hund som hoppar genom vattnet vid stranden

En kompakt trio

Terry Donnelly

”Den rena glädjen över och nöjet med en lätt och liten formfaktor som kan leverera sådana högkvalitativa resultat gör denna kombination så tillfredsställande”, säger Terry Donnelly om det nya sortimentet av G-objektiv som han just testat.

Det finns få typer av fotografering som Terry Donnelly inte gör. Porträtt-, reklam-, produkt-, arkitektur- och sportfotografering har alla en central plats i Terrys portfölj och varje disciplin har olika objektivkrav. Eftersom han är så mångsidig var han perfekt för att testa de tre nya G Series-objektiven med fast brännvidd.

man står på sanddynerna

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 50mm f/2.5 G | 1/4000s @ f/2.5, ISO 100

De tre objektiven är 24mm f/2.8, 40mm f/2.5 och 50mm f/2.5 – allt ingår i Sonys G-serie objektiv som balanserar storlek och prisvärdhet med utmärkt optisk prestanda.

”Jag använder normalt fasta objektiv snarare än zoomobjektiv, så nyheten om att Sony släppt tre kompakta lätta fasta objektiv var riktigt spännande. Jag kunde se hur användbara de skulle bli”, säger Terry.

Vart och ett av objektiven uppfyller olika syften och ger Sony-användare vanliga brännvidder i kompakta format. De är utmärkta att använda antingen som komplement till zoomobjektiv med längre brännvidd eller bara när en lätt kamera och ett objektiv är allt som krävs.

”Ett vidvinkelobjektiv, 24mm f/2.8, lämpar sig naturligtvis för att fotografera landskap eller stadsbilder eller en situation där jag vill ta med miljön i bakgrunden för att berätta historien om huvudmotivet”, förklarar Terry och fortsätter: ”40mm f/2,5-objektivet är inte en vanlig brännvidd men den överbryggar glappet mellan ett 35mm- och ett 50mm-objektiv väl. Jag tyckte att det var perfekt för porträtt eftersom det gav ett annat utseende än mina befintliga objektiv. Och naturligtvis ger 50mm f/2.5-objektivet den traditionella brännvidden när man vill ta bilder som ligger nära den vy som det mänskliga ögat ser.”

dam står framför en utsmyckad ytterdörr

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

Det faktum att objektiven är utformade för att vara så kompakta som möjligt betyder inte att deras kvalitet har äventyrats. Vart och ett av objektiven har en metallkonstruktion med ingraverade markeringar samt även en bländarring. ”Alla tre objektiv är vackert utformade”, berättar Terry ”och de är också oerhört praktiska. Bländarringen kan ställas in på 3EV-klick eller så kan den ställas in för att rotera smidigt, vilket gör den perfekt för både foton och video. Det finns också en manuell fokusring och AF/M-omkopplare och ett Focus Hold, som kan omfördelas i kameran. Objektiven erbjuder professionell kontroll och tillförlitlighet.”

När det gäller autofokus använder objektiven dubbla linjära motorer som ger hastighet och noggrannhet. Filmare kommer att glädjes åt att höra att motorerna är tysta och att fokusringen för varje objektiv också är linjär, vilket innebär att det är lätt att upprepa fokusrörelser.

reflektion av en byggnad i en spegel

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/2500s @ f/2.5, ISO 800

Naturligtvis är objektiven ingenting utan utmärkta optiska prestanda. Tack vare att varje objektiv har tre asfäriska element och ett XA-element (Extra Aspherical) i 28mm f/2.8-objektivet ger de otroliga bilder för sin storlek. ”De ger riktigt skarpa bilder i hela bländarintervallet, även när du använder vidöppna bländare på f/2.5 respektive f/2.8, där områden som är ur fokus blir jämna och krämiga”, säger Terry.

Små och lätta objektiv är självklart populära bland gatu- och resefotografer, eftersom storlek och vikt kan ge en fördel. ”Vilket som helst av de tre objektiven, till exempel på Alpha 7C, ger en lätt kompakt lösning som levererar professionella resultat. Kameran och objektiven får plats i den minsta kameraväskan”, förklarar Terry. ”Det skulle vara ett bra alternativ för någon som reser eller ägnar sig åt stadsfotografering”, fortsätter han och säger ”objektiven erbjuder möjligheten att kunna ta stads- och resebilder samtidigt som de är mindre iögonfallande på allmän plats.”

dam står framför en byggnad som reflekteras

© Terry Donnelly | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/3200s @ f/2.8, ISO 200

Så, vad är haken? Kan dessa objektiv verkligen användas av professionella fotografer också? ”Under vissa omständigheter kan ett objektiv med riktigt stor bländare som f/1.4 krävas för ett visst utseende eller tillfälle”, säger Terry ”men i allmänhet används objektiv med en maximal bländare på f/2.8 ofta av professionella. Dessa tre objektiv med maximala bländare på f/2.8 och f/2.5 lever verkligen upp till professionella standarder och förväntningar.”

terry donnelly håller en alpha 7c med 40mm g-objektiv

”Jag kommer absolut att använda de tre objektiven i framtiden”, avslutar Terry och fortsätter ”den kompakta lätta formfaktorn, särskilt när den sitter på en Alpha 7C, ger en bra lösning när jag vill resa lätt men ändå ha fullformatskvalitet samt kunna arbeta med kvalitetsglas för både stillbilder och video.”

tre nya sony kompakta g-objektiv

Produkter i fokus

Terry Donnelly

Terry Donnelly | UK

"Även om jag fotograferar olika genrer hittar jag en korsning av färdigheter mellan dem som gör mitt arbete starkare”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant