man som hoppar i luften med en fotboll bredvid sig

Så fotograferar jag | Fånga känslor i porträtt

Maki Galimberti

Som reportagefotograf på en tidskrift måste du kunna lite av allt. Med det menar jag att det inom samma tidskrift och samma ämne krävs olika typer av porträtt, så du måste kunna ta alla.

Olika bilder, olika syften

När du fotograferar en omslagsbild måste du få till ett möte med betraktaren, så personerna som avporträtteras måste titta rätt in i kameran. Det är mycket mer av ett traditionellt porträtt.

profilbild av en man

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/4.5, ISO 100

Till artikeln inne i tidskriften behöver du kunna erbjuda fyra eller fem olika porträttbilder i olika situationer. Oavsett vad jag fotograferar använder jag min Sony Alpha 7R III. 42,4 miljoner pixlar ger mig den upplösning jag behöver, både i studion och på plats. Det fungerar för så många olika typer av bilder. Jag gillar att mixa stilar för klassiska porträtt och mer typiska kändisporträtt. Men du måste fotografera motivet på ett sätt som gör det möjligt för tidskriften att berätta sin berättelse.

Ta till exempel mina bilder på den argentinska fotbollsspelaren Paulo Dybala, som jag tog för den italienska utgåvan av Vanity Fair. Även om omslaget känns som ett klassiskt porträtt kunde vi inuti lyfta fram mer personlighet och karaktär för att berätta historien.

man som balanserar en fotboll på sitt huvud

© Maki Galimberti | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/3.5, ISO 500

Vi var på en fantastisk plats – på taket av Fiats bilfabrik i Turin, där Dybala spelar för Juventus F.C. Till den här platsen finns också en historisk koppling eftersom Fiats ägare även äger fotbollsklubben. Därför lät vi Paulo Dybala kicka boll på det ikoniska taket med husen runtomkring där många av fabriksarbetarna bor. Det är en intressant bild som berättar hela stadens historia.

Arbeta med motivet

När du tar bilder av ett motiv för en tidning handlar det inte om naturlig interaktion. Både fotografen och motivet måste vara goda skådespelare. Du försöker förstås uppträda så naturligt som möjligt, men när motivet får anvisningar och fotografen har en vision försvinner allt som är naturligt från porträttfotograferingen.

barbröstad äldre man poserar framför kameran

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/3.5, ISO 200

Det finns många funktioner på min Sony Alpha 7R III som jag använder som en hjälp när jag arbetar med motivet under tagningen, men den viktigaste är nog Ögon-AF. Det är den som ser till att ögonen alltid har perfekt skärpa. Jag behöver inte lägga tid på att fokuset ska bli rätt längre eftersom den tar hand om det, och det gör i sin tur att jag kan koncentrera mig på relationen med motivet.

kvinna som åker på en cykel

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/320s @ f/6.3, ISO 1250

Ibland vill den som porträtteras att det ska se naturligt ut, men det kan bli lite tråkigt. Om jag märker att tagningen börjar dra åt det hållet och att energin saknas, kanske jag ropar till för att få en reaktion. Det kan vara ett leende, nyfikenhet eller kanske förvåning i personens ansikte, men det kan tillföra energi och göra en tråkig situation mindre trist.

kvinna i svart klänning som springer längs sanden

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1000s @ f/6.3, ISO 400

Använd dina objektiv för att utmärka dig

Även om det klassiska objektivet för att fotografera porträtt är 85 mm använder jag Sony FE 24-70mm f/2.8 GM-objektivet mer än något annat. Då kan jag snabbt ändra ramen, vilket är viktigt för mig, speciellt när jag arbetar med ett motiv i rörelse.

Det andra objektivet som jag har blivit förtjust i är FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Med ett 85 mm-objektiv behöver du vara ganska nära motivet, men med längre brännvidd kan du hålla distansen och skapa bilder som verkligen utmärker sig.

man som står på toppen av en sanddyn

© Maki Galimberti | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1000s @ f/9.0, ISO 400

Till exempel fotograferade jag ett omslag till en tidskrift med Roberto Saviano. Han är en författare som har skrivit bästsäljande böcker om maffian och de kriminella nätverken i Italien. Jag fotograferade honom vid havet och bad honom att bara slappna av och gå längs sanddynerna. Det fungerade utmärkt eftersom han kunde känna sig fri när han inte stod direkt framför en fotograf. Genom att hålla mig undan och använda ett längre objektiv kunde jag få honom att bete sig mycket annorlunda jämfört med om han hade varit några meter bort.

Det jag lärt mig under åren är att estetik är mycket viktigt, min roll är trots allt att skapa en vacker bild, men människors sanna skönhet hämtas framförallt från deras personlighet. När jag tar porträtt är mitt främsta mål att få fram personligheten och tack vare verktygen som min Alpha 7R III ger mig kan jag verkligen fokusera på relationen mellan mig och mina motiv, vilket ger de bästa bilderna.

Produkter i fokus

Maki Galimberti

Maki Galimberti | Italy

"Fotografering är den bästa ursäkten för att lära känna människor"

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant