man hoppar med en skateboard

Steget före

Bertrand Bernager

”Ofta”, säger Bertrand Bernager, ”är gatufotografering ett spel mellan dig och motivet. Ibland går du bara runt i stan utan mål och letar efter något intressant. Andra gånger handlar det om att hitta en fantastisk plats med vackert ljus och vänta tålmodigt på att en person kommer till den, som en skådespelare som går över scenen. Oavsett vilket är de här nya objektiven perfekta för det.”

människor går över en parkeringsplats och kastar starka skuggor på marken © Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/500s @ f/8.0, ISO 200

Bertrand, som tar gatubilder i sin födelsestad Paris och runt om i världen, talar om tre nya Sony-objektiv i form av FE 24mm f/2.8 G, FE 40mm f/2.5 G och FE 50mm f/2.5 G. Så vad tillförde de hans arbete?

byggnader i paris med mjuka skuggor på väggen © Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/320s @ f/11, ISO 100

”Jag använder normalt en kombination av fasta objektiv och zoom för min gatufotografering”, ”förklarar han ”bland annat FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 24mm f/1.4 GM och FE 55mm f/1.8 ZA, så de nya objektiven passade utmärkt de brännvidder jag oftast använder. De är otroligt kompakta men de har ändå allt som de bästa G-objektiven har, som de dubbla linjära autofokusmotorerna samt manuella bländarringar, vilket är väldigt viktigt för mig, inte bara för att jag gillar att fotografera manuellt men på ett fast objektiv känns det bara rätt!”

Bertrand fokuserar på arkitektur såväl som människor i hans gatufotografering och kombinerar de två väldigt effektfullt, som hans bilder med de tre nya objektiven visar. I hans verk återkommer ofta små människofigurer som överskuggas av byggnader och konstgjorda utrymmen eller utmärks av solljus i stadens djupa dalar. ”Det är ett av mina favoritsätt att skildra våra städer och hur människor interagerar med dem”, förklarar han ”och med en uppsättning lätta, högkvalitativa fasta objektiv blir det enkelt för mig.”

par korsar vägen i starkt solljus © Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

”Med dessa nya objektiv”, fortsätter han ”har jag lekt mycket med den stora kontrasten mellan sol och skugga, som en mörk väg med en enda ljusfläck. Det har naturligtvis varit färre människor på gatorna på grund av pandemin, men i kombination med ljus och skugga får detta utrymmena att kännas tommare och människorna mer ikoniska, fångade inom stadens geometri.”

tre byggnader i paris med olika strukturer © Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/640s @ f/5.0, ISO 100

När han använde de nya objektiven på 24 mm, 40 mm och 50 mm för att fånga dessa utrymmen upptäckte han att 40 mm ger en spännande ny vy. ”Det är första gången Sony gör 40mm”, säger han ”och det är en fin balans mellan de två andra objektiven. Det är bra för gatan, eftersom det är så nära ett perfekt standardobjektiv på Alpha-kameror med fullt format. Med asfäriska element som har extra låg dispersion har alla de nya objektiven otrolig skärpa från hörn till hörn.”

Eftersom han går runt i stan så mycket och oftast fotograferar handhållet är vikten viktig för Bertrand och med de nya objektiven har han känt sig befriad från den.

Alla objektiv har exakt samma lätta design”, förklarar han ”de är av samma storlek och är gjorda av samma högkvalitativa metall, med denna härliga vintage-estetik, så på håll ser det nästan ut som en filmkamera. De har till och med samma filterstorlek på 49 mm-filter, så du behöver inte bära runt på olika filter. Det är definitivt bekvämare att fotografera hela dagen med den här sortens glas.”
guldfärgad staty ovanpå en byggnad i paris som badar i ljus © Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 50mm f/2.5 G | 1/100s @ f/8.0, ISO 200

”Och så har vi förstås storleken”, fortsätter han, ”mindre objektiv innebär att du bär en mindre väska och håller i en kamera som ser mindre ut. När du fotograferar på gatan måste du vara som en ninja, diskret eller nästan osynlig så att du bara kan observera och spela in och inte låta folks beteende påverkas av dig. Du vill också vara tyst, så linjärmotorerna i dessa objektiv gör verkligen skillnad, liksom bländarringen som kan klickas av om det behövs. Det är främst för video men det hjälper mig också med gatuporträtt.”

rosa blomma i ett träd © Bertrand Bernager | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Sist men inte minst har dessa nya fasta Sony-objektiv hjälpt Bertrand att återfå kontakten med staden. ”För en så livlig stad har Paris varit som en spökstad och även om jag från början skrämdes av att dokumentera förändringarna insåg jag att gatufotografering också kommer att vara ett viktigt historiskt dokument i dessa tider. Det var viktigt att jag förblev trogen mot mig själv som fotograf, var nyfiken och kreativ och spelade mitt vanliga spel på gatorna och dessa objektiv inspirerade mig verkligen att göra det.”

Produkter i fokus

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

”I mina fotografier försöker jag följa ljuset, förädla rörelsen och fånga ögonblicket”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant