två personer på natten går mot en förare i en bil

Så här fotograferar jag | Gatufotografering

Jan Tichy

När jag fotograferar människor som jag inte vet något om, skapar det en känsla av mystik i bilden. Jag utövar flera fotografiska genrer, från bröllop, arkitektur, landskap till porträtt och ibland även detalj- eller produktbilder. Men när jag går igenom mina arkiv lockar bilderna av människor, deras ansikten och uttryck mig mest. Jag älskar att fotografera min familj, mina vänner och människor jag träffar, men jag gillar också att fotografera människor vars berättelser jag inte vet något om. Dessutom råder det aldrig brist på främlingar eftersom de finns överallt vart du än går.

man går längs med vägen med solen bakom sig

© Jan Tichy | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/8.0, ISO 320

I allmänhet tar jag gatubilder när jag är på språng och fyller all ledig tid jag har under dagen eller natten. När du inte vet vart du är på väg och vad du kan förvänta dig gör det det ännu roligare.

Om jag vet att jag ska ta gatufoton tar jag med mig Sony FE 35mm f/1.4 G Master-objektivet eller FE 50mm f/1.4 ZA. Bägge objektiven erbjuder fantastisk bildkvalitet, även när du fotograferar med f/1.4. Också med enkla linskontroller är de lätta att använda och inte för tunga, vilket innebär att jag kan bära dem när jag går runt länge.

Men om jag har kameran med mig ”för säkerhets skull”, väljer jag vanligtvis mindre och lättare objektiv som FE 35 mm f/2.8 ZA eller FE 55 mm f/1.8 ZA. De här objektiven har mycket mer att erbjuda än vad man först tror eftersom de är små men väldigt kraftfulla. De hjälper mig att ta distinkta och skarpa bilder, varje gång.

skuggan från ett barn som kryper över ett tak

© Jan Tichy | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/8000s @ f/1.4, ISO 100

Jag gillar att blanda in stämningen eller energin i ögonblicket i bilden. Jag vill också dokumentera platser som sakta försvinner under alla moderna glasbyggnader och köpcentrum så att framtida tittare kan se hur våra städer såg ut förr.

Att bli osynlig

Om jag är osynlig för människor jag fotograferar på gatan får jag också riktigt bra bilder. Detta beror på att jag kan ta autentiska och naturliga bilder eftersom folk inte vet att de fotograferas.

regnig gata med en figur i fjärran

© Jan Tichy | Sony α7 IV + FE 35mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 1600

Du blir mer osynlig när människor runt omkring dig inte ser var du tittar, så att dölja dina ögon kan fungera väldigt bra. Mörka solglasögon eller en basebollkeps brukar göra susen.

Ibland har jag till och med använt Sonys fjärrutlösare RMT-P1BT med min kamera. Jag kan hålla i kameran eller låta den hänga från midjan samtidigt som jag utlöser kameran från fickan. Det fungerar helt lysande, speciellt i kombination med Alpha 9 II:s tysta slutare.

Om något plötsligt händer så uppslukas jag av själva ögonblicket, och inget annat är viktigt. Jag försöker fokusera snabbt på motivet och komponera så fort som möjligt. Den utmärkta autofokusspårningen gör att jag också kan koncentrera mig på bildens komposition och timing, med vetskapen om att kameran kommer att spåra motivet smidigt och exakt.

dimmig park på natten upplyst av orange gatlyktor

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/30s @ f/1.4, ISO 1250

Att vara diskret är bra för alla. För det första är det mindre troligt att jag hamnar i trubbel och för det andra behöver jag inte ge någon krystad förklaring till vad jag gör. Å andra sidan, om någon lägger märke till dig kan ögonkontakt göra bilden mer personlig och ge den liv!

En regel jag har när jag fotograferar på gatan är att jag inte fotograferar människor i pinsamma stunder. Jag vill inte att folk ska bli irriterade ute på gatan eller till och med senare om de av någon slump får se bilden någonstans.

Men trots att jag älskar att promenera på gatorna och ta bilder, är det inte så att jag alltid får en intressant bild varje gång. Ibland har jag tur, ibland inte. Men det är också som är roligt – att inte veta exakt vad jag kommer att fotografera och få med mig hem är det som drar mig till gatufotografering gång på gång.

Produkter i fokus

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

”Fotografi har gett mig den största gåvan – att se världen ur ett unikt perspektiv. Det finns så mycket skönhet och magi runt oss som är värt att fånga. Fortsätt alltid söka och var alltid redo”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant