Bildskärpa

Jan Tichy | Dansare

Tjejen på bilden är en väldigt duktig dansare. När jag fotar dansare eller modeller låter jag de röra sig och uttrycka sig som de vill. Jag försöker att inte ge för många instruktioner, utan väljer att följa och fånga deras känslor.

Jag har en bild av den perfekta ljussättningen. Helst vill jag att ljuset ska falla helt på personens ansikte på ett visst sätt. Det är i dessa fall jag ger enklare instruktioner då jag kan se bilden på ett annat sätt en personen i den. Under den här sessionen hade dansaren redan goda instinkter angående rörelse, så jag fortsatte att fota.

Det vackra och mjuka ljuset i den här sessionen skapades med hjälp av två starka LED-lampor med parabolformig softbox på 120 cm. Jag fotade med Alpha 9 II och objektivet FE 85mm f/1.4 G Master. Objektiv med en brännvidd på 85 mm är inte lika enkla att ta med sig som de på 35 eller 50 mm, men jag älskar att använda det för porträtt eftersom huvud och kropp inte förvrängs på samma sätt som med vidvinkelobjektiv.

porträtt av en kvinna som håller händerna mot sitt ansikte

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Bildkvaliteten jag uppnår med kombinationen av Alpha 9 II och FE 85mm f/1.4 GM är fantastisk och ger allt i bildramen extra fokus. I den här bilden ser du hur knivskarp skärpan på ögondetaljerna är. Jag använder ögonautofokus för den här typen av porträtt eftersom det är praktiskt och fungerar utmärkt när jag vill fokusera på motivets ögon. Sonys teknik ögonautofokus är oslagbar!

Jag älskar att bilden fortfarande har personlighet och mjukhet. Den har en vacker och väldigt lätt bokeh och sättet som 85mm G Master-objektivet korrigerar de oskarpa områdena precis bakom de skarpa är enastående.

Jag vill hitta något som tilltalar mig och gör mig nyfiken på bilder som dessa. Att få en känsla av att jag tittar på den för första gången. Jag tar därför ofta bilder med flera olika kompositioner och granskar dem vid redigering. Jag letar efter det som gör bilden lockande och lägger tid på att hitta det. Det kan vara ögonkontakten, ljussättningen, färgen, texturen eller något annat i kompositionen. I det här fallet är det en kombination av alla dessa saker, och det lilla extra – en markant beskärning som gör bilden mer dynamisk och skapar spänning och mystik.

Med Alpha 9 II kan jag skapa de bilder jag vill ha. I många fall är jag nöjd med första tagningen – vilket inte alltid är fallet med kameror – då det känns som att Alpha 9 II fångar bilden precis som jag ser den.

Produkter i fokus

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

”Fotografi har gett mig den största gåvan – att se världen ur ett unikt perspektiv. Det finns så mycket skönhet och magi runt oss som är värt att fånga. Fortsätt alltid söka och var alltid redo”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant