Bildskärpa

Tomasz Tomaszewski | Gaze

Om vädret tillåter vallfärdar ursprungsbefolkningen till det stora torget i Mexico City varje dag. Redan från tidig morgon utsmyckar de sig med traditionsenliga kläder, ansiktsmålningar precis som sina förfäder och dansar och utför ritualer. De bränner medicinska rötter och renar turisternas själar. Men allt detta är inte ett skådespel i förhoppning att samla in pesos från turisterna – människorna som de behandlar och underhåller är själva mexikaner. Detta är en viktig del av livet för de som uppträder och ett sätt att hålla liv i traditioner och ritualer för att se till att deras arv lever vidare.

I det här fallet var det viktigt för mig att dokumentera de fantastiska fjäderbeklädda dräkterna och detaljrikedomen hos mannens ansiktsmålning, men det var inte allt jag var ute efter. Jag ville ha en bild som kommunicerade någonting speciellt så att betraktaren stannade upp, tänkte till eller slogs av förundran.

För att få till detta var jag tvungen, precis som alltid, att riva murarna mellan oss. Vi pratade och lärde känna varandra på en annan nivå än bara turist och motiv. Jag älskade blicken han tillslut gav mig när jag tog bilden. Som att han hade en hemlighet, eller att det fanns ett farligt element.

Tomasz Tomaszewski porträtt av en man i traditionell dräkt

© Tomasz Tomaszewski | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

För att färgerna i en bild som den här verkligen ska komma fram behövs ljus. Han lutade sig bort från solen i en dörröppning, så tillsammans med Sony Alpha 1 och objektivet 24–70 mm f/2.8 GM använde jag en liten LED-lampa. På så sätt kunde jag få fram fjädrarnas vackra färger samtidigt som hans ansikte belystes.

Jag använde exponeringen 1/125 sekunder vid f/8 och ISO 1600. Normalt sett brukar jag fota med en bredare bländaröppning, men här ville jag ha det extra skärpedjupet som f/8 ger så att alla fina texturer och detaljer i dräkten skulle vara synliga. Alpha 1 har bildstabiliseringen Steady-Shot Inside så jag visste att 1/125 sekunder skulle ge en skarp bild, men jag lät med glädje Auto ISO gå upp till 1600 också. Med Alpha 1 vet jag att jag kan använda 6400 utan att behöva oroa mig över brus i bilden. Resultatet är helt enkelt fantastiskt. Och såklart så låste autofokusen med ögonspårning objektet direkt.

När du arbetar med den typen av kamera, en där du kan förlita dig på att den alltid gör det den ska, öppnar det upp för ännu mer kreativitet. Jag litar på den till fullo och behöver inte lägga tid på att leka med olika inställningar eller ens kontrollera bilderna på skärmen för att se om de är i fokus eller har en bra exponering. Jag vet redan att de är det. När jag kan fokusera på ögonblicket i stället för kameran blir den en förlängning av mitt öga. Av den anledningen är Alpha 1 den perfekta kameran.

Produkter i fokus

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

”Det som är viktigt för mig inom fotografi är inte vad en bild visar, utan de frågor som den skapar”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant