Bildskärpa

Chris Schmid | Det gyllene paradiset

Dammet från hjordens intensiva framfart låg tjockt i luften. Jag hade följt hjorden med gnuer under den stora vandringen vid floden Mara i Serengeti, Tanzania. När jag väntade på att de skulle korsa floden bytte de plötsligt riktning och började röra sig västerut.

Det här beteendet var plötsligt men inte oväntat. Gnuer springer efter regnet för att komma till grönare betesmarker. De bara springer och springer utan att verka trötta. Det är ett av naturens under.

Jag vände snabbt och ställde bilen så att jag kunde ta bilden i motljus. Innan jag tryckte ned slutaren så visste jag exakt vilken bild jag ville skapa. Jag ville fånga atmosfären med damm, ljus och hetta. Det är mycket viktigt för mig att förmedla en känsla för platsen i mina bilder. Jag ville ha något dramatiskt, hemlighetsfullt, men också varmt som kan visa på den unika afrikanska atmosfären. Det kan ibland vara svårt att fotografera gnuernas vandring på grund av den enorma storleken, så jag valde att rama in bilden med träd på vardera sida med gnuerna emellan.

en flock med gnuer på serengeti som badar i orangefärgat ljus © Chris Schmid | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x converter | 1/400s @ f/5.0, ISO 250

När du vet vilken bild du vill ta kan du konfigurera kameran korrekt. För den här bilden använde jag Sony Alpha 7R IV med FE 400mm f/2.8-objektivet och TC 1.4x. Det gav mig en brännvidd på 560 mm så att jag verkligen kunde förtäta bilden och ge den känsla av djup.

Jag älskar att fotografera i motljus. Jag gillar att lyfta mina bilder så att de blir till något speciellt. Att fotografera med ljuset bakom motivet kräver en sensor med mycket bra dynamiskt omfång för att behålla alla detaljer i skuggor och högdagrar. Därför fotograferar jag med Sony Alpha 7R IV. Det dynamiska omfånget är fenomenalt och det gör det möjligt för mig att visa de scener jag nyss bevittnat på bästa sätt.

När man fotograferar vilda djur händer saker bara en gång så det gäller att se till att få bilden som man vill ha den. Autofokussystemet på Sony Alpha 7R IV är oumbärligt för detta, även i svåra förhållanden med mycket motljus. Jag använder även den elektroniska sökaren så att jag kan kontrollera exponeringen och färgerna i realtid. Det jag kan se genom sökaren är väldigt likt det jag vill ha i den slutgiltiga bilden, och jag kan därför ägna mer tid åt att fotografera och mindre tid åt att gå tillbaka och kontrollera bilder.

Jag älskar den unika atmosfären och känslan av ett förlorat paradis som bilden ger. Bilden är fridfull men samtidigt har den en kaotisk atmosfär med allt damm och silhuetterna från gnuerna. Jag är så glad att jag lyckades fånga allt det här i en enda bild, men gnuernas vandring är något som alla borde få uppleva någon gång i livet.

Produkter i fokus

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

”Bilder är kraftfulla. En enda bild kan fånga eller väcka en känsla”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant