Två fjärilar som poserar mot en hjärtformad stam

Känslornas kraft i makrofotografering

Petar Sabol

Makro- och naturfotografi är tekniska subjekt, men teknik utan känslor betyder inget. Ramen kan vara full, men bilden är ändå… tom. Den prisbelönta naturfotografen Petar Sabol illustrerar detta perfekt. Hans bilder är tekniskt perfekta, men samtidigt spännande – de går bortom det vetenskapliga och fascinerar.

“Det är mycket som måste vara rätt och vad som helst kan vara ett problem. Ljuset, slutarhastigehten, fokus, fältdjupet... makro, framför allt är väldigt tekniskt. Sedan har du miljön: subjektet kan flyga iväg eller vinden kan flytta ett grässtrå. Men du måste besegra allt detta och låta din artistiska vision träda fram. För mig sker det när jag är avkopplad och i harmoni med subjektet... det är då min känsla och mitt artistiska uttryck framträder i bilden. Men jag är inte perfekt – det händer inte varje gång.”

Petar nämner en fantastisk bild han tog på en dyrkande kungsfiskare. Det var inte en fråga om tur. Det krävde ansträngning. Tillfället varade endast en sekund, men det tog månader att skapa förutsättningarna.

En kungsfiskare dyker ner i vattnet för att fånga en fisk

© Petar Sabol | Sony α77 | 70-200mm f/2.8 G | 1/640 | f/8.0 | ISO 200

“Jag skrek praktiskt taget rakt ut efter bilden! Det var ett fantastiskt ögonblick. Kulmen av en lång process. Jag hade bekantat mig med kungsfiskaren, jag tog många bilder av honom på grenar innan jag slogs av idén att göra något annorlunda – hur ser den ut under vatten? Den var den snabbaste vid den tiden. 12 bildramar per sekund, så mer än tillräckligt för att fånga ögonblicket. Det här är endast en bildram av många. Nu har vi α9 med 20 bildramar per sekund. Detta är den hastighet som Sony ger oss för att fånga ögonblicket.”

Petar använde en undervattenspåse för att sänka kameran till cirka 50 cm djup under ytan, vilket är tillräckligt djupt för att känna att den är nedsänkt i vattnet men tillräckligt grunt för att ljuset skulle förbli starkt. Dessutom var det tvunget att vara en solig dag för att återskapa de vibrerande naturliga färgerna.

"Allt i Kingfisher-bilden är manuellt: fokus, slutartid, bländare, jag komponerade där jag förväntade att han skulle dyka upp. Jag hade spritt ut fiskmat för att locka honom. Det var bara att satsa. Du kan inte flytta kameran, bara reagera på motivet. Du är blind för vad som fastnar i bild. Men jag hade passionen att hålla på, en vision om vad jag kunde göra. Det fanns frustrationer, ibland var han helt i fokus, men något utanför ur ramen, ibland perfekt inom ram men ur fokus ... Jag var tvungen att ha tålamod! "
En orangefärgad bakgrundsbelysning lyser upp en fjäril uppflugen på en växtknopp

© Petar Sabol | Sony α77 + 100mm f/2.8 Macro | 1/8s @ f/13, ISO 100

Alla Petars verk kännetecknas av en passion för ljus. Ljus skapar vår omvärld så det är naturligt att det spelar en central roll när vi avbildar den. Hans bilder är fulla av ljus som fångar upp insekter och fåglars minsta detaljer och tillför drama, skapar scener och fyller objekten med strålande liv. Han tar främst bilder tidigt på morgonen eller vid solnedgången och komponerar sina bilder när motsolljuset framhäver detaljer från skuggorna och skapar sprakande bilder från subjektens kroppar.

En slående aspekt av hans verk är användningen av ljusstrålar som placerar subjekten i rampljudet. Han har experimenterat fram den här stilen som han kallar för ”photonic bliss”, eller ”fotonsk lycka”. Effekten skapas med ett vanligt starburst-filter, men inte på det sätt som du kanske tror.

En drakfluga som sitter på en växtstjälk i gryningen

© Petar Sabol | Sony α77 + 100mm f/2.8 Macro | 1/8s @ f/11, ISO 50

"Jag har ofta använt dessa filter för att få lite glitter i högdagrarna, särskilt när djuren var bakbelysta och täckta av morgondagg. När jag sedan komponerade bilden såg jag att jag från en viss vinkel, och med solen från sidan, kunde få den här underbara ljusstrålen från hörnet. Det såg fantastiskt vackert ut och intresserade mig verkligen. Folk kanske tror att det är photoshop eller ett filter, men det är bara hårdvara."

Experiment, engagemang. Allt hänger ihop. Petar spenderar mycket tid ute i naturen när undersöker sina motiv och fördelarna är tydliga. Hans bilder tas med ett tillvägagångssätt som liknar studioarbete, men de är alla tagna ute i fält.

”Det handlar om att komma i kontakt med naturen och bli bekant med subjekten. När jag letar i en skog tar jag reda på var subjekten är kvällen innan. Jag observerar deras beteende när de är aktiva och när solen går ner lugnar de ner sig och landar för att sova. Jag markerar var de sover så att jag kan finna deras plats nästa morgon när de fortfarande är sömniga och innan de har värmts av solen. På så vis är det mycket enklare att ta bilder. Jag är ute och redo att ta bilder innan solen går upp så att jag inte förlorar det tillfället.”
Två fjärilar som sitter på grässtrån i gryningen

© Petar Sabol | Sony α99 + 100mm f/2.8 Macro | 1/30s @ f/5.6, ISO 100

Att hitta objekt i detta tillstånd betyder att han även lättare kan tillämpa makrotekniker som focus stapling, bristen på rörelse gör det enklare att flytta fokus för att täcka in hela djuret. Fram till nyligen gjorde Petar detta manuellt, men har nyligen gått över till en elektronisk fokuseringsskena med sina objektiv. Han använder focus stapling när förhållandena är de rätta men tar alltid ett par bilder med mindre bländaröppning, och ägnar omsorg åt positionering, plåtar från sidan av motivet för att hålla mer av det i fokus.

Två drakflugor vilar på en kvist

© Petar Sabol | Sony α99 II + 100mm f/2.8 Macro | 1/15s @ f/8, ISO 100

”Utöver stapling har jag upplevt många fördelar med att använda nya kameror för mitt makroarbete. De fullt artikulerade skärmarna är enkla att justera för att fotografera i fält. Dessutom är EVF:erna otroliga, du kan alltid se exakt hur bilden kommer att se ut innan du tar den. Ändringar i exponeringen, vitljusbalansen, allt är perfekt tydligt. Det är otroligt att arbeta på det sättet eftersom du tar bilden utan att behöva tänka på vad du måste ändra på i efterbehandlingen. Fokusoptimering är också väldigt användbart, det hjälper mig att maximera skärpan. Vanliga DSLR-kameror känns nu som gammal teknik och skillnaden kommer att vara ännu tydligare i framtiden.”

Produkter i fokus

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Jag försöker alltid att få mina fotografier att se bättre ut, oavsett hur lång tid det tar och hur mycket arbete som krävs"

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant