Artikel-ID : S700026747 / Senast ändrat : 12/07/2018

VAIO Care

Tillämpliga produkter och kategorier för denna artikel

VAIO Care är ett lättanvänt program som låter dig trimma, uppdatera och felsöka din VAIO-dator med bara ett par klick.

svårighetsgrad Svårighetsgrad:
Mycket lätt
tid som behövs Tid som behövs:
Ej tillämpligt

VAIO Care

Funktioner i VAIO Care:
Min VAIO VAIO Status, manual och systeminformation
System Care Undersöker och trimmar din VAIO så att den fungerar säkert med bästa möjliga prestanda
Felsökning Hjälper dig att lösa problem på din VAIO automatiskt på några minuter.
Diagnostik Diagnostiska test för hårdvaran i din VAIO
Återskapa och återställa Installera om program och drivrutiner, skapa återställningsmedia, återställa din VAIO till ursprungligt skick samt återställa Windows till ett tidigare läge
Kontakta Sony Ansluter till VAIO Support när du behöver professionell hjälp.
Alternativ Anpassar VAIO Care till dina behov

Så här startar du  VAIO Care  i Windows

• Tryck på Assist-knappen: då öppnas avdelningen Felsökning i VAIO Care.
  • Klicka på ikonen VAIO Care i VAIO Gate: då öppnas avdelningen One Click Care i VAIO Care.
  • Navigera till VAIO Care på Start-menyn: då öppnas avdelningen One Click Care i VAIO Care.
Så här gör du om Windows inte startar längre
Du kan starta VAIO Recovery Center genom att trycka på  ASSIST-knappen när VAIO-datorn är avstängd. Med hjälp av VAIO Recovery Center kan du rädda dina data och återställa din VAIO till ursprungligt skick.

Min VAIO

I avdelningen Min VAIO hittar du:
  • VAIO Status listar alla återstående åtgärder från tidigare systemkontroller.
  • Använda min VAIO ger dig följande alternativ:
    • VAIO Control Center här kan du komma åt VAIO-specifika systeminställningar.
    • Windows kontrollpanel här kan du komma åt systeminställningarna i Windows.
    • VAIO-manual öppnar instruktionsmanualen för din VAIO-dator.
  • Systeminformation visar specifikationerna och identitet för din VAIO-dator t.ex. serienumret.
Exempel: Du vill veta vad din VAIO-dator har för serienummer.
Du vill ändra beteendet för styrplattan.
Du vill veta vad LED-lamporna på din VAIO betyder.

System Care

Avdelningen System Care innehåller One Click Care och Systemtrimning.
  1. One Click Care

One Click Care kontrollerar VAIO-datorns säkerhet, säkerställer att den har de senaste uppdateringarna, bedömer om den behöver trimmas och avger en VAIO-hälsorapport med resultaten – ett lätt sätt för dig att se till att din VAIO håller sig i toppform.

One Click Care-alternativ

One Click Care är förkonfigurerat att utföra en hälsokontroll och generera en rapport en gång i månaden. Du kan ändra det här intervallet efter dina egna behov på menyn Alternativ. Du öppnar menyn Alternativ genom att klicka på kugghjulet   uppe till höger i fönstret VAIO Care.

Exempel: Du vill schemalägga att VAIO Care ska göra hälsokontroll en gång i veckan.

2. Systemtrimning

Systemtrimning är en delfunktion i One Click Care. Med Systemtrimning defragmenteras och rensas hårddisken och Windows-registret för att förbättra systemets prestanda.

Exempel: Du har intrycket att din VAIO inte är lika snabb som den brukade vara.
Felsökning

Avdelningen felsökning löser automatiskt problem på din VAIO på några minuter, till exempel ljud- och nätverksproblem. Välj kategorin som du har svårigheter med. VAIO Advisor identifierar möjliga orsaker och ger en eller flera lösningar.

Exempel: Du tittar på en video som en vän har skickat dig, men det saknas ljud.
Du vill ansluta till Internet via en trådlös hotspot, men det går inte att visa några som helst landningssidor på webbplatser i Internet Explorer.

Diagnostik

I avdelningen Diagnostik hittar du hårdvaru- och programvarudiagnostik.

1. I hårdvarudiagnostiken hittar du tester för en mängd olika enheter, såsom processorn, hårddiskar och minne.

2. I programvarudiagnostiken hittar du VAIO Startup Setting Tool som kan lista och styra alla program som laddas vid start i Windows. När du misstänker att en visst program orsakar problem kan du inaktivera det och se om problemet kvarstår.

Obs! Programvarudiagnostik är inaktiverat som standard. Om du vill aktivera programvarudiagnostiken klickar du på options-ikonen uppe till höger i VAIO Care-fönstret, klickar på fliken diagnostik och sedan på Visa avancerad diagnostik. Bekräfta genom att klicka på OK.

Återskapa och återställa

I avdelningen Återskapa och återställa hittar du alternativen Återställ Windows och Återskapa.

1. Återställ Windows

Du kan använda Systemåterställning för att återställa din VAIO:s systemfiler till en tidigare tidpunkt. Detta är ett sätt att ångra nyligen gjorda systemändringar i datorn utan att påverka dina personliga filer, som till exempel e-post, dokument och bilder.

Mer information om Systemåterställning finns:
    • I Hjälp och support: Klicka på StartHjälp och support, och skriv Systemåterställning i sökrutan.
    • I den tryckta Felsöknings- och återställningsguiden som medföljde din VAIO.

Exempel: Du installerade flera nedladdade program i går, och i dag är din VAIO mycket instabil: den hänger sig och kraschar ideligen.

2. Återskapa

I avdelningen Återskapa kan du:
      Installera om program och drivrutiner
    • Skapa återställningsmedia
    • Återställ datorn
    • BIOS-inställningar

Mer information om VAIO Recovery Center finns:
    • I Hjälp och support: Klicka på Start – Hjälp och support – Återställning.
    • I den tryckta Felsöknings- och återställningsguide som medföljde din VAIO.

Exempel: Du vill skapa återställningsmedia.
    Det visas ett gult utropstecken för "Intel Wireless LAN" i Enhetshanteraren.
    Du råkade av misstag avinstallera VAIO Gate och vill installera om det.

Kontakta Sony

Avdelningen Kontakta Sony innehåller modell- och serienummerinformation om din VAIO. Där finns också länkar  till VAIO Support och lösningar från kvalificerade partners.

Klicka på VAIO Support för att navigera till webbplatsen VAIO Support, där du hittar de senaste lösningarna, uppdateringarna, drivrutinerna och kontaktuppgifterna.

Exempel: Du vill titta på de senaste supportnyheterna för din VAIO men kan inte hitta webbplatsen för europeiska VAIO Support.