Landskapet får en rofylld känsla när det är täckt av snö. Alla störande stenar, kvistar och löv döljs av ett vitt täcke. Det ger mig en helt tom duk att arbeta med och jag kan fokusera helt på motiven och fånga dem på ett minimalistiskt sätt.
Få ut det bästa av utrustningen
Jag använder en Sony Alpha 1 och Sony Alpha 9 för att fånga denna typ av bilder. Båda kameror har utmärkta autofokussystem och höga bildtagningshastigheter så att jag aldrig missar en bild. Jag använder kamerorna tillsammans med objekten Sony 400mm f/2.8 GM OSS, FE 200-600mm f/5.3-6.3 G OSS och FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Dessa tre objektiv har jag alltid med mig när jag ska fotografera djur i naturen.
Något som verkligen är behjälpligt vid fotografering i snöförhållanden är möjligheten att se exponeringen innan jag tar bilden. Jag kan kontrollera exponeringen i den elektroniska sökaren för att säkerställa att bakgrunden är så vit som möjligt. Jag ser om ljuset förändras och använder histogrammet för att justera slutartid eller ISO-känslighet, utan att behöva lägga ifrån mig kameran och missa ett bildtillfälle.
Var väl förberedd
Vid naturfotografering vill du kunna spendera så mycket tid det bara går med motivet, vilket är svårare under vintersäsongen. Jag måste ha rätt utrustning för att kunna fotografera så länge som jag gör utomhus. Oftast blir jag borta ett par dagar, så den viktigaste delen av utrustningen är mitt expeditionstält som klarar av orkanvindstyrkor. Väderförhållandena är mycket nyckfulla och du behöver en plats att söka skydd på.
Skapa en bild
Landskapet är inte alltid kritvitt och helt täckt av snö, utan det gäller att hitta rätt plats, vinkel och avstånd samt välja rätt brännviddsobjekt. För att undvika att fånga stenar och liknande som sticker upp ur snön på bilden håller jag mig ofta nära den snötäckta marken. Jag använder mig gärna av objektiv med helt öppen bländare för att kunna skapa så mycket oskärpa som möjligt i förgrunden. Detta hjälper också till att dölja mindre föremål som stör och bidrar till en klar bakgrund. När det är klart handlar det om att fånga djuret i rätt läge och position.
Jag ser om ljuset förändras och använder histogrammet för att justera slutartid eller ISO-känslighet, utan att behöva lägga ifrån mig kameran och missa ett bildtillfälle.
Jag ställer in fokus för Alpha 1 och Alpha 9 med den bakre fokusknappen för att fånga bilden. Jag använder sedan fokusspårningsfunktionen för att vara säker på att fokuset är perfekt när jag tar bilden. Om jag har tur och kan komponera om bilden låser jag helt enkelt fokus på motivet och ändrar djurens lägen på bilden. I många fall kan jag dock inte flytta kameran när bildramen är inställd för den tomma snöbakgrunden. Det finns då risk för att störande element smyger in i bildramen. Jag låser i stället fokus på djuret och väntar tålmodigt tills de hamnar i ett bra läge i bildramen. Med hjälp av fokussystemen i Alpha 1 och Alpha 9 kan jag bokstavligen fokusera på motivet och komponeringen med vetskapen om att skärpan kommer att vara knivskarp.
”Naturens ständiga förändringar gör naturfotograferingen intressant. Du kan besöka samma plats varje dag och ändå få olika bilder varje gång”