halvmåne i skugga

Hur jag tar bilder | Fotografera månen

Peter Neill

Eftersom jag var instängd hemma under lockdown, kunde jag inte gå någonstans. Ändå kunde jag fortfarande fotografera något som var så långt borta från mig, tack vare min Sony Alpha 7R IV, och det fängslade mig som fotograf. Jag har alltid varit intresserad av att fotografera månen, men det blev ett ännu mer tilltalande projekt vid den här tiden, för att slippa ifrån verkligheten med lockdown.

tydlig bild av en fullmåne

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Kameror och objektiv
Min bästa kamera för att ta bilder av månen är Sony Alpha 7R IV. Jag hade också turen att få låna ett FE 400 mm f/2.8 G Master-objektiv. Ändå fann jag att en 200 mm brännvidd på det superskarpa FE 70–200 mm f/2.8 G Master-objektivet är mer än tillräckligt. Det är ett kvalitetsobjektiv, som gör att du kan få fantastiska bilder.

Jag har tagit några av mina favoritbilder med det här objektivet, och det är ett som jag faktiskt använder regelbundet för att fotografera musiker på konsert. Och fotografering av månen visar hur mångsidig linsen är. Med en brännvidd på 200 mm kan du enkelt lägga till kontext till fotot också.

fullmåne omgiven av moln

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Håller det skarpt och stadigt
Den första nödvändiga utrustningen är ett stativ. Det behöver inte vara det dyraste stativet, men det måste vara robust, gärna tungt, och ha ett rejält huvud som inte glider efter att ha dragits åt. De flesta stativ har en krok som gör att du kan förankra en vikt med en kameraväska, vilket är idealiskt. Se dock till att väskan ligger något vid marken, eftersom du inte vill att den ska svänga från stativkroken under exponeringen.

I slutändan är det nästan omöjligt att få fullständig skärpa på grund av atmosfären mellan jorden och månen. Det finns dock några grundläggande saker som du kan göra, för att ha den bästa chansen att få en detaljerad bild.

Om ditt objektiv har en huva till exempel, använd den. Det kan hjälpa till att blockera eventuellt ströljus som kommer in i linsen från oönskade vinklar. Jag tog den här bilden med en från ett stadsområde i sydvästra London, så du behöver inte alltid ha en mörk himmel att fotografera från, även om det naturligtvis skulle hjälpa.

tydlig bild av en fullmåne med mörk himmel runt

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

När du rör vid kameran för att ta en bild, rör du i princip lite på kameran samtidigt, så det är bra att bekanta dig med att använda kamerans självutlösare. Med hjälp av självutlösaren kan du utlösa slutaren och ge kameran några sekunders vila innan exponeringen börjar. Du kan också använda en Bluetooth-utlösare eller mobilappen Sony Imaging Edge, för att trigga din kamera på distans. Det är också en idé att testa det elektroniska slutarläget om din kamera har det tillgängligt. Detta kommer att minska även den minsta rörelse från kamerans mekaniska slutare, för att hålla din kamera helt stilla under exponeringen.

För fokusering använder jag alltid manuellt fokus. Jag använder ofta mobilappen Imaging Edge, för att kunna använda den stora skärmen på min telefon till att kontrollera fokus mer exakt. Du kan till och med använda kamerans sökare eller bakskärm. På så sätt drar du fördel av fokusförstoringsalternativet för att stansa in den del av bilden du vill fokusera på exakt.

Exponering
Med månen i mitten av ramen använder jag centrumvägd punktmätning. Jag tar alltid råbilder och bedömer exponeringen utifrån om det kommer att ge mig tillräckligt med utrymme för att trycka upp skuggorna, för att göra molnen mer synliga. Genom att experimentera upptäcker du om du ska exponera enbart månen, eller överexponera månen något, för att ge dig själv en bättre chans med molnen.

Det är väldigt frestande att fota med din största objektivbländare och släppa igenom så mycket ljus som möjligt. Denna bländare är dock allra troligast inte den skarpaste. Du måste hitta den skarpaste punkten på ditt objektiv. Det kan innebära att du fotograferar på f/4 eller f/5.6 – experimentera med ditt objektiv medan du tar bilder, och ta reda på var ditt objektiv är som skarpast.

halvmåne i skugga

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Slutartid
Vad det gäller slutartid har jag funnit ut att det absolut lägsta du kan fota är runt 1/5:e sek. Längre än så, då börjar månen bli suddig. Du kan använda en snabbare slutartid än så, men snabba upp så långsamt du kan, för att få fördelarna med att släppa in så mycket ljus som möjligt, och för att hålla ISO-känsligheten så låg som möjligt.

Fotografering med låg känslighet håller brus till ett minimum. Men även med den höga upplösningen hos Alpha 7R IV kan jag bekvämt öka ISO 800 eller 1000, helt utan problem med brus. Vilket tillåter mig att med lätthet fånga jordens närmaste granne.

Produkter i fokus

Peter Neill

Peter Neill | UK

Peter Neill är den bästa fotografen vi någonsin har hittat. Vi använder helt enkelt ingen annan längre. - Mark Sheehan, The Script.

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant