Vem är rädd för mörkret?

Mike Will

Det fina med att fotografera i svagt ljus, säger Mike Will, är att det är en utmaning som inte är så lätt att lära sig. Det gör att jag får uttryck för min kreativitet.

Mike har fotograferat stadsbilder i svagt ljus och nattporträtt runt om i London i flera år och aldrig tröttnat på utmaningen: ”Jag skulle välja att fotografera på natten istället för på dagen alla dagar i veckan, och en stor del av det har att göra med människors reaktioner på mina bilder. Jag kan ta en gatuscen som de kanske ser tio gånger om dagen eller en utsikt som de tar för given och få dem att se något helt annat och fantastiskt.”

mike wil sony alpha 7RIII 20 byggnad i fenchurch på natten

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16–35mm f/2.8 GM | 1.0s @ f/4.0, ISO 100

Det råder ingen tvekan om att Mikes scener i svagt ljus är imponerande; en härlig blandning av utmärkt komposition, exakt tajming och fängslande färger som har mognat under år av fotografering. När han kombinerar detta med funktionerna i Alphas spegelfria kameror och sin vilja till problemlösning lyckas han producera bilder i svagt ljus som är både intressanta och magiska.

Mike säger att han driver sig själv till att ge alla sina bilder något extra med hjälp av element som gör att de sticker ut och fångar betraktarens uppmärksamhet.

 

mike will sony alpha 7RIII man står bakom roterande ljus framför sankt paulskatedralen

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16–35mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/8.0, ISO 160

Så hur får du till fantastiska foton i svagt ljus? Hur får du dem att tala till känslan och kännas övertygande? Mike använder sig av flera metoder, varav en är att bokstavligen fotografera från en upphöjd plats.

”Höga utsiktsplatser är bra för att få utsikt över städer som London”, säger han. ”Du känner dig friare när du kommer bort från gatunivån och får ett bredare perspektiv. Men det är viktigt att hitta balansen eftersom du inte vill förlora kopplingen till platsen du fotograferar eller anonymisera den.”

Ett bra exempel är hans foto med utsikt över The Bank där den högre utsiktspunkten skapar en traditionell landskapskomposition med starka siktlinjer som styr betraktarens öga.

mike will sony alpha 7RIII trafikspår tagna med lång exponeringstid på en gata i London på natten

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16–35mm f/2.8 GM | 5.0s @ f/11.0, ISO 125

Rörelse är också en viktig faktor men inte vilken som helst. Långa exponeringstider i svagt ljus leder naturligtvis till rörelseoskärpa och ljusspår men enligt Mike handlar det bara om att jobba lite hårdare. En metod han använder är att kombinera statiska element med oskärpa, som den statiska bussens fokuseringspunkt i mitten av The Bank-fotot, eller att använda en stillastående mänsklig form som kontrast till rörelsen.

”Det handlar som vanligt om att lösa problem”, förklarar Mike. ”Man måste vara passionerad och beredd att jobba hårt, ofta i kyla, och vänta på rätt ögonblick. Det är du mot bussarna och bilarna för att få tajmingen att stämma men det är en härlig känsla att veta att du klarat det, även om du behövde 20 eller 30 försök”.

mike will sony alpha 7RIII man står lutad mot en telefonkiosk på natten och trafikspår ringlar sig längs gatan

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16–35mm f/2.8 GM | 2.0s @ f/10.0, ISO 320

För sina senaste foton i svagt ljus på landmärken i London har Mike använt pålitliga α7r III och α7 III. Han förstår fördelarna med spegelfria kameror men eftersom α7 II var hans första professionella kamera tycker han att funktioner som gör fotografering i svagt ljus mycket lättare är något självklart. ”När folk frågar mig om problem de haft på sina DSLR-kameror, som att fokusera i mörkret eller förbättra exponeringen, är det ganska främmande för mig. Jag brukar fråga, varför kan du inte bara använda maximalt fokus eller titta på vad du kommer att få genom sökaren? Och då stirrar de bara tomt på mig! Efter att ha använt Alpha-systemet i flera år antar jag att jag tar alla de fantastiska funktionerna för givna eftersom de är helt normala för mig.”

mike will sony alpha 7RIII tittar ner för trappan på en upplyst dinosaurie på british museum

© Mike Will | Sony α7R III + FE 16–35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 2000

Fotografering i svagt ljus innebär också att storleken är en viktig faktor för Mike när han väljer utrustning. Mindre och lättare kameror och objektiv underlättar när jag arbetar i staden på natten, förklarar han, och om jag skulle skaffa en DSLR med en fullformatskvalitet jämförbar med Alpha-systemet skulle den vara nästan dubbelt så stor.

Och hur är det med objektiv? Mike berättar att han föredrar lätt packning även i det fallet. ”Jag använder FE 16–35mm F2.8 GM cirka nittio procent av tiden när jag arbetar i svagt ljus och med lång exponeringstid. För porträtt, som fotot på flickan på gungan, använder jag Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA och tack vare Alphas fokuseringsläge Ögon-AF kan jag lita fullständigt på att skärpan finns där, även med helt öppen bländare.”

mike will sony alpha 7RIII flicka håller i sig under ett åk på ett nöjesfält

© Mike Will | Sony α7R III + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 1000

Den största utmaningen vid fotografering i svagt ljus är dock bildkvaliteten och möjligheten att få de färger och detaljer som behövs för att fånga intresset. Här har Alphas kamerahus ännu en fördel, och Mike sätter gärna vitbalansen på auto och gör sedan små färgjusteringar i Lightroom.

ISO-tal och dynamiskt omfång är också sätt att hantera utmaningen med svagt ljus. ”Porträtten i svagt ljus har jag fotograferat med minst ISO 1000, men jag får ändå ut så mycket detaljer och kvalitet tack vare sensorn och bilderna blir så rena. Gatuscenerna i svagt ljus fotograferar jag med mellan 50 och 500, och det finns ett fantastiskt dynamiskt omfång för högdagrar och skuggor. Allt detta bidrar till att komma runt problemet med svagt ljus.”

Och har Mike några avslutande kloka ord till fotografer som vill fotografera på natten? Det räcker inte med att bara gå ut och fotografera på natten, svarar han. Man måste också göra något originellt.

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus

ILCE-7RM3

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm f1,4 ZA

SEL35F14Z

Liknande artiklar
Mike Will
Alpha Universe

Mike Will

UK

Följ dina drömmar, utforska världen och njut av att fånga resan som tog dig dit

Visa profil


x