Artikel-ID : S700026748 / Senast ändrat : 12/07/2018

Rengöra din bärbara VAIO-dator

Tillämpliga produkter och kategorier för denna artikel

Din VAIO-dator kan då och då behöva rengöras. I den här artikeln får du några tips och varningar så att du kan rengöra din VAIO effektivt utan att skada den av misstag.

svårighetsgrad Svårighetsgrad:
Mycket lätt
tid som behövs Tid som behövs:
10 minuters aktivitet

Olika metoder krävs för att rengöra olika delar av din VAIO. Nedan finns lämpliga metoder för hur du rengör VAIO-datorns särskilda områden samt VAIO-datorn i allmänhet.

Rengöra skärmen

VARNING! Använd inte kemiska rengöringsmedel, slipmedel eller vatten. Om du använder något av dessa kan skärmens ytskikt och elektronik skadas. Tryck inte på LCD-skärmen. Även om den inte spricker så kan du förstöra enskilda LCD-element vilket kan orsaka mörka fläckar inuti skärmen.

1. Använd en mjuk, torr duk. Mikrofiberduk rekommenderas.
  2. Stäng av VAIO-datorn, koppla ur nätadaptern och ta ut batteriet.
  3. Luta VAIO-datorns skärm i 90 graders vinkel och vänd på VAIO-datorn så att den vilar mot baksidan av skärmen istället för på basen. Använd en duk för att undvika att repa skärmens hölje.
  4. Använd en mjuk, torr duk och torka av skärmen försiktigt utan att trycka. Reflektera ljus i skärmen för att upptäcka damm.
    Om det finns fläckar kvar, fortsätt till nästa steg.
  5. Andas på de fläckar som finns kvar på skärmen och försök torka bort dem med den mjuka och torra duken.
    Om det finns fläckar kvar, fortsätt till nästa steg.
  6. Sätt en hand under rinnande vatten. Stäng av vattnet och skaka bort överflödigt vatten från handen.
  7. Ta en torr duk med din blöta hand och fukta den lätt. Använd sedan den lätt fuktade duken för att försiktigt torka bort alla återstående fläckar från skärmen.
Rengöra tangentbordet och styrplattan

VARNING! Använd inte kemiska rengöringsmedel, slipmedel eller vatten. Om du använder något av dessa kan tangentbordets tryckbokstäver, elektronik och till och med moderkortet skadas om för mycket vätska används.
Tänk på att alla tangenter på tangentbordet trycks på plats och kan lossna om du trycker på dem för hårt från sidan.

1. Använd en mjuk, torr duk. Mikrofiberduk rekommenderas. En mjuk pensel är också praktisk.
  2. Stäng av VAIO-datorn, koppla ur nätadaptern och ta ut batteriet.
  3. Placera VAIO-datorn i arbetsposition på ett bord.
  4. Använd en mjuk, torr duk och torka av tangentbordet och styrplattan försiktigt. Använd en pensel för att göra rent i mellanrum.
    Om detta inte räcker, fortsätt till nästa steg.
  5. Tryck ner och rengör de tangenter som är smutsiga. När du håller dem nertryckta kan du trycka på dem något mer från sidan.

Rengöra VAIO-datorns kylsystem

VARNING! VAIO-datorns kylsystem måste ha ett stabilt, fritt luftflöde via metallplåten för att fungera. Om damm sugs in i VAIO-datorn och fastnar på metallplåten kommer dess effektivitet att minska avsevärt. Fullständig rengöring kräver att VAIO-datorn monteras isär och detta får endast utföras av ett VAIO-reparationscenter. Processen nedan är avsedd att minska mängden damm som fastnar på metallplåten.
Tänk på att beroende på vilken temperatur och mängd som används så kan tryckluft omvandlas till vätska. Testa tryckluftsbehållaren innan du använder den på din VAIO.

1. Införskaffa en tryckluftsbehållare. Dessa säljs av dator- och elektroniktillbehörsbutiker.
  2. Stäng av VAIO-datorn, koppla ur nätadaptern och ta ut batteriet.
  3. Placera VAIO-datorn upp och ned på ett bord. Använd en duk för att undvika att repa skärmens hölje.
  4. Lokalisera utblåset på VAIO-datorns kylsystem. Du bör kunna se metallplåten genom gallret.
  5. Använd tryckluftsbehållaren för att blåsa bort damm från metallplåtens inre yta.