För mig betyder våren och sommaren en ny början. De första blommornas klara färger börjar dyka upp och jag är särskilt glad över att se fjärilar och trollsländor. Jag älskar djur och min outtömliga källa till lycka och inspiration är att tillbringa tid med dem i naturen. För makrofotografering är fjärilar och trollsländor några av mina favoritmotiv. Jag gillar också fåglarna som är mycket aktiva med att bygga bon och mata sina ungar. I princip är allt som flyger är en inspirationskälla för mig.
När man fokuserar på motivet är det lätt att glömma att ljus är lika viktigt vid fotografering av vilda djur som vid all slags fotografering. Av den anledningen är det särskilt viktigt att välja den bästa tiden på dagen för att få bästa möjliga ljusriktning och ljusstyrka. Ljuset påverkar inte bara motivet utan också hur bakgrunden på bilden kommer att se ut.
Sedan har vi vädret. Jag kämpar för evigt mot vinden. Vinden är alla makrofotografers största fiende. När man arbetar med kraftiga förstoringar och små bländare för att fånga största möjliga skärpedjup, kan minsta luftflöde orsaka oönskad rörelse hos motivet och förstöra ett potentiellt bra fotografi.
Jag tar för närvarande mina bilder med en Sony Alpha 7R IV men jag använder ibland också Alpha 9 II. För att ta makrobilder monterar jag Sony FE 90m f/2.8 G-makroobjektivet eller ett 180 mm-makroobjektiv från tredje part med en adapter. Om jag tar bilder av fåglar använder jag Sony FE 200-600mm G, men det händer också att jag har tur och får låna det perfekta FE 600mm f/4 G Master-objektivet.
Det säger sig självt att ett stativ är nödvändigt för de makrobilder jag tar. För att få ett bra skärpedjup fotograferar jag med f/8 eller f/11 och försöker hålla känsligheten på ISO 100 eller 200. Detta skapar slutartider som vanligtvis ligger mellan 1/5 till 1/50 sekund. Trots det utmärkta autofokussystemet fokuserar jag vanligtvis manuellt och använder den inbyggda förstorade vyn för att få precis det fokus och skärpedjup som jag vill ha.
Vid makrofotografering använder jag ofta också elektroniska fokusskenor så att jag kan ta flera bilder med lite olika fokusplan. Sedan kan jag blanda i programvaran och skapa en ”staplad” bild med hela motivet i fokus, samtidigt som bakgrunden är suddig. För att den här metoden ska fungera måste allt vara helt stilla – kameran, insekten och det insekten vilar på. Det är därför det så viktigt att det är vindstilla.
Det bästa rådet jag kan ge för att fotografera i fält är att välja en dag när det blåser lite, men också att gå upp tidigt och fotografera på morgonen när solen går upp. Med en lägre temperatur kommer insekterna att röra sig långsammare och troligen sitta och värma sig i morgonsolen. Och naturligtvis kommer den tidiga morgonen också att ge ett fint ljus och kanske till och med lite dimma eller daggdroppar, vilket kan göra bildens bakgrund intressantare.
Att fotografera fåglar i flykt kräver övning och god kunskap om kamerornas autofokussystem. Både Alpha 7R IV och Alpha 9 II har otroliga autofokussystem, där den förstnämnda kombinerar det med en upplösning på 61 miljoner pixlar så att jag kan fånga alla detaljer och den sistnämnda gör det möjligt för mig att fotografera upp till 20 bilder per sekund.
Jag ställer in mina kameror på AF-C-läge med Lock-On-fokuspunkterna inställda på antingen L eller Zone, så att det finns utrymme för fokuspunkten att spåra medan fågeln rör sig. Sedan fotograferar jag med kontinuerlig Hi+ som alltså innebär upp till 20 bilder per sekund med Sony Alpha 9 II. Detta gör att jag kan ta en mängd olika bilder och rörelser när fågeln flyger. Sedan har vi exponeringsinställningarna där slutartiden förstås är det viktigaste för att se till att jag inte får någon rörelseoskärpa. Jag ställer alltid in slutartiden på minst 1/2000 sekund och låter bländaren vara inställd på max. Sedan känner jag mig trygg med att lämna känslighetsinställningen åt Auto ISO eftersom jag vet att både Sony Alpha 7R IV och Alpha 9 II är väldigt tysta även när känsligheten ökar. Jag kan därför fånga en fågel som rör sig snabbt i flykt med vetskapen att jag kommer att få alla detaljer jag vill ha.
"Jag försöker alltid att få mina fotografier att se bättre ut, oavsett hur lång tid det tar och hur mycket arbete som krävs"