Lago d'Antorno med sitt berg som speglar sig i den stilla vattenytan

FE 35mm f/1.4 GM: I alla ljusförhållanden och i alla väder

Stefan Liebermann och Dennis Schmelz

sony 35mm f/1.4 G master

Sony-ambassadörerna Stefan Liebermann och Dennis Schmelz var bland de första i världen att prova det nya FE 35mm f/1.4 G Master-objektivet, en modell som visade sig vara lika inspirerande för stillbilds- som videoprojekt.

morgonsolen lyser upp ett träd vid sjön hintersee

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Objektivet har en ultrabred bländare och ett naturligt perspektiv som ger både fotografer och filmare nya kreativa möjligheter. Till detta ska läggas enastående bildkvalitet, låg vikt och väderskydd i en kombination som har något för alla. Med sin bakgrund som rese-, reklam- och musikfilmare inspirerades Dennis av FE 35mm f/1.4 GM till att skapa en kortfilm i svagt ljus med biokänsla till kraftfull Americana-musik.

”Jag ville utnyttja de nya funktionerna”, förklarar han, ”och skapa en berättelse som bara skulle gå att göra med det här objektivet. 35 mm är en perfekt brännvidd för mig när jag filmar. Det anpassar sig så bra till olika motiv och jag älskar biokänslan. Det blir inte för brett men förmedlar ändå känslan på platsen, och det är fantastiskt för porträtt på människor. Bäst av allt var kanske att 1.4-bländaren gav en så vacker bokeh och gjorde att vi kunde arbeta med ett stämningsskapande ljus.”

FE 35mm f/1.4 GM använder en fysisk bländarring som kan väljas bort med ett klick på en knapp på manteln vid filmning, så att det går snabbt att växla mellan stillbilder och video. ”Du får alltså nästan omärkliga övergångar i bländarinställningen med ett snävare eller bredare fokus beroende på vilken berättelse du vill berätta, och du kan ändra exponeringen på samma sätt”, säger Dennis entusiastiskt. ”Det hjälper mig som filmare eftersom det inte blir några klumpiga övergångar som gör att tittaren tappar magin. Allt blir bara naturligt vackert och smidigt.”

dennis schmelz håller upp sin alpha 7s3 över huvudet medan han filmar ett band på scenen

© Christopher Schmid

När Dennis arbetade med Ansiktsavkännings-AF på sin α7S III blev han också imponerad över FE 35mm f/1.4 GM-objektivitets snabba fokuseringshastighet, precisionen och avsaknaden av motorljud. Han förklarar: ”Den har en friktionsfri XD Linear Motor så autofokuset var förvånansvärt snabbt och precist. Vi tog bara sex tagningar med manuellt fokus. Alla de övriga gjordes med ansiktsavkänning och f/1.4, och det misslyckades inte en enda gång.” Hans kortfilm spelades in på dramatiskt regntunga gator nattetid men väderskyddet på FE 35mm f/1.4 GM klarade förhållandena bra och konstruktionens låga vikt gjorde att Dennis kunde flytta runt den på en gimbal helt utan begränsningar. ”Ingen vill ha ett objektiv som hindrar dem”, tillstår han, ”men FE 35mm f/1.4 GM gör raka motsatsen. Regnet vräkte ner när vi filmade och objektivet blev ganska vått, men det var inget problem överhuvudtaget! Den låga vikten är också en jätteviktig faktor. Jämfört med de snabba 35mm-objektiv som jag har använt tidigare, är det med sin vikt på bara 524 g så mycket lättare att ta med sig.”

Lago d'Antorno med morgonsolen som kastar ett varmt sken på ett berg som speglar sig i den stilla vattenytan

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

För Stefan, som är en natur- och landskapsfotograf med nattmotiv som specialitet, var FE 35mm f/1.4 GM ett rejält avsteg från det vanliga, men det var något han snabbt vande sig vid. ”Jag använder vanligen bredare objektiv”, förklarar han, ”till exempel 16 mm- eller 20 mm-modeller, och först undrade jag vilken nytta jag skulle ha av det här objektivet men det stod snart klart för mig! Jag tyckte att det var suveränt för att utforska ett annat perspektiv på naturen. Normalt sett vill jag ha mycket i förgrunden, men när jag bytte till 35 mm kunde jag utforska mer av mellangrunden och himlen, så jag fick ett helt nytt perspektiv.”

en rad båtar som ligger förtöjda i en bergssjö

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Perspektivet var en nyhet för Stefan men den optiska kvaliteten motsvarade allt han hoppats på. FE 35mm f/1.4 GM använder ett ED-element (extra low dispersion) och två XA-element (extreme aspherical), en Nano AR II-beläggning och en 11-blads avrundad bländarkonstruktion som ger suverän klarhet också vid utmanande ljusförhållanden. ”Det här objektivet ger dig mycket skärpa från hörn till hörn.”

Stefan förklarar: ”Det är förvånansvärt bra vid helt öppen bländare på f/1.4 för mina bilder på natthimlen, men jag behöver inte alltid ha den bländaröppningen, i synnerhet då jag använder en star tracker nattetid eller tar vanliga landskapsbilder i skymningen eller gryningen. Du kan gå ned till f/2.8 och f/3.5, utan att få vinjettering, koma och eller aberrationer.”
stråk med bromsljus från bilar som kör längs en bergsväg med en pittoresk kyrka i bakgrunden

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan är också en erfaren landskapsfotograf med panoramabilder som specialitet och han tyckte att objektivet var utmärkt även för dessa. Med lägre distorsion vid 35 mm än vid stora brännvidder kunde han foga ihop flera bilder och skapa bilder med enorm upplösning. ”När jag behövde mera förgrund eller ett bredare perspektiv använde jag flera 35 mm-bilder för att få med hela scenen”, förklarar han, ”och då var det nya objektivets AF Hold perfekt eftersom jag kunde låsa skärpan mellan exponeringarna.”

soluppgång över Hintersee med berg och träd som speglar sig i vattnet

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Precis som Dennis upptäckte Stefan att FE 35mm f/1.4 GM-objektivets låga vikt var en stor fördel. ”Det är så fantastiskt att jag kan packa min α7 III, ett 24mm f/1.4 GM-objektiv och det här nya objektivet, och sedan bara ge mig iväg. Jag kan klättra och bestiga berg, och vandra med tält utan att behöva slita så hårt. Jag kommer att fotografera mycket mer med det här objektivet, det är jag säker på.”

sony alpha 7 III på ett stativ med ett bergslandskap som visas på den bakre skärmen

© Stefan Liebermann

Produkter i fokus

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"Det är en väldigt speciell fotografering: det mänskliga ögat kan inte se den men det är ändå verkligt"
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

”Det finns alltid en historia att berätta och ett nytt perspektiv att upptäcka”

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant