Jag är en stadsunge. Jag är född och uppväxt i London och har bott där hela livet. Ändå är det något med storstäder som fascinerar mig. Det är som en stor lekplats att utforska! Det finns så mycket att se och inspireras av, och städerna är under ständig utveckling.
Var mobil
Om jag ska fota i en ny stad utan något specifikt mål vill jag gärna ha en kamera som är kompakt och lätt att bära med sig. Jag har börjat använda Sony Alpha 7C och jag fullkomligt älskar den. Den är liten och väger knappt någonting men erbjuder fullformatssensor med enastående dynamiskt omfång och de färgprofiler som jag behöver när jag spelar in videor. Jag använder den ofta tillsammans med olika kompakta fasta objektiv som FE 24mm f/2.8 G, FE 40mm f/2.5 G och FE 50mm f/2.5 G. Dessa tillsammans med Alpha 7C är det perfekta kitet för mig och jag slipper släpa på en tung kameraväska. Jag hänger helt enkelt kameran runt nacken och går på upptäcktsfärd.
När det kommer till kommersiella och planerade projekt använder jag gärna Sony Alpha 7R IV eftersom dess höga upplösning ger mig möjlighet att experimentera mer med bilderna.
Efterforskning
Jag har blivit alltmer metodisk i mitt arbete under de senaste åren. Jag efterforskar mycket inför mina projekt och hittar ofta bra information om intressanta platser i fotografiforum och t.ex. på Instagram. Även satellitbilderna och gatuvyerna i Google Maps är behjälpliga för att hitta intressant arkitektur. Det är som att få en 360 graders rundtur hemma ifrån soffan!
Det räcker dock inte med att bara hitta en plats. Jag behöver kunna arbeta på fotoplatsen, vilket innebär att jag måste ta reda på information om allmänna platser, t.ex. om det krävs tillstånd att fotografera. Jag måste även välja rätt tidpunkt gällande ljuset. Oftast blir det vid solnedgång eller soluppgång, eller under ”den blå timmen” dvs. timmen före soluppgången eller timmen efter solnedgången.
Gör bilden till din egen
Det finns en uppsjö av foton och det är därför viktigt att hitta sin egen stil i stället för att kopiera någon annans. Jag väljer ofta tillfällen som andra fotografer kanske väljer bort, som vid regn eller mycket dimma. Det gäller att hitta det som skiljer din bild från andras, så att den sticker ut från mängden.
Ett tips är att gå till barer, restauranger eller trädgårdar som ligger på takvåningar. Härifrån får du ofta en fantastisk utsikt över staden och kräver att du har lite koll på omgivningarna. Jag brukar ta chansen och njuta av ett glas eller en bit mat med vänner och sedan knäppa några solnedgångsbilder. Tänk dock på att vara respektfull mot omgivningen. Jag brukar t.ex. be om lov att få fotografera på stället ifråga och även skicka personalen en bild som tack. De flesta är okej med att man fotar, så var inte rädd att fråga.
Ibland kan du till exempel behöva foto genom glasfönster. I dessa fall använder jag en Lenskirt som är ett stort svart motljusskydd i tyg som du sätter längst ut på objektivet och fäster med sugproppar mot glaset. På så sätt blir du av med reflektioner av kameran och även dig själv.
Ha tålamod
Ett av mina senaste favoritfoton är av några barn som leker i dimman. Jag hade varit ungefär en timme på platsen och fotat olika saker och väntat på ett speciellt ögonblick. Jag hade ingen aning om att barnen skulle hamna som de gjorde i bildramen, men mitt tålamod och min uppmärksamhet lönade sig. Jag visste så fort som jag såg bilden i sökaren att den var speciell.
"Fotografering ger mig förmåga att bearbeta, uppskatta och tolka världen omkring mig”