en kanal i amsterdam i skymningen

Så fotograferar jag | Intervallfotografering

Albert Dros

Vad är intervallfotografering?

Det fina med en video som gjorts med intervallfotografering är att den visar rörelser som vi inte kan se annars. Ett exempel är att vi inte lägger märke till hur molnen hela tiden rör sig och ändrar form, men med intervallfotografering visas de små rörelserna på bara några sekunder.

båtar som återspeglas i en kanal i amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/14, ISO 50

På grund av tiden som måste gå mellan varje bild i en sekvens kan det ta många timmar att fotografera de hundratals bilder som krävs för lyckad intervallfotografering. Men när bilderna sedan spelas upp med 24 eller 25 bilder per sekund kanske den färdiga videon bara är några få sekunder.

Vad man ska fotografera

Det är mycket viktigt att välja rätt plats eller motiv vid intervallfotografering. Det måste hända tillräckligt mycket under en tidsperiod för att videon ska bli dynamisk och intressant för betraktaren. På sistone har jag jobbat med en video med intervallfotografering i Amsterdam där jag bor.

en lugn och stilla kanal i amsterdam i skymningen

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/7.1, ISO 200

Det finns många intressanta rörelser i en stad som går att visa tydligare med hjälp av intervallfotografering. Rörelsen och rytmen bland människor och bilar, hur ljusen tänds i takt med att det mörknar. Vi lägger inte märke till detta i realtid, men det kan vara fascinerande att se i högre hastighet.

Hur intervallfotografering går till

För det här projektet använde jag huvudsakligen en Sony Alpha 7 III. Upplösningen på 24 miljoner pixlar är fullt tillräcklig, eftersom högre upplösning gör att det krävs mer lagringsutrymme, batteri och tid för att skapa och bearbeta resultatet.

en kyrka i amsterdam mot en klar blå himmel

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/80s @ f/8.0, ISO 200

Precis som de flesta Sony-kameror har Sony Alpha 7 III en inbyggd funktion för intervallutlösning som jag använder för att ta de flesta sekvenserna med intervallfotografering. Man ställer bara in ett intervall mellan bilderna och antalet bilder och sedan tar kameran hand om resten. Kameran måste förstås sitta på ett stativ för att vara så stilla som möjligt; om den rör sig får du ett hopp i din färdiga intervallfotografering.

Exponera korrekt

Om du fotograferar en kort sekvens och vet att ljusförhållandena inte kommer att ändras är det bäst att använda helt manuell exponering under hela intervallfotograferingen.

kanal i amsterdam på natten

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM |1/8s @ f/10, ISO 500

Det som är så fantastiskt med att fotografera i intervaller med Sony-kamerorna är det dynamiska omfånget. Eftersom jag fotograferar allt i RAW kan jag redigera efteråt och har därför inte behövt använda något graderat filter vid mina intervallfotograferingar. Jag brukar ofta underexponera för att få med detaljer på himlen, eftersom jag vet att jag kan få många detaljer i skuggade områden. På detta sätt kan jag alltid få en perfekt bild.

Om jag fotograferar en övergång, till exempel från dag till natt, finns det en smart funktion i intervallutlösningen som heter Auto Exposure Tracking Sensitivity. Denna funktion justerar exponeringen gradvis när ljuset förändras. Jag ställer in kameran på Aperture Priority och ställer sedan in följningskänsligheten vid autoexponering som låg. Detta betyder att kameran justerar exponeringen mycket sakta istället för att det blir ett hopp som kan göra att det flimrar till i den slutliga videon.

byggnader i amsterdam återspeglas i en kanal på natten

© Albert Dros | Sony α7R IV | 0.6s @ f/4.0, ISO 200

Man måste också se till att intervalltiden är tillräckligt lång. Om man till exempel börjar med exponeringar på 1/30-dels sekund med ett intervall på 2 sekunder mellan bilderna, men det blir mörkare, kan exponeringstiden behöva vara 3 sekunder, vilket är längre än intervallet.

För att vara säker på att det finns tillräcklig flexibilitet för att hålla exponeringen kortare än intervallet, fotograferar jag med stor bländaröppning (som också bidrar till att det inte syns något damm på sensorn) och höjer också känsligheten till ISO 200 eller 400.

Lägga till en extra dimension

Jag gillar att vara riktigt kreativ i mina kompositioner vid intervallfotografering, så jag använder ofta en motordriven slider med huvud. På detta sätt kan jag skapa rörelse, till exempel panorera kring något i förgrunden. Det gör att den slutliga videon blir mycket mer tredimensionell. Detta är anledningen till att jag tycker så mycket om att fotografera i stan. Det finns så många motiv som man kan använda till att skapa sådana effekter och staden är en riktig lekplats för intervallfotografering.

naturskön-bild-av-ett-kyrktorn-över-en-kanal-i-amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/5.0, ISO 200

Skapa videon

När man har tagit hundratals bilder kan man sätta ihop dem till en video. Jag använder en kombination av Adobe Lightroom och LR Timelapse för att redigera mina bilder och jämna ut flimmer. Sedan exporterar jag bilderna som en JPEG-sekvens till Adobe After Effects där jag kan göra en ny inramning av de delar där någon stött till kameran så att den rört sig, och lägga till övergångar och zoom-effekter, precis som om jag redigerade en normal videosekvens.

Produkter i fokus

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

”Jag är besatt av att få den perfekta bilden”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant