Jag har älskat naturen sedan jag var liten, men det var på universitetet när jag studerade biologi som jag började att ta naturbilder i större skala. Efter universitetet bestämde jag mig för att bli proffsfotograf och reste runt i Ecuador där jag tillbringade tre år med att skapa mina första fotoprojekt. Under årens lopp har jag fotat olika arter men på senare tid har jag fokuserat på insekter i mina projekt.
Kunskap om ämnet
Insekter finns överallt och det gör dem till så bra fotomotiv. De finns i trädgården, på gatan, i parken och till och med inne i huset. Innan du börjar fota dem bör du läsa på lite och lära dig om deras dagliga liv så att du vet lite mer om när, var och hur du hittar dem. Det finns mycket kul där ute. Allt du behöver göra är titta lite noggrannare.
Insekter beter sig på olika sätt så man behöver använda olika tekniker för att plåta dem. Bilden på trollsländan togs till exempel tidigt på morgonen medan det var svalt och skönt. Med stativ och makroobjektivet FE 50 mm f/2.8 Macro kunde jag komma riktigt nära utan att den rörde sig. Så snart solen gått upp blir trollsländorna varma och börjar flyga, och då är det omöjligt att få till bra närbilder. Det är viktigt att känna till de här små detaljerna. Man behöver kunskap och lite övning – och så en portion tur, så klart.
Fältarbete
Det finns ingen vanlig dag, eller natt, när det gäller foto. Allt beror på vilket djur man ska plåta. Insekter är ofta lättare att fota eftersom det oftast finns fler av dem jämfört med däggdjur, så det uppstår många fler möjligheter att fånga vissa beteenden.
För det senaste insektsarbetet tog jag med mig mina Sony α7R III och α7R IV med objektiv in i regnskogen, vanligen på natten. Jag tillbringar större delen av natten med att ta foton och får bara tre timmars sömn. Jag blir så entusiastisk eftersom det finns så många djur därute att jag känner att det bara är slöseri med tid om jag sover.
Platsen för mina projekt är inte alltid extrem, men består ändå av vissa utmaningar. Exempel: bilden nedan togs för tidningen Dominical i Spanien om asiatisk jättebålgeting, som orsakat flera problem, inklusive att de dödade tusentals inhemska bin som producerar honung. En av lantbrukarna hade tagit saken i egna händer och byggt elstängsel i närheten av bikuporna för att döda getingarna och rädda bina. Jag var tvungen att ta fotona iklädd skyddskläder samtidigt som jag försökte att inte vidröra eltrådarna – en omöjlig uppgift. Jag fick elstötar många gånger men fortsatta jobba för att få den perfekta bilden.
Fotografera nattetid och dagtid
Nattetid färdas jag lätt. Ofta har jag min Sony α7R IV och kanske en α7R III, som jag använder som backup, tillsammans med makroobjektiven FE 50 mm f/2.8 och FE 90 mm. Jag plockar också med en blixt för att belysa insekterna. Eftersom jag har full kontroll över styrkan på blixten ställer jag in kameran helmanuellt för att få den exponering jag vill ha. Jag sätter slutartiden till den maxhastighet på 1/250 sekund som fungerar med blixten, och sedan väljer jag bländare och blixtstyrka och justerar efterhand. När inställningarna är gjorda kan jag ofta behålla dem hela natten.
I dagsljus fotar jag vanligen däggdjur eller fåglar, så det är viktigt att vara redo. Djur är alerta och springer oftare och gömmer sig än insekterna. Men jag packar också makroobjektivet 90 mm F/2.8 så att jag kan byta objektiv om jag ser något mindre som jag vill fånga på bild.
Eftersom det finns tillräckligt med ljus under dagen sätter jag gärna α7R IV i Aperture Priority-läget så att jag kan ställa in lämplig ISO-känslighet och inte behöver oroa mig för mycket över slutarhastigheten. För fokusering använder jag realtidsautofokus, som fungerar perfekt. Genom att kombinera sensorn på 61 megapixel och en bildhastighet på 10 bilder/s i α7R IV, är det den bästa kameran på marknaden för naturfotografering.
Skapa sammanhang
En perfekt naturbild för mig är när fotot får dig att känna något – det måste bli en respons. Det handlar inte bara om att fånga ett ögonblick. Precis som med andra typer av foto behövs bra komposition och bra ljus, men det är en blandning av olika saker som gör det till ett riktigt bra naturfoto.
Eftersom mina projekt ofta handlar om ett djurs relation med människan, har jag ofta med folk i bilderna för att berätta hela historien. Jag vill visa hur min idé om bevarande ser ut och öka medvetenheten om de insekter som just nu står i centrum för mitt arbete. Fotona av människor är viktiga eftersom de ökar medvetenheten om kopplingen mellan människors och djurs beteenden. Jag vill inte bara dela med mig av skönheten hos insekterna, utan också beskriva vår relation med dem.
”För att bevara måste vi först känna till och älska det som står på spel och fotografier är ett användbart verktyg för att göra människor medvetna om sin omgivning. Jag försöker att använda min kamera för att visa djur i sin ädlaste form, såväl från ett biologiskt som ett artistiskt perspektiv”