”Jag upptäckte min passion för kungsfiskare 2013”, säger djur- och naturexperten Petar Sabol. ”Först observerade jag dem vid en damm i närheten av Mala Subotica i Kroatien, och sedan lärde jag mig att fånga dem med kameran.”
Petars hängivenhet och tekniska kunnande märks i hans arbete. Visst är fältarbetet viktigt för naturfotografer men det behövs också pålitliga verktyg. Petar fotograferar med en α7R IV, och har använt Alpha-kameror och objektiv ända sedan de släpptes på marknaden.
Petar fotograferar kungsfiskare när de samlas under vintern för att äta i små dammar, sjöar och kanaler, och han fängslas av fåglarnas färg och rörelse. ”De är otroliga som motiv”, förklarar han, ”eftersom deras färger kan skifta medan du tittar på dem, från mörkblå till akvamarin eller cyanblå beroende på vinklar och ljus. Och de har en så intressant jaktstil: de är stilla och sedan gör de ett exakt dyk. Det är häftigt bara att se men att fotografera dem är en riktig utmaning.”
Kungsfiskarnas skimrande fjäderdräkt får liv med α7R IV:s högupplösta sensor, och varje spole och fanstråle fångas med skarpa detaljer. Men alla dessa pixlar betyder ingenting om fågeln är suddig eller så liten i ramen att den inte går att beundra ordentligt. Petar hanterar detta genom att välja rätt autofokusläge och objektiv. Dessutom fyller han ramen med motiven och fotograferar dem i ögonnivå och ser till att balansera dem perfekt mot sobert ofokuserade bakgrunder.
”Kompositionen är viktig för mig”, förklarar han, ”och även om α7R IV har en sensor som gör att du kan beskära flitigt, gillar jag att använda allt jag bara kan!”
Många fågelfotografer använder mycket långa teleobjektiv men Petar föredrar ofta medellånga som FE 70-200mm f/2.8 GM OSS och FE 135mm f/1.8 GM, och förlitar sig sedan på sitt fältarbete för att komma tillräckligt nära. ”Speciellt för dykningsbilder gäller att du måste komma mycket nära vattenlinjen”, förklarar han, ”och när jag använde superteleobjektiv tyckte jag att det var svårt att följa fåglarna som rör sig väldigt fort när de dyker. Dessutom blir varje rörelse större med längre objektiv vilket gör det svårt att få skarpt fokus på kungsfiskare. Men om du kommer tillräckligt nära och har tålamod kan du till och med fotografera med korta teleobjektiv för porträtt som ett 85 mm.”
”Tålamod är den viktigaste ingrediensen”, fortsätter Petar, ”och inte bara vid fototillfället. Du måste komma tillbaka dag efter dag och koncentrera dig på motivet. Du behöver ett bra gömsle och god kamouflering så att det blir lättare att komma nära utan att störa fåglarna. Dessutom kan du behöva vänta flera timmar, ibland utan att se dem. Fast ibland är det tvärtom – då dyker de upp alldeles i närheten så fort du satt dig ner.”
När tillfället kommer har α7R IV flera avgörande lägen som ser till att Petar får bilden som han väntat på. ”Den tysta slutaren är ett måste”, säger han ”eftersom du inte vill att något ska skrämma bort motivet. När jag fotograferar i AF-C låser jag in en liten fokuspunkt på motivet och följer det med realtidsföljning. Det fungerar så snabbt och exakt att jag kan lita på att ha perfekt fokus hela tiden, till och med när jag fotograferar med objektivet vidöppet. Och för att se till att jag inte missar fågelns perfekta form när den dyker eller det bästa vattenskvättet fotograferar jag dessutom alltid med 10 bps. Jag vet att kvaliteten är så bra att jag kan ha högt ISO och frysa objektet så jag fotograferar ofta med 1600, 3200 eller högre. Den enda gången som jag kan fotografera långsammare är när fågeln vilar ett tag på sin pinne!”
Hur är α7R IV jämfört med den Sony-utrustning som han använt tidigare?
”Varje ny kamera har förbättringar som skapar nya möjligheter för fotografen”, säger han, ”och det handlar inte bara om bildkvalitet, ISO-prestanda och dynamiskt omfång utan även sånt som hjälper mig att reagera på motiven. Till exempel ett stort antal punkter för autofokus, avancerade lägen för fokusföljning, tyst slutare och SteadyShot-bildstabilisering.
Petars slutbetyg? ”Det är ett rent nöje att använda en kamera som den här.”
"Jag försöker alltid att få mina fotografier att se bättre ut, oavsett hur lång tid det tar och hur mycket arbete som krävs"