ensam dopping som glider över en sjö

En vinge och en bön

Andreas Hemb

Det är en tidig morgon i Södermanland och dagen börjar för den nyanlända populationen skäggdoppingar och svarthakedoppingar när de simmar i de södra sjöarna i ljuset av den tidiga gryningens pastelltoner. Det är så vackert ljus, men den här aprilmorgonen är det fortfarande förbannat kallt. Doppingarna bryr sig förstås inte men det är lite hindrande för naturfotoproffset Andreas Hemb. ”Jag kan inte gömma mig i den här mer än en timme så här års”, säger han om sitt flytande gömsle där han guppar på ytan av sjön och flinar ”men det är det värt. De kommer hit i mars, hittar ett bra bo, skyddar det mot rivaler, parar sig, tar hand om ungarna och gör dem tillräckligt starka för att flytta i september eller oktober. Jag försöker dokumentera hela cykeln i år.”

dopping med en fisk i munnen

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Som fallet är med så många andra fotografiska motiv får man ofta bäst resultat tidigt på morgonen. Detsamma gäller för Andreas och på vattnet är det kanske ännu mer påtagligt med reflektionerna som studsar i gryningsfärgen och ger massor av variation. ”Det skiftande ljuset gör att du kan få många olika stämningar, ibland inom några minuter från varandra”, förklarar han, ”från skenet strax före gryningen till mjukt motljus. Även direkt ljus är fint om det är tillräckligt tidigt. Det är dock först och främst tidigt på morgonen som fåglarna är mer aktiva och du får fler interaktioner.”

två doppingar med näbbarna i varandra

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 400

Det bästa sättet att beskriva Andreas nyaste Sony Alpha-kamera, Alpha 1, kan vara som en kamera som hjälper dig att ta vara på dina chanser. ”En stor fördel är hur den kombinerar de allra bästa funktionerna i Sonys kameror”, förklarar Andreas. ”Du får både den snabba tagningen utan blackout med hög skärpehastighet och en enorm upplösning. Kombinationen är väldigt användbar och ger belöning för det arbete jag gör där ute i det kalla vattnet.”

En viktig faktor för Andreas är uppenbarligen Alpha 1:s fågelögonfokus, som bygger på den legendariska AF-prestandan i Alpha 9-serien.

Som fotograf behöver jag bara se till att hålla fågeln i bild och vänta på att någonting ska hända”, säger han ”spårningen hittar ögat eller huvudet och håller sig till det. Det är imponerande när du tänker på hur dessa djur kan vända på sig, stänka eller döljas av en våg. Den blir aldrig distraherad.”
två doppingar som slåss i vattnet

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/5.0, ISO 200

Är han orolig för att den fungerar på vissa motiv och inte andra med så många skillnader mellan olika fågelarter? ”Inte direkt”, säger Andreas och ler ”för även om det är svårt att få med ett öga av någon anledning eller om förhållandena är tuffa, som med svagt ljus eller vid motljus, vet jag att den följer huvudet istället. Jag har testat den på doppingar, svanar, ankor och massor av andra arter och den har hittills inte misslyckats.”

En annan ny funktion som han varit angelägen om att få ut det mesta av är bildserieläget med 30 bilder per sekund i Alpha 1. ”Även om jag normalt skulle fotografera i kontinuerligt läge är de extra 10 bilderna per sekund något jag har märkt verkligen kan spela roll i mina beteendebilder”, säger han. ”Om fågeln springer eller flyger gör det inte så stor skillnad, men doppingarna försöker trycka ner varandra under vattnet när de slåss och jag har kunnat fånga det exakta ögonblicket när ögat är på väg ner under ytan, vilket jag hade inte hade haft samma möjlighet till med 20 bilder per sekund. Dessa stunder är speciella. Det är samma sak med den elektroniska sökaren på 240 bilder per sekund, som ger en mjukare och mer naturlig vy av motiv i snabb rörelse och gör dem lättare att följa.”

dopping som flyger lågt över en sjö

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 320

När sjöarna i Södermanland blir varmare framåt juni och juli och vattnet blir behagligare kan Andreas tillbringa längre tid på att fotografera, men han är medveten om att tiden han har på sig att fånga doppingarnas årliga pilgrimsfärd snart löper ut. ”Snart kommer de att återvända till södra Europa eller längre bort, så under den tid som återstår försöker jag få en mängd olika bilder. Porträtt, actionbilder och bilder i vidvinkel som visar deras miljö. Det är viktigt för att ge ett projekt som detta struktur.”

dopping som förbereder sig för att flyga

© Andreas Hemb | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 800

Finns det någon risk att Andreas själv migrerar? ”Nej, nu är jag besatt av Sony”, säger han och skrattar. ”De här kamerorna har hjälpt mig att ta mina absoluta favoritbilder. Det är bilderna som dokumenterar beteende, som en eller två sekunders utbrott av aktivitet när de utför sin parningsdans, slåss eller tar hand om sina ungar, som definierar arten och fotografen. Efter att ha fått möjlighet att bevittna dem skulle jag inte vilja missa det och med Alpha 1 missar jag det aldrig.”

Produkter i fokus

Andreas Hemb

Andreas Hemb | Sweden

”En bild kan vara så mycket mer än bara en återspegling av vår omgivning. Jag strävar efter att komma längre än det rena dokumenterandet när jag fotograferar. En bild ska inge känslor.”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant