Artikel-ID : S700026726 / Senast ändrat : 12/07/2018

Så här byter du tangentbord i FZ-serien

svårighetsgrad Svårighetsgrad:
Svårt
tid som behövs Tid som behövs:
20 minuters aktivitet

VARNING
!! De här anvisningarna är allmänt hållna. Sony VAIO i Europe informerar dig på detta sätt att du måste vara försiktig om du byter tangentbord på egen hand. Om några komponenter på VAIO-datorn skadas när du byter tangentbord täcks inte eventuella reparationer eller ersättningsdelar av garantin och kan därför debiteras. !!

1. Stäng av datorn och koppla bort all kringutrustning.
  2. Koppla bort datorn från nätadaptern och ta ut batteripaketet.
  3. Se till att du är fri från statisk elektricitet genom att röra vid ett jordat metallföremål, till exempel ett värmeelement eller en kran.

4. Öppna luckan till minnesfacket, och ta sedan bort sex skruvar (markerade i rött på bild 1).

Bild 1: Ta bort sex skruvar på undersidan

5. Vänd datorn så att du ser batterifacket, och lossa sedan tre hakar (markerade i rött på bild 2).

Bild 2: Lossa tre hakar i batterifacket

6. Vänd datorn och öppna locket. Luta skärmen bakåt så långt det går utan att trycka för hårt.

7. Obs!
    • Tangentbordshöljet sitter fast med ett antal hakar. Dessa hakar kan lätt brytas av, särskilt om man trycker för hårt åt fel håll.
    Hakarna som du lossade i steg 5 höll fast den främre mittdelen på tangentbordshöljet och ger dig en utgångspunkt för att lossa resten av hakarna. Lossa först höljet längst fram till vänster och höger, och vicka sedan loss bakdelen.

Bild 3: Ta bort tangentbordshöljet

8. Ta bort två skruvar (markerade i rött på bild 4)

Bild 4: Ta bort två skruvar på tangentbordets överkant

9. Lyft upp tangentbordets överkant, flytta försiktigt tangentbordet några millimeter mot skärmen och vik sedan ned det mot styrplattan.

Bild 5: Förbered att koppla loss tangentbordet från moderkortet

10. Om tangentbordets flatkontakt är fästad med tejp i kontakten tar du försiktigt bort tejpen.

11. Obs!
    • Om tangentbordskontakten är sönder måste moderkortet bytas ut. Kostnaden för att byta ut moderkortet kan vara större än värdet på en begagnad VAIO.
    Moderkortets tangentbordskontakt består av två delar: en fast del (beige) och en hållare (brun) som håller tangentbordets flatkabel på plats. Lossa försiktigt hållaren från kontakten genom att trycka lätt i båda kanterna så som visas på bild 6.

Bild 6: Koppla loss flatkabeln

Flatkabeln lösgörs då och glider ur kontakten utan svårighet.

12. Upprepa proceduren i omvänd ordning när du ska installera det nya tangentbordet, och tänk samtidigt på följande:
    • För att slippa onödigt arbete bör du testa om tangentbordets flatkabel är ordentligt ansluten innan du fortsätter med ihopsättningen. Det gör du genom att ansluta nätadaptern till VAIO-datorn och trycka på strömbrytaren. Tryck sedan på F2 så fort VAIO-logotypen visas för att öppna BIOS. Om det fungerar stänger du av VAIO-datorn igen, kopplar bort nätadaptern och går vidare med ihopsättningen.