fiskare lägger ut kursen på en karta

Så här fotograferar jag | Dokumentärbilder till havs

Olivier Jobard

När du fotar ombord på en fiskebåt har du inte mycket utrymme för att ta dina bilder. Ute till havs känns det som om du har all tid i världen men stunderna av handling kommer plötsligt och då måste jag vara redo att fånga det ögonblicket med min Alpha 1.

Mitt arbete ombord på fiskebåtarna är en del av ett projekt som jag håller på med, efter en bredare inbjudan att lämna förslag kallad ”Radiographie de la France”, med stöd av Bibliothèque Nationale de France. Det har erbjudit bidrag till utvalda dokumentärfotografer för att fånga olika livsaspekter i dagens Frankrike.

en grupp fiskebåtsarbetare sorterar fisk på en båt

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/2.2, ISO 1000

Jag har fotograferat unga människor som utbildar sig till fiskare. Många av dem har kommit till Frankrike som invandrare. Regeringen vill att de ska utveckla sin självständighet, så att de blir angelägna att arbeta och känna sig motiverade att börja ett nytt liv.

fiskare lyssnar på en lektion i klassen

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 320

Livet ombord på båten är hårt. De kan jobba åtta eller nio timmar om dagen i sträck, så för att få de perfekta dokumentärbilderna måste jag vänta och titta på, så att jag är jag redo att kliva fram när något händer och komponera bilden med min pålitliga Sony Alpha 1 och objektivet 35mm f/1.8. Sedan går jag snabbt tillbaka ur deras väg. De behöver utrymme för att arbeta, så jag måste vara rörlig, ständigt observera och röra mig, redo att ta en bild utan att störa dem.

Jag älskar de stora filerna som 50-megapixelsensorn i Alpha 1 producerar. Det finns en kvalitet i bilderna som ser ut som bilderna jag brukade skapa när jag fotograferade på film. Bilderna har även en annorlunda karaktär jämfört med andra digitalkameror.

solnedgång bakom hållare för fiskerep på en båt

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/3200s @ f/2.8, ISO 250

När det gäller objektiven håller jag det väldigt enkelt. Jag använder nästan alltid objektivet FE 35mm f/1.8 på båten. Det ger skärpa, är lätt och snabbt att använda. På det trånga fartyget behöver jag 35 mm-objektivet för att fånga allt jag vill ha med i bilden. Jag vill inte heller byta objektiv i en så våt och fuktig miljö. Ändå så vidtog jag inga försiktighetsåtgärder med min Alpha 1. Ibland skyddade jag kameran med min jacka för att förhindra att den blev helt genomblöt, men annars fortsatte jag att fotografera under alla förhållanden.

fiskare står på kajen på natten

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/15s @ f/1.8, ISO 2500

På land använder jag objektivet 55mm f/1.8 för dokumentära porträttbilder. Objektivet är skarpt men ger också en vacker bakgrundsbokeh och bländaren f/1.8 hjälper mig att fotografera i svagt ljus. Jag är inte rädd för att höja känsligheten hos Alpha 1 till ISO 2 500, vilket ofta behövs eftersom de fiskande männen och kvinnorna även jobbar nattetid.

fiskare liggande i sin koj ombord på fartyget

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/80s @ f/2.2, ISO 640

Med de långa timmarna är det vanligt att besättningen sover mitt på dagen då de föga överraskande är helt utmattade. De måste vänja sig vid att somna snabbt – på fem minuter – då man bara får sova några timmar här och där, och man vill att varje minut ska vara lönsam.

fiskare som arbetar på båtdäcket

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/3.5, ISO 250

Med ett begränsat utrymme måste du visa respekt för personerna du fotograferar. Ett av motiven i mitt projekt var en kille från Demokratiska republiken Kongo. Han skämdes över att vara sjösjuk men han ville att jag skulle visa det på ett smakfullt sätt eftersom det var en av sakerna han försökte övervinna. Det finns ingen plats att gömma sig när sådant händer på en båt.

fiskare tittar på sin telefon stående på en båt i skymningen

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/30s @ f/1.8, ISO 2500

Alpha 1 hjälper mig att vara diskret när jag fotograferar tack vare det tysta läget och den ledade skärmen, som jag använder i stället för sökaren. De här två sakerna gör att jag inte väcker andras uppmärksamhet när jag tar bilderna, så alla fortsätter att arbeta utan att bekymra sig för att jag är där.

två fiskare tittar på sin fångst ombord på fartyget

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/640s @ f/5.6, ISO 320

Och jag kan lita på att autofokusen ger bilderna skärpa. Den nya generationens autofokus på Sonys kameror är underbar. När jag följer en person fokuserar kameran på deras ögon eller ansikte. Det spelar ingen roll vart de rör sig, de kommer ändå att vara i fokus. När den har låst fokus fortsätter den att fokusera på rätt personer även om det finns andra personer i bilden. Det innebär en sak mindre för mig att oroa mig för.

Jag är så nöjd med resultatet av projektet. Trots de våta förhållandena vet jag att min utrustning från Sony kan hantera vad som helst och ta fantastiska bilder.

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant