nadine sony alpha 7c mor och barn sitter på gräset

Förbättra familjens semesterbilder med Alpha 7C

Jag heter Nadine och kommer från Hamburg och är mamma till fyra fina pojkar.

Som märks på mitt Instagram-kontonamn ”myboys and I” tar jag med mig mina följare in i min vardag och låter dem dela mina spännande stunder som mamma. Jag älskar att dela bilder från våra resor, utflykter och vår vardag. Jag har alltid delat med mig av stunder från mitt liv men efter att jag blev mamma ville jag samla så många minnen som möjligt eftersom de växer så fort.

Och ja, det är exakt vad den nya Sony Alpha 7C är till för. Med fyra vilda pojkar behövde jag något litet och lätt som jag kan bära med mig överallt och förlita mig på för att fånga fina stunder i vår vardag.

Som fotografientusiast och mamma vill jag dela med mig av mina tips på hur du kan ta bättre familjebilder i farten.

nadine sony alpha 7c mamma som tar bild på två barn

Tips nr 1 – Snabbinställning för att ta fantastiska bilder med Alpha 7C

I vår familj gillar vi att resa runt i världen men när det inte är möjligt går vi gärna ut i naturen för lite kvalitetstid. Alpha 7C är perfekt för dessa situationer: den är lätt, kompakt och har fullformat så vi får den bästa kvaliteten oavsett var vi tar oss.

Jag rekommenderar att använda både RAW- och JPEG-format när du fotograferar. JPEG är lättare att överföra men RAW-filer gör det möjligt att göra om bilderna som du vill ha dem med redigeringsprogrammet Imaging Edge för datorn (det går att hämta gratis från Sonys webbplats) eller Adobe Lightroom. Upplösningen blir tillräckligt hög för utskrift och för att lägga in i fotoalbum, vilket inte riktigt är fallet med smartphones.

nadine sony alpha 7c porträtt av en liten pojke som sitter på marken

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/40s @ f/5.0, ISO 320

Om du inte är så van vid att använda programvara till att redigera bilder gör det inget eftersom Alpha 7C-färgerna är mycket verklighetstrogna och det är lätt att lägga till ett snabbfilter från din favoritapp efteråt.

När det gäller inställningar för fotografering använder jag ofta ”P”-läget eftersom jag kan lita på att kameran exponerar scenen korrekt. Det här läget hittar du på den övre ratten på kameran, och det är enkelt och snabbt att använda. Jag får till exempel professionella resultat med suddiga bakgrunder i porträtt utan att vara expert. Om du vill lära dig mer och arbeta manuellt, kan du fortfarande använda kameran på det här sättet vilket är perfekt för de som vill lära sig mer om att fotografera.

nadine sony alpha 7c barn som leker på gräset med solen bakom dem

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/100s @ f/5.0, ISO 100

Tips nr 2 – Så här tar du bättre bilder på dina barn

Det är inte alltid lätt … ibland känner de inte för det och ibland gillar de inte det. För att ta bra bilder på dina barn måste du vara snabb!

Mitt första tips är att du ska lita helt på kamerans autofokus. Sony har inkluderat en funktion för ögonföljning (Ögon-AF i realtid) som gör det möjligt för dig att följa människors eller husdjurs ögon när de rör på sig. Det är väldigt enkelt att aktivera den här funktionen! Slå på kameran och rikta den mot ditt barn. Sedan trycker du ned slutarknappen halvt. Då visas en grön ruta på ögat eller ansiktet. Det betyder att kameran fokuserar perfekt och är redo att ta en bild. Du kan hålla fingret halvt nedtryckt tills du ser att något bra händer och trycka ned slutarknappen helt när du vill ta bilden.

Mitt andra tips gäller när barnen leker och det som händer är oförutsägbart. Med Alpha 7C kan du få upp till 10 bilder per sekund, vilket krävs för att fånga rätt ansiktsuttryck.

Du kan aktivera den här funktionen genom att trycka på ”Fn”-knappen på kamerans baksida och använda skrollhjulet i funktionen Fotograferingsläge. Klicka och ändra till ”kontinuerlig bildtagning” med hjulet och klicka på mittknappen för att bekräfta. Nu när du trycker på slutaren kommer kameran att fortsätta fotografera tills händelsen är över.

Mitt sista tips är att använda skärmen med variabel vinkel. Det är användbart eftersom du i sådana här situationer snabbt vill se både vad som händer och vad du fotograferar. Du kan justera vinkeln på skärmen så att det är ännu bekvämare än att titta genom sökaren.

Jag lär mig fortfarande nya tekniker och vill förbättra mina porträtt i framtiden, vilket den här kameran är perfekt för.

nadine sony alpha 7c liten pojke som sitter i en gunga och ler

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/640s @ f/5.6, ISO 100

Tips nr 3 – Så här skapar du porträtt av den egna familjen utan att offra någon i bilden

Mina favoritbilder är familjebilder! Men de är även de svåraste att ta, åtminstone med fyra små barn. Vi brukade ta bilder med självutlösaren på kameran men det slutade alltid med att jag blev bortklippt från bilderna.

Nu är det mycket enklare och roligare eftersom jag kan kontrollera kameran från min smartphone. Du behöver bara ladda ner Imaging Edge Mobile från Sony Support-avsnittet på webbplatsen.

När det är klart får du en livefeed från kameran på din smartphone. Med hjälp av den brukar jag placera kameran på ett stativ i förväg, se till att inramningen är bra på min telefon och be alla att le och trycka på slutarknappen i appen.

En annan häftig funktion i appen är att du kan direktöverföra bilder från kameran till din smartphone. Du behöver bara välja bilderna från flödet i appen och ladda ner dem.

Oavsett om vi sitter hemma i soffan eller är ute i skogen kan vi ta de finaste bilderna och dela dem från vår smartphone med resten av familjen.

nadine sony alpha 7c avslappnat familjeporträtt

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/160s @ f/4.0, ISO 3200

Tips nr 4 – Bli kreativ med stilar och vinklar

Som sagt lär jag mig fortfarande men det finns kreativa lägen i kameran som är utformade för att du ska få ut så mycket som möjligt av vissa scener. Du använder dem genom att gå till menyn och bläddra ned tills du hittar menyn Kreativ stil. Välj det som passar bäst för det du fotograferar (Natt, Solnedgång eller Porträtt) så justeras kameran automatiskt.

nadine sony alpha 7c solnedgång över en sjö

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/400s @ f/4.5, ISO 100

Ett annat tips för att bli kreativ är att dra full nytta av den vridbara skärmen. Som mamma leker jag mest med barnen på golvet! Med skärmen får jag olika vinklar på mina barn utan att jag behöver ligga på golvet eller stå på tårna för att ta en bild ovanifrån. Du kan få ganska kreativa vinklar på så sätt!

nadine sony alpha 7c pojke som blåser bubblor utomhus

© Nadine | Sony α7C + FE 28-60mm f/4-5.6 | 1/100s @ f/5.0, ISO 100

Mitt sista tips för att skapa fantastiska familjebilder

Alla kan fånga minnesvärda ögonblick och göra sina bilder extra fina. Det viktiga är att en bild av ett kärt minne varar för evigt. Alpha 7C är både lätt och lättanvänd, och du kan alltid ha den med dig. Allt du behöver göra nu är att försöka. Som jag brukar säga finns det en liten kreatör inom oss alla.

Produkter i fokus

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant