ekorre som dricker i en pöl

Ekorrar fotograferade med Sony α7R IV

Gustav Kiburg

Sommaren bleknar långsamt till ett avlägset minne medan höstfärgerna bildar en perfekt fond för naturfotografen Gustav Kiburg. ”Jag tänker alltid på färgen. Jag tänker på var jag ska sitta och hur bakgrunden kommer att se ut. Jag tänker på var trädgrenarna är placerade och vilka färger bladverket har i bakgrunden. Det finns alltid massor att tänka igenom innan jag ens är redo att ta den första bilden”, berättar han.

gustav kiburg sony alpha 7r4 en ekorre sitter vid ett klarrött löv

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 1000

Under en av sina första exkursioner förra hösten gick Gustav ut i skogen för att fotografera röda ekorrar med Sony α7R IV. ”De här djuren är så roliga. På hösten är de fantastiska fotoobjekt. Under den årstiden får de tjockare päls och håret växer ut på öronen för att skydda mot vinterns kalla temperaturer.”

Eftersom ekorrar är små och snabba är det naturligt att tänka sig att en snabbare kamera skulle vara bättre, till exempel Sony α9 II, men Gustav har många skäl till att tycka att α7R IV var den idealiska kameran för det här projektet.

gustav kiburg sony alpha 7r4 ekorre på en mossbevuxen gren

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1600

Om hösten är ekorrar mycket aktiva. Gustav berättar att det beror på att de lagrar mat inför vintermånaderna. Så vilken hjälp hade han av α7R IV för att fånga det här? ”Jag upptäckte att den här kameran var ett väldigt bra alternativ för mig som ville fånga ekorrarnas rörelser och aktiviteter”, säger han. ”Med en sensor på 61,2 miljoner pixlar får jag den flexibilitet jag behöver för att beskära bilden och detaljrikedomen är ändå så generös att jag kan göra stora tryck. Jag brukar säga att när du tar bilder på vilda djur kan du aldrig komma tillräckligt nära, och då tänker jag på brännvidden. Möjligheten till beskärning för att få den perfekta kompositionen tycker jag är fantastisk.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 ekorre på en våt gren

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 2000

Objektivets brännvidd är givetvis centralt för naturfotografer, och i likhet med många andra håller Gustav Sony FE 400mm f/2.8 GM-objektivet för en av sina favoriter. Det var också detta han använde i bilderna på de röda ekorrarna. Gustav har också ett annat favoritobjektiv, nämligen FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS, och det är också detta han rekommenderar till amatörfotografer som vill ta bilder på vilda djur. ”För mig är det perfekt för djurfoton”, säger han. ”Brännvidden är utmärkt för de här motiven; om jag är i skogen och fotograferar en ekorre kan jag använda brännvidden 300 mm, men om jag då ser en liten fågel uppe i träd kan jag snabbt zooma till 600 mm. Och det har elva bländarblad som skapar en snygg bakgrundsbokeh och får motivet att verkligen sticka ut.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 en duvhök landar på en gren

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 1000

En annan överraskning med α7R IV är det snabba autofokuset. Gustav använder kamerans följningsfokus och har märkt att det är fullt kapabelt att hänga med de vilda djuren. ”När jag var ute och tog bilder såg jag i ögonvrån en duvhök som höll på att landa på en gren”, förklarar han. ”De flyger väldigt snabbt så du har inte lång tid på dig för att reagera eller fundera på bilden. Jag vände mig om och inom bråkdelen av en sekund hade kameran låst motivet och tagit bilden. Du måste reagera blixtsnabbt men kameran hänger med.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 ekorre som sitter framför en pöl med tassarna ihop

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Något som Gustav känner starkt för är färg, och han är en varm förespråkare för dåligt väder. ”Dåligt väder är bra färgväder”, är hans budskap. ”Jag tycker inte om solen. Den skapar ett hårt ljus, och när ljuset är hårt får du hårda skuggor. Jag ger mig alltid ut när det är molnigt, eftersom det är då man ser färgerna. Kontrasten i objektivet gör att du kan se alla mustiga färger som finns i naturen, särskilt om hösten. Ibland använder jag också ett polarisationsfilter för att få ännu djupare färger, särskilt när det är vått i markerna. Alla de här färgerna lyfter fram ekorrarnas naturliga miljö och bildar en perfekt bakgrund till deras varmt röda vinterpäls.”

gustav kiburg sony alpha 7r4 en förvånad ekorre i änden av en gren

© Gustav Kiburg | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 1000

Under en lång dag i skogen där han fotograferar ekorrar, fåglar och andra djur som han råkar stöta på kan Gustav lätt ta 1 000 bilder. Men vad gör han av alla dessa fotografier? Med en sensor på 61 miljoner pixlar blir det enorma mängder bilddata att lagra. ”Jag behåller de 10–15 bästa och sedan raderar jag de andra 985!”, skrattar Gustav. ”Jag förstår inte dem som bekymrar sig över att de behöver en massa lagringsutrymme på grund av den högre upplösningen. Jag vill dela med mig av mina bästa bilder med andra, inte den hundrade bästa. Jag kommer ändå aldrig att använda någon av de där bilderna, de bara ligger där på min hårddisk utan att någon tittar på dem så jag tar helt enkelt bort dem och så är problemet löst!”

Produkter i fokus

Gustav Kiburg

Gustav Kiburg | Netherlands

”Dåligt väder är färgväder”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant