orionnebulosan

Så här fotograferar jag | Yttre rymden

Stefan Liebermann

Under det senaste året har covid-19-pandemin hindrat mig från att resa till spektakulära platser för att fortsätta min passion för astrofotografering. Tiden hemma har dock gjort det möjligt för mig att fördjupa mig i djuprymds- och astrofotografering. Det fantastiska med att ta djuprymdsbilder är att du kan fotografera dem var som helst i världen. Om du bara har rätt utrustning, som Sony Alpha 7R III, är ljusföroreningar inget problem.

hästhuvudnebulosan

© Stefan Liebermann | Sony α7R III + FE 600mm f/4 GM OSS | 120s @ f/4.0, ISO 800 (48 images stacked | 96 minutes)

 

Astrofotografi jämfört med djuprymdsfotografi

För mig är astrofotografi något som kombinerar bilder på landskap med element på himlen som vi alla känner till: månen, stjärnorna och Vintergatan. I djuprymdsfotografi fotograferar du ett motiv på natthimlen med hjälp av ett teleobjektiv, exempelvis objektivet Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS och vanligtvis en 2x-telekonverter. Den här kombinationen ger dig ett superteleobjektiv med upp till 1200mm brännvidd. Appar som Stellarium, som jag använder, kan sedan användas för att hjälpa dig att hitta dina valda motiv på natthimlen.

Genom ljuset som sänds ut från dessa avlägsna kroppar i rymden blir det möjligt att fotografera de från ditt hem. Du behöver inte resa till en mörk och avlägsen plats för att ta spektakulära bilder. Månen är det perfekta motivet att börja med, eftersom du kan fotografera den med mycket lättillgängliga kameror och objektiv.

iss färdas framför en fullmåne

© Stefan Liebermann | Sony α7S III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/8, ISO 12,800 (Images taken from 4K 120fps capture)

Vetenskapen

Digitalkameror har ett filter framför sensorn som blockerar specifika frekvenser av ljus som våra ögon inte kan se, som infrarött och ultraviolett ljus. Jag har modifierat min Sony Alpha 7R III och låtit ta bort det filtret professionellt så att kameran kan fånga de ljusfrekvenser som sänds från yttre rymden som våra ögon inte kan se.*

andromedagalaxen

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (180 images stacked | 90 minutes)

Men bara för att kunna se ljuset från yttre rymden behöver jag blockera nästan allt annat synligt ljus och enbart släppa igenom specifika våglängder och jag använder därför ett annat specialiserat astrofilter som jag tillfälligt placerar framför min sensor när jag fotograferar.

När jorden roterar verkar stjärnorna på himlen röra sig. Jag monterar min kamera och mitt objektiv på en sky tracker för att motverka detta. Med den här enheten flyttas kameran långsamt i förhållande till jordens rotation för att undvika suddiga bilder eller stjärnspår även när du exponerar bilder i flera minuter åt gången.

Exponera bilden

Med väldigt lite ljus som kommer in i min Sony Alpha 7R III-kamera ställer jag in objektivet på största möjliga bländare och ljuskänslighet på högsta ISO med låg mängd brus, vilket i fallet med min Sony Alpha 7R III är ISO 800. Sen exponerar jag bilden så länge som möjligt, men beroende på situationen kan det vara 1 minut eller 10 minuter.

plejaderna

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (375 images stacked | 188 minutes)

Tricket som djuprymdsfotograf är att inte endast ta en bild, utan ta så många foton det går, hundratals eller till och med tusentals bilder. Jag kan sitta i min trädgård hela natten och fotografera samma motiv om och om igen. Sedan skapas den slutgiltiga bildexponeringen genom att stapla ihop bilderna med hjälp av programvaror som Astro Pixel Processor eller Deep Sky Tracker.

Programvaran letar efter detaljer i bilden som är konsekventa över tusentals foton. Den filtrerar bort de detaljer som inte är konsekventa, som brus eller atmosfäriska förhållanden, och gör det möjligt att skapa en otrolig skärpa och detaljer från bilderna du tar från din trädgård.

Att börja

Om du precis har börjat kan du koncentrera dig på att göra någonting grundläggande, som att fotografera månen. Du behöver inte en modifierad kamera för att göra detta utan du kan göra det med en kamera som Sony Alpha 7C eller Alpha 7 III och ett teleobjektiv, som det prisvärda Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS med en FE 2x-telekonverter.

Exponeringen beror på vad du ser på din skärm. Du vill försöka göra bilden så ljus som möjligt och använda kamerans histogram för att säkerställa att högdagrarna inte överexponeras. Ta sedan en serie bilder för att skapa en uppsättning med dem.

månen med sina kratrar

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter

Det är bäst att skapa en uppsättning med bilder på månen eftersom det finns så mycket atmosfärisk turbulens i vår atmosfär. Om du bara tar en bild på månen kanske du bara har ett område som är skarpt. Genom att ta fler bilder och lägga ihop dem kan du skapa en slutgiltig bild där hela månens yta är skarp och detaljerad.

När du sedan fotograferar månen behöver du ingen star tracker. Se bara till att månen är i mitten av bilden varje gång, så kommer staplingsprogramvaran att ta hand om justeringen av varje bild.

 

* Observera att modifieringar av kameran inte kan tillhandahållas av Sony eller dess auktoriserade servicecenter. Hårdvaruändringar rekommenderas inte av Sony och sker helt på ägarens egen risk.

Produkter i fokus

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"Det är en väldigt speciell fotografering: det mänskliga ögat kan inte se den men det är ändå verkligt"

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant