Som alla som studerat naturen vet sker förändring gradvis. Anpassning och innovation skapar nya nischer och arter frodas genom mångfald. Kan detsamma gälla för naturfotografering? I en tid då kamerateknik innebär att det är lättare än någonsin att ta skarpa och detaljerade bilder är det kanske nödvändigt att göra något annorlunda för att sticka ut?
Naturexperten Andreas Hemb har under de senaste åren tagit på sig just den uppgiften.
Andreas berättar: ”Jag har gått ifrån ren dokumentärfotografering i vissa delar av mitt arbete och försöker upptäcka en annan aspekt av naturfotografering där jag vill fånga känslan av att vistas i naturen. Jag kallar det ’gränsen mellan dröm och verklighet’ och det handlar mer om att väcka känslor än om att visa ett djur. De flesta har sett en ’normal’ bild 1000 gånger, men om man kan visa saker på ett nytt sätt väcker det intresse.”
Med en lång bakgrund inom fotografi har Andreas en bra utgångspunkt för att spränga gränserna för vanlig naturfotografering. Det finns många likheter mellan den typ av bilder han skapar nu och de han tog som landskapsfotograf.
Även om Andreas använder den vanliga tekniken för landskapsfotografering, är hans kunskaper när det gäller att fånga vilda djur helt avgörande för att han ska kunna ta den perfekta bilden. Han förklarar: ”Man måste ha koll på alla aspekter av vanlig fotografering, som ljussättning och bakgrund, men man måste dessutom kunna fånga djuret i rätt ögonblick. Därför krävs det att man kan arbeta på fältet och få djuret att acceptera att man är där, tillräckligt nära för att kunna ta bilden. Men också att man kan tolka djurets beteende, hur det rör sig och reagerar på det som händer runt omkring, så att man är beredd och lyckas fånga rätt ögonblick innan det är över.”
Vid sina senaste fotosessioner i hemlandet Sverige och i Florida har Andreas tagit många underbara och konstnärliga naturbilder, med antingen α7R III eller α9. Han berättar om när han använde panoreringsteknik för att fotografera en snöhäger som tog en fisk och följde den med slutartiden 1/60 sekund. ”Det är mycket långsammare än man normalt använder vid fotografering av vilda djur, och den avsiktliga rörelseoskärpan gör att huvudet ser skarpt ut så att man kan se vad det är, medan vingen och bakgrunden är suddiga.
Han konstaterar att den elektroniska sökaren och histogrammet verkligen kommer till sin rätt vid fotografering av silhuetter och motiv i motljus, ”eftersom man ögonblickligen får feedback och förstår instinktivt hur man ska justera efter ljuset, antingen manuellt eller med exponeringskompensation. Det blir mycket enklare att fotografera när solen står lågt och man slipper skada ögonen! Kombinationen av den tysta slutaren, den inbyggda bildstabiliseringen och den elektroniska sökaren är till stor hjälp vid lågvinkelfotografering, som på bilderna med vadarna i silhuett och svanen i det glittrande vattnet, där jag använde ett flytande gömställe för att komma nära.”
En annan av hans bilder från Florida visar en alligator som simmar bland lugna reflektioner och Andreas har spegelvänt ramen på ett smart sätt. Först ser man träden och himlen och sedan alligatorn. När man får syn på rovdjuret drar man instinktivt efter andan. ”Tekniken är jätteenkel men överraskande”, säger han och skrattar. ”Detta är ett exempel på ett väldigt enkelt sätt att göra något annorlunda. Min förhoppning är att bilderna får dig att stanna upp och tänka på hur vacker naturen är, och i förlängningen på hur vi ska kunna bevara den till kommande generationer.”
”En bild kan vara så mycket mer än bara en återspegling av vår omgivning. Jag strävar efter att komma längre än det rena dokumenterandet när jag fotograferar. En bild ska inge känslor.”
Jag har alltid varit intresserad av att observera vilda djur”, säger han, ”och intresset växte när jag fotograferade landskap och ville ha något levande i bilden för att få en djupare kontakt. Även om omgivningen var vacker, var det något som saknades. Liv gör alltid bilden och upplevelsen mer dynamisk.