gepardhona som kelar med sin unge

Hur jag tar bilder | Naturbilder som spelar roll

Baptiste Bataille

Fotografering av vilda djur är inget man stökar över på en kafferast. För en utbildad biolog är den form av fotografering en tredubbel utmaning. För det första behöver jag ta in all tillgänglig information om djuret. Sedan måste jag hitta ett sätt att närma mig djuret utan att störa det. Slutligen ska jag fotografera det i dess normala miljö – som en souvenir som jag sedan kan dela med världen.

Om allt går bra kan jag lägga tio dagar på plats, men det kan också ta många år. Jag har till exempel fotograferat snöleoparder sedan 2017, men har fortfarande inte lyckats ta en bild som gör mina ansträngningar rättvisa och kommer därför att återvända varje vinter tills jag lyckas.

svart-vitt foto av ett lejon

© Baptiste Bataille | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 1000

Planering

Forskning är en enormt viktig del för att man i slutändan ska få till bra bilder. Jag börjar med att studera arten för att ta reda på vilka habitat den lever i, vilka typer av byten den jagar, hur dess vanor ser ut, dess skyddsstatus som art. Jag frågar också mig själv, ”Varför vill jag fotografera just den här arten?”

Alla djur är vackra, men jag måste hitta ett specifikt skäl. Det kan vara att de har en viktig roll att spela i ekosystemet, är hotade som art eller okända för en bredare allmänhet.

foto av en noshörning

© Baptiste Bataille | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 1000

Arbetet ute i naturen

Dagarna på fältet kan vara mycket långa, men det handlar om en passion, så jag har inte i tanke på hur tiden går. I likhet med många andra typer av fotografering är dagens första och sista timmar de bästa, inte bara på grund av det fantastiska ljuset utan också eftersom det är då som djuren normalt är mest aktiva.

Två noshörningar vid ett vattenhål nattetid

© Baptiste Bataille | Sony α1 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 1600

För vissa arter använder hudar eller tält i syfte att djuren ska komma nära utan att vi stör dem. När det gäller noshörning kan användningen av hudar som kamouflage nästan vara lite skrämmande när de stora, kraftfulla djuren kommer fram i mörkret för att dricka, och du befinner dig bara två, tre meter bort. Tystnad, långsamma rörelser och mycket ljusstarka vidvinkelobjekt – t.ex. 12–24- eller 16–35-mm G Master-objektiv med f/2,8-bländare är absolut nödvändigt.

Vad beträffar geparderna var de lugna och fredliga. Faktum är att jag kunde stiga ur fordonet och lägga mig ned bara några få meter ifrån dem med min 400-mm G Master med f/2,8-bländare. Rena drömmen!

en gepardunge som tuggar på en gren

© Baptiste Bataille | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 640

G Master 400 mm med f/2,8-bländare är mitt favoritobjektiv. Bländaröppningen på f/2.8 gör det möjligt för mig att släppa in mycket ljus och innebär dessutom att jag kan låta bakgrunden vara ofokuserad. Om jag även använder en 1,4x-telekonverter kan har jag ett 560 mm-objektiv utan att behöva göra avkall på autofokushastigheten hos mina Sony-kameror. Jag använder också G OSS-objektiv på 200–600 mm med bländaröppning på f/5,6–6,3, vilket är ett utmärkt objektiv till ett finfint pris.

fågel i bjärt fjäderdräkt som sitter på en gren

© Baptiste Bataille | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/320s @ f/2.8, ISO 400

Jag har använt en rad olika Sony-kameror; på senare åren har det främst varit Alpha 9, även om jag på sistone också börjat använda Alpha 1. Det är en kamera jag gillar skarpt på grund av dess förstklassiga autofokus och sensor med hög upplösning. De här kamerorna har följt med mig överallt, från Borneos djungler till Himalayas kalla bergstrakter och de sviker mig aldrig. Helt nyligen har jag lagt till en Alpha 7 IV i kameraväskan som jag använder tillsamman med min Alpha 1.

Ljus och bildkomposition

Ljuset är nyckeln och det är avgörande att stiga upp tidigt. Den bästa tiden är vanligtvis gryning och skymning när solen står lågt på himlen. I allmänhet bör man undvika att fotografera vid middagstid eftersom solljuset då är för skarpt och för vertikalt, vilket förstör motivet.

Jag fotograferar med största möjliga bländaröppning, normalt f/2,8 eller f/4. Dessa inställningar ger mig en bra bakgrund och tillräckligt hög slutarhastighet för att hålla jämna steg med djurens rörelser.

en gepard på jakt efter byte i högt gräs

© Baptiste Bataille | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 640

Slutligen beror mitt beslut om var jag ska placera mig själv i förhållande till ljuset på motivet. Jag vill kanske fotografera djuret med ljuset bakom mig själv eller ha motivet i motljus så att djuret avtecknas i silhuett. Tvärtom vad många tror är molniga skyar intressanta eftersom molnen dämpar ljuset och gör det möjligt att jobba även mitt på dagen, något som vore omöjligt vid klar himmel. Dessutom ger moln och regntunga skyar fotona en extra grafisk effekt.

fågel med spretig fjäderdräkt som sitter på en gren

© Baptiste Bataille | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/4.5, ISO 1000

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant