ung pojke som pekar i luften och ler

Hur jag fotograferar | Fotografera familjen

Jan Tichy

Fotografera det som är viktigt för dig

Min son är van vid att bli fotograferad men de bästa bilderna får jag inte om jag trycker upp kameran i ansiktet på honom. De flesta människor känner av kameran och reagerar på den. För att ta naturliga bilder gick vi ut och så fick han leka. Och dessa bilder var viktiga – under de första veckorna kunde vi inte träffa våra familjer, så bilderna var ett sätt för oss att hålla kontakten med dem utan att vara tillsammans.

ung pojke som leker på en rutschbana

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Så här fotograferar du familjen

Om du är nybörjare på ”familjefotografering” börjar du med motiv med mindre rörelse i bilden. Välj stunder när motivet sitter ned, tänker eller läser. Det är i sådana lägen som de blir mindre medvetna om att du tar bilder och det ger dig tid att testa olika inställningar. Det är svårare att göra när människor rör på sig, särskilt när det gäller barn.

ung pojke höjer ett glas och ler

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

Jag har alltid med mig min Sony Alpha 9 II. Många skulle säga att det är en kamera för att fotografera sport men i själva verket är det en kamera för att fotografera allt, särskilt motiv i snabb rörelse. Som alla föräldrar vet kan barn röra sig mycket snabbt och kommer i allmänhet att strunta i dig om du ber dem att stå stilla för ett foto. Därför är Alpha 9 II en så perfekt kamera för att ta bilder av barn!

Val av objektiv

Valet av objektiv är uppenbarligen viktigt. Om du brukar fotografera med ett zoomobjektiv föreslår jag att du testar ett objektiv med fast brännvidd. Du får vanligtvis en bredare bländare, vilket ger bättre prestanda i svagt ljus samt ett kortare skärpedjup för att skilja ditt motiv från bakgrunden.

ung pojke med mat runt munnen

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Jag använder en mängd olika objektiv för att ta den här typen av bilder och alla erbjuder olika saker. Bredare objektiv som Sony FE 24mm f/1.4 G Master, Sony FE Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 eller FE 35mm f/1.8-objektivet är fantastiska när det är flera personer på bilden. När det händer något kan vidvinkeln fånga en viss rörelse mellan motiven. Men om det bara är ett motiv i bilden kan du få mycket tomt utrymme. Du kanske inte kan isolera motivet särskilt bra eller om du gör det måste du vara väldigt nära.

ung pojke som springer genom en skog

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

En längre brännvidd är mycket bra på att isolera motivet men på grund av det längre fotoavståndet är det lättare för min son att springa iväg, vilket inte är optimalt för mig vare sig som fotograf eller som förälder! Jag har märkt att den ideala brännvidden är cirka 50 mm. Det ger precis tillräckligt avstånd mellan oss och en naturlig återgivning av den omgivande miljön. Många av bilderna som jag har tagit togs med Sony Zeiss Planar T* 50mm f/1.4.

ung pojke som leker med löv

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Få ut mesta möjliga av din kamera

Det finns många funktioner i Alpha 9 II och Sony-kameror i allmänhet, som hjälper till att ta fantastiska familjebilder. En av de viktigaste funktionerna är Ögon-AF. Med den kan jag fokusera på kompositionen medan kameran ser till att ögonen är perfekt i fokus, även när jag fotograferar med stora maximala bländare. Jag använde ibland också alternativet Small Flexible Spot för att spåra när min son var längre bort. Det är lätt att flytta fokuspunkten tack vare styrspaken på baksidan, sedan gör AF-spårningen resten av jobbet. Och med Alpha 9 II kan jag förstås ta alla dessa bilder med 20 bilder per sekund.

ung pojke som leker med en kanna vatten

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

En annan användbar funktion är den lutbara skärmen. Med den kan jag fotografera lite mer diskret och komma närmare marken, till samma höjd som min son. Jag kan få bilder som annars är svåra att ta med en skärm som inte är lutbar eller med den elektroniska sökaren.

ung pojke som pekar i luften och ler

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

När det gäller exponeringsinställningar brukar jag alltid använda bländarprioritet när jag fotograferar med automatisk ISO. Jag ställer in automatisk ISO på den lägsta slutartiden, säg 1/500 sekunder. Det innebär att jag vet att kameran inte kommer att sjunka under den här slutartiden, så all rörelse är frusen. Om kameran behöver mer ökar ISO-känsligheten automatiskt för att behålla rätt exponering. Att ha exponeringen inställd så här är verkligen användbart eftersom det betyder att jag inte behöver tänka på något annat än kompositionen.

ung pojke som ler medan han leker på en gunga

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Reflektion

När jag ser tillbaka på de här enkla bilderna av min son och min familj minns jag de fina ögonblicken vi hade tillsammans. Att fotografera människor som står dig nära och som du älskar är det största fotoprojektet genom tiderna. Så sluta aldrig att fotografera din familj, det är ett livslångt projekt!

Produkter i fokus

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

”Fotografi har gett mig den största gåvan – att se världen ur ett unikt perspektiv. Det finns så mycket skönhet och magi runt oss som är värt att fånga. Fortsätt alltid söka och var alltid redo”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant