stort kattdjur springer genom bushen i serengeti

Fart och smidighet

Chris Schmid

Mitt namn är Chris Schmid och jag är en schweizisk fotograf, National Geographic Explorer, filmare och filmfotograf som specialiserat mig på naturmotiv på avlägsna platser, och speciellt då de stora kattdjuren. Mitt främsta mål är alltid detsamma: att fånga naturens väsen för att belysa hur känslig den är och få oss att bevara den.

Jag är djupt engagerad i djurskyddsarbete och har ett nära samarbete med WildAid, en miljöorganisation baserad i San Francisco vars mål är att minska efterfrågan på olagliga produkter från vilda djur. Under 2019 startade jag Stay·Wild, en smyckesbutik online där 50 procent av vinsten doneras till ideella organisationer som stöttar djurskyddsprojekt.

Du var en av de första professionella fotografer som fick testa Sony Alpha 1 – vilka var dina första intryck och vilka funktioner tyckte du stack ut?

Första gången som jag fick höra talas om den här kameran blev jag imponerad över att äntligen få möjlighet att arbeta både med hög hastighet (upp till 30 bps) och hög upplösning (50 MP), och förena det bästa av två världar. Alpha 1 ger mig till sist en kamera som klarar allt utan att offra en aspekt för den andra. När jag är ute på uppdrag kan jag inte hålla på och gå tillbaka till bilen hela tiden eller kanske behöva ta med två kameror. Det är en stor förbättring att kunna använda samma kamera för alla typer av tagningar som jag gör. En annan förbättring för mig är det uppdaterade autofokussystemet. Det var bra också på den tidigare kameran men nu är det fascinerande snabbt, särskilt ögonautofokuset som är mycket bättre på att spåra kattdjuren än något annat som jag har provat. På videosidan verkar det finnas fantastiska funktioner och det är också viktigt för mitt filmskapande.

stort kattdjur som sitter på en klippa och ser ut över omgivningen

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/4.5, ISO 500

Vad tror du att dessa tekniska förbättringar kommer att tillföra till ditt arbetsflöde och din kreativitet?

Som jag sa är det det faktum att du får både snabbhet och upplösning i en och samma kamera som underlättar så mycket när jag förbereder en tagning. Jag vet att Alpha 1 ger mig den hastighet jag behöver för att fånga ett unikt ögonblick, men att den har också har så hög upplösning att jag kan skära i bilden om det behövs. Det är väldigt viktigt för mig, särskilt under jaktscener när allt går så fort och du aldrig riktigt vet åt vilket håll det bär iväg. Sensorn har ett dynamiskt omfång som också är mycket bra på att bevara så mycket detaljer i ramen som möjligt, även under svåra ljusförhållanden. Ett bra exempel är bakgrundsbelysta bilder; jag älskar verkligen att skapa bilder med bakgrundsbelysning som ger massor med kontrast, men då krävs ett bra dynamiskt omfång som bevarar detaljerna i skuggiga partier eller högdagrar och där får Alpha 1 högsta betyg.

lejonhona som jagar i högt gräs

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/4.0, ISO 1000

Vilka andra funktioner tycker du sticker ut och i vilket scenario?

Jag var väldigt nyfiken på att få testa det nya autofokussystemet, särskilt ögonautofokus för djur. Jag har inte varit så övertygad när jag testat tidigare men på den här kameran blev jag helförtjust över förbättringarna och nu törs jag lita helt på det. Jag hamnar ofta i situationer med till exempel ett lejon som vandrar genom högt gräs. I tidigare Alpha-kameror tyckte jag att autofokuset ibland kunde glida iväg lite grand och hoppa över till ett grässtrå framför djuret i sådana situationer. På Alpha 1 stannar autofokuset kvar på djurets ögon helt perfekt och det var fantastiskt att få se det i praktiken.

leopard på en klippa som visar tänderna

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/800s @ f/5.0, ISO 640

Objektiv/tillbehör är en annan viktig komponent för fotografer och filmmakare – vilka objektiv och tillbehör använde du under det inledande testet och varför?

Vid den här tagningen använde jag Sony FE 400mm f/2.8 GM. Jag tror att jag har tagit 70 procent av bilderna med det här objektivet. Ibland lade jag till en 1.4x-konverterare för extra räckvidd om det behövdes och jag kunde inte se några tecken på förluster i skärpa eller AF-hastighet. Jag gillar Sonys 400 mm-objektiv eftersom jag kan hålla avståndet till djuren och låta dem uppträda naturligt, men det låter mig också ta med omgivningen i mina bilder. Vid sidan det här objektivet använde jag dessutom FE 70-200mm f/2.8 GM och FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM. De här två objektiven gjorde att jag kunde ta lite bredare bilder och få med ännu mer omgivning. Jag använde också ett FE 16-35mm f/2.8 GM. Jag skulle säga att mindre än fem procent av mina bilder är tagna med vidvinkelobjektiv men när det behövs, behövs det verkligen och resultatet blir alltid imponerande.

leopardunge som går genom långt gräs

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

Vilket råd vill du ge till ambitiösa fotografer som vill följa i dina fotspår?

Om jag bara får ge ett tips och kanske det viktigaste, är det att tänka efter innan du trycker på slutaren. Tänk igenom vad du vill skapa och uppnå med det du har framför dig. Välj noga när du arbetar och om du inte lyckas få fram känslan du vill är det kanske bättre att bara njuta av stunden. Ta inte bilder bara för att de ska vara vackra utan för att du vill förmedla något eller dela med dig av en känsla. ⁠

en grupp lejon som sitter på en klippa

© Chris Schmid | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/640s @ f/5.0, ISO 1250

Några avslutande ord – vill du tacka någon eller ge våra läsare ett gott råd?

Var dig själv och utveckla din egen stil och syn på världen. Vi ser alla världen på olika sätt, och ditt fotograferande ska visa din syn på världen och inte någon annans.

Produkter i fokus

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

”Bilder är kraftfulla. En enda bild kan fånga eller väcka en känsla”

Liknande artiklar

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant