Detalj från Alpha Universe-berättelsen
Bara de snabbaste överlever

Will Burrard-Lucas

”Jag letade efter en speciell bild under min senaste resa till Antarktis”, inleder naturfotografen Will Burrard-Lucas, ”och RX10 IV är perfekt för just det.”

Turen gick längs kusten på Antarktiska halvön med en båt som då och då lade till för att låta några lyckligt lottade fotografer titta närmare på kontinentens fantastiska landskap och natur. Will sökte efter en komposition där båda delarna fanns med. ”Jag ville att känslan av oändlighet och ödslighet skulle framgå, men också visa att det finns djur och växter här som kan överleva i en sådan ogästvänlig miljö”, berättar han.

will burrard lucas sony alpha rx10IV en samling pingviner står på ett isflak framför en enorm glaciär

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

Bilden med pingvinerna som ser små ut i det mäktiga islandskapet blev möjlig eftersom RX10 IV är så lättanvänd. Det är en kamera som är klar på några sekunder och som ger utmärkta resultat för en lång rad motiv. Raka motsatsen till hur en glaciär uppför sig! ”Jag kom ut på däcket och plötsligt fanns motivet där framför mig. Som tur var hade jag kameran runt halsen så att jag kunde reagera snabbt”, berättar han.

”Det är en suverän kamera för det syftet”, fortsätter han, ”och den är så lätt att du kan bära med den överallt och alltid vara redo. Man vet ju aldrig vad man kommer att få se när man är ute i naturen och fotograferar, det gäller inte bara här. Om du har ett större system måste du ofta gå och hämta det när du behöver det och under tiden går ögonblicket förlorat.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV en säl ligger på sidan på isen

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Vid sidan av den låga vikten är den mest välkomna funktionen på RX10 IV dess räckvidd, säger Will. ”På en sådan här tur använde jag ofta den fulla 600 mm-inställningen vilket var perfekt i situationer där man inte kan gå så nära eftersom man då riskerar att skrämma bort djuren.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV en fågel svävar över en klipphylla med snötäckta bergskrön i bakgrunden

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Båtresan lyfte faktiskt fram en annan viktig fördel med RX10 IV. ”Båten gungade väldigt mycket på grund av vinden och vågorna så det var verkligen en utmaning”, konstaterar han med ett skratt. ”Då upptäckte jag verkligen fördelen med att ha en liten allt i ett-kamera med låg vikt. Den smidiga konfigurationen gjorde att jag kunde reagera snabbare och ta bilder som jag definitivt hade missat med ett större system, och kameran var så vädertålig att den också stod emot mycket vågskum, snö och is.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV en grupp pingviner vilar i strandkanten

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Och hur är det med autofokusfunktionen? ”Den senaste uppdateringen av den inbyggda programvaran gjorde mycket för AF-funktionen”, förklarar han. ”Jag hade verkligen nytta av den för motiv som fåglar i luften. För att vara en allt i ett-kamera har den ett imponerande autofokus och särskilt när motiven är svåra och förflyttar sig både över och under horisonten. Men den höll fast vid motivet som ett rovdjur och lät sig inte påverkas av vågor eller några andra distraktioner.”

will burrard lucas sony alpha rx10IV en ensam fågel svävar fram över oceanen

© Will Burrard-Lucas | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 640

När Will fotograferar de här snabba motiven använder han sig också av det automatiska ISO-läget på RX10 IV tillsammans med kortast möjliga slutartid. ”För fåglar som rör sig snabbt i flykten ställer jag in den på 1/1600 eller 1/2000 sekund och låter objektivet vara vidöppet”, förklarar han. ”Jag använder vanligen så högt ISO-tal som jag behöver eftersom bruset är hanterbart men det går aldrig att göra något åt ett foto som har rörelseoskärpa. Jag är aldrig rädd att använda de högre ISO-talen eftersom RX10 IV ger så hög kvalitet.”

När det gäller RX10 IV lyder omdömet: ”Den har så många användbara funktioner att den är ett perfekt komplement till min primära Sony Alpha-utrustning.”

Produkter i fokus
DSC-RX10M4
RX10 IV med 0,03 s. AF/25x optisk zoom

DSC-RX10M4

Liknande artiklar
Will Burrard-Lucas
Alpha Universe

Will Burrard-Lucas

UK

Det är i Afrika som jag känner att jag lever fullt ut och i samklang med naturen, upplever äventyr, är en del av en familj och kan vara mig själv. Det är där som jag känner mig mest levande och har de intensivaste känslorna; av förundran, lycka, frid, ensamhet, rädsla och spänning.

Visa profil


x