biologer. Mina farföräldrar var biologer. Min syster är biolog. Jag har en inneboende kärlek till naturen”, säger Floris. Hans första kärlek var naturen och fotograferandet gjorde det möjligt för honom att ta bilder på arterna han såg utomhus.

floris smeets sony alpha 9 lappuggla i silhuett mot gryningsljuset

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

”Där jag bor finns det vissa arter som är säsongsberoende. På hösten när färgerna är otroliga fotograferar jag myskoxen och renen. Under vintern har jag det vita snölandskapet som en tom duk för fotografier på myskoxen och om sommaren kommer orren fram. Under sommarmånaderna handlar allt om lappugglan, som häckar i skogen nära mitt hem.”

floris smeets sony alpha 9 lappuggla som sitter i ett träd dold av lövverket

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/2.8, ISO 1250

Genom att han ägnar varje årstid åt en viss art har Floris möjlighet att lära känna de olika paren ugglor. Att ta dessa otroliga bilder handlar lika mycket om fältarbete som om fotografering eftersom han måste ta sig nära och få Sony α9-kamerorna på rätt plats.

floris smeets sony alpha 9 lappuggla som sitter på en stolpe och tittar intensivt på fotografen

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1000

”Jag tar mig till deras jaktmarker”, förklarar han, ”som är gamla gläntor med gott om fallna träd. Sedan försöker jag hitta ett par som accepterar att jag fotograferar. Ugglans kamouflage är fantastiskt men gör det svårt att se dem. I ena stunden letar du efter ugglorna utan att se dem och plötsligt ser du en ugglas huvud vändas och inser att den suttit där hela tiden. Så jag spanar mycket.” Floris fortsätter: ”Jag kan behöva hitta 10 eller 20 par innan jag hittar några som jag kan använda. Sedan återkommer jag till det paret resten av säsongen för att ta så många bilder som möjligt.”

floris smeets sony alpha 9 lappuggla i trekvartsprofil mot en gul bakgrund

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Floris har med en Sony α9, som han använder med FE 400mm f/2.8 G Master-objektivet. En andra α9 och FE 100-400mm f/4.5-5.6 G Master-objektivet fungerar som hans andrakamera när han behöver flexibiliteten hos ett zoomobjektiv.

“Jag hade använt en DSLR i nästan 20 år innan jag gick över till α9. När jag hade använt Sony α9 i några veckor visste jag att jag inte skulle gå tillbaka till att använda en DSLR.”
floris smeets sony alpha 9 lappuggla som sitter på en gren och väntar på sitt byte

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/400s @ f/2.8, ISO 1000

Floris har en ekologisk utgångspunkt och tycker det är viktigt att respektera djuren. ”Jag använder aldrig bete”, förklarar han, ”alla bilderna visar lappugglans naturliga beteende.”

Att komma nära lappugglorna för att ta otroliga bilder med FE 400mm f/2.8 G Master-objektivet innebär att du lär känna ugglans habitat: ”De har ofta samma pinnar som de sitter på. De flyger från pinne till pinne och gör ofta rundor i luften över jaktmarkerna så du vet ofta var de ska härnäst. Jag intar positionen och väntar på att ugglan ska komma till mig. Du kommer aldrig lika nära om du går mot dem.”

floris smeets sony alpha 9 lappuggla som kommer in för landning med klorna utsträckta

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 1600

När Floris är nära har han nytta av hastigheten hos Sony α9. Autofokuset och bildhastigheten på 20 bps utan blackout gör det möjligt för Floris att ta otroliga bilder på lappugglan när den flyger, oavsett vilka hinder som finns mellan honom och fåglarna.

floris smeets sony alpha 9 grå uggla lyfter med vattendroppar sprutande från kroppen

© Floris Smeets | Sony α9 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1600

”Med en DSLR måste du alltid fånga en flygande fågel nära mitten av bildrutan. Eftersom Sony α9 har 693 punkter för autofokus som täcker nästan hela sensorn kan jag ställa in autofokusområdet på Expandable Spot med fokusföljning. Om en fågel rör sig snabbt kommer då autofokuset att följa den”, säger Floris. ”Detta i kombination med förmågan att behålla fokus även när ett djur snabbt rör sig bakom ett hinder förklarar hur jag kan ta dessa bilder och varför jag älskar att jobba med min Sony Alpha-utrustning.”

Produkter i fokus

Floris Smeets

Floris Smeets | Norway

”Naturens ständiga förändringar gör naturfotograferingen intressant. Du kan besöka samma plats varje dag och ändå få olika bilder varje gång”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant