Bildskärpa

Luigi Baldelli | Första dagen med lockdown

Det var den 9 mars 2020, den första dagen av Italiens nedstängning på grund av covid-19-pandemin. Jag gick på Milanos en gång så livliga gator med min Sony Alpha 7R III och objektivet Sony FE 28mm f/2 för att ta reportagebilder som skulle dokumentera den historiska händelsen och folkets reaktioner på den. Jag minns att dagen var molnig och kall och vädret representerade perfekt folkets känslor den dagen och osäkerheten för vad som komma skulle.

Plötsligt såg jag en kvinna närma sig. Hon hade mask och handskar, vilket fortfarande var en ovanlig syn vid den tiden. Hon lyfte armarna och täckte ögonen med händerna som om hon försökte skydda sig själv. Det var ett sådant surrealistiskt ögonblick, men ändå sammanfattade det nationens stämning vid tiden – allt var fortfarande okänt.

kvinna med ansiktsmask gömmer sitt ansikte för fotografen © Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/50s @ f/8.0, ISO 125

När jag tar reportagebilder som den här måste jag kunna fotografera snabbt och diskret och jag tycker att kombinationen av Alpha 7R III och objektivet Sony FE 28mm f/2 fungerar perfekt för mig. Objektivet är tillräckligt brett för att fånga en del av scenen, vilket hjälper till att berätta historien, medan den lilla kameran och det fasta objektivet gör att jag kan reagera direkt när jag ser en bild. Jag kan ta hänsyn till objektivets skärpa och höga upplösning samt dynamiska omfång för kamerans bildsensor, och ta detaljerade bilder även i områden med skuggor.

Jag tog bilden med manuell exponering och hade full kontroll över ljuset på vad som annars var en tråkig dag. Genom att använda en långsam slutartid på bara 1/50 sekund och följa kvinnan medan hon gick kunde jag hålla skärpan på henne och samtidigt ha lite rörelseoskärpa i bakgrunden. Det skapar en spänning i bilden.

För mig fungerar det här fotografiet som en påminnelse om den rädsla och osäkerhet som fanns i världen under den första perioden av Covid-19-nedstängningen. Viruset var fortfarande okänt och vi hade en rädsla över att vi inte visste hur vi skulle kunna skydda oss från det. Det förändrade vårt samhälle och vi kan känna dess effekter än idag, mer än ett och ett halvt år senare.

Produkter i fokus

Luigi Baldelli

Luigi Baldelli | Italy

”För mig ger fotografering inte svar, utan känslor och frågor”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant