För mig finns det inget som liknar att få beskåda och fotografera ett vackert norrsken en kall och mörk vinterkväll i Arktis. Norrskenet är mycket oförutsägbart, vilket gör jakten och väntan lika spännande. Så mycket krävs för att få en bra bild och lika snabbt som de dyker upp försvinner de. Inga norrsken liknar varandra så varje gång prognosen för norrsken är god fylls jag av samma förväntan om den perfekta bilden.
Vad och var man ska fotografera
Att fotografera norrsken är en blandning av två olika typer av fotografering; landskapsfotografering och astrofotografering. På samma sätt som landskapsfotot kräver norrskenet en tilltalande förgrund och bakgrund. Berättelsen måste handla om platsen och dramat när himlen lyses upp.
Jag brukar leta efter berg som bakgrund och en sjö eller älv som förgrund. Det ger även möjlighet att få en reflektion av norrskenet i vattnet. Då behöver du inte alltid ha ett starkt sken för att ta fantastiska bilder.
Exponera bilden
Som vid allt slags fotograferande avgörs rätt exponeringsinställningar för att fånga norrskenet på den specifika situationen.
Om norrskenet är svagt behöver du använda en längre slutartid för att det ska synas, men du kommer nästan helt säkert att använda ett objektiv med en bländare på minst f/2.8 eller större för att fånga så mycket ljus som möjligt. För att fånga storheten använder jag oftast ett vidvinkelobjektiv, antingen Sony FE 16-35mm f/2.8 GM eller den helt nya FE 12-24mm f/2.8 GM.
Eftersom det kan synas mycket svagt i början är det viktigt att hålla koll på sina exponeringsinställningar och vara mycket flexibel. Om norrskenet är starkt använder jag oftast en så kort slutartid som möjligt. Då kan jag frysa mer av det som händer i norrskenet, med mer synliga strålar istället för den urvattnade gröna soppan som man ser i bilder med lång exponering.
Det innebär att du måste pressa kamerans känslighet ännu mer. På kamerorna i Sony Alpha 7R-serien är jag som tur är inte rädd för att öka ISO-känsligheten så högt som behövs eftersom jag vet att bruset minimeras och att jag kommer att kunna få detaljer i skuggade områden.
Fokusera
När du fotograferar norrsken vill du vanligen ha stjärnorna i fokus. Att uppnå det en kall och mörk vinternatt kan vara utmanande med en vanlig DSLR. Med Sony-kameror kan jag dock använda den inbyggda funktionen Focus Peaking, som lyfter fram områden som är i fokus. Jag har även aktiverat Manual Focus Assist, som får kameran att automatiskt zooma in på bilden när jag vrider fokusringen på objektivet. Det gör det ännu lättare att hitta stjärnorna och få dem i fokus.
Något att komma ihåg när du använder en stor bländaröppning, som f/2.8, är att föremål i förgrunden inte kommer att vara skarpa om ditt fokus vilar på stjärnorna. Som tumregel gäller att när du använder ett 16 mm-objektiv med f/2.8 på en fullformatskamera kommer de flesta elementen i förgrunden på tre till fyra meters håll från kameran att bli relativt skarpa, även när du fokuserar på stjärnorna. Men om du vill ha förgrunden i fokus kan du behöva ta flera bilder med olika fokuspunkter och kombinera dem med Focus Stacking.
Kom ihåg att det är norrskenet och inte du som bestämmer, speciellt när det rör sig snabbt. Sikta på kort exponeringstid, under 1 sekund om möjligt, och var inte rädd att höja ISO-känsligheten.
Var även redo på allt miljön kan ställa dig inför. Jag har varit ute och fotograferat norrsken med mina Alpha-kameror i temperaturer ned till -35 C° utan problem, men precis som med alla elektroniska enheter kan batterierna få det svårt i sådana temperaturer. Jag lägger dem alltid i mina fickor för att hålla dem varma. I mycket låga temperaturer kan dessutom LCD-skärmen påverkas så jag lägger lite kläder över kameran för att hålla den lite varmare medan jag väntar på det perfekta ögonblicket.
Men kom alltid ihåg att använda förgrunden till att leda blicken in i ramen, fram till det storslagna berget i bakgrunden med fantastiska norrsken över sig. Om du har tur eller har planerat det väl, kan du också få med norrskenet när det speglar sig i älven i förgrunden.