kvinnlig gymnast som hoppar mellan parallella räcken

Legendariska sportbilder

Thomas Lovelock

Mitt namn är Thomas Lovelock och jag har tagit sportbilder i lite mer än 20 år. Jag specialiserar mig på sportfotografi och porträtt med uppdrag för några av världens främsta varumärken och idrottsevenemang men också för tidningar och annonsörer över hela världen och hemma i London.

Jag har fotograferat några av världens främsta atleter. Den målinriktning och all den träning som har fått dem att bli snabbare och bättre på det de gör är helt otrolig. Det är ett privilegium att få fotografera dem, men det är också en utmaning – de blir bättre och snabbare för var gång, och jag måste hänga med.

Du var en av de första professionella fotografer som fick testa Sony Alpha 1 – vilka var dina första intryck och vilka funktioner tyckte du stack ut extra?

Sony Alpha 1 är snäppet bättre än alla andra kameror som jag har använt tidigare. I mitt arbete är det hastigheten på autofokuset och kapaciteten för kontinuerlig bildtagning som verkligen räknas. Den här kameran är snäppet vassare i båda avseendena. Den nya processorn tillsammans med CF Express Type A-korten gör detta till den mest reaktionssnabba Sony-kamera jag någonsin har använt. Jag gillar att Sony till stora delar har kvar kamerahuset och ergonomin från Alpha 9 II. När du arbetar med höghastighetsbilder under otroligt tuffa förhållanden, är det viktigt att du behärskar kameran. Detaljrikedomen i den elektroniska sökaren är otrolig – jag märkte inte ens att den är elektronisk och inte optisk. En bra teknik där alla delar fungerar smidigt tillsammans blir något mer än summan av alla delarna. Det stämmer extremt bra för Alpha 1.

mountainbike-åkare lyfter framhjulet i skogen

© Thomas Lovelock | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/3.2, ISO 2500

Vad tror du att dessa tekniska förbättringar kommer att tillföra till ditt arbetsflöde och din kreativitet?

Autofokuset är snäppet vassare jämfört med allt jag har använt förut och med 30 bps kan jag fånga precis rätt ögonblick som behövs för att få en riktigt bra sportbild. Dessutom ger 50 MP-sensorn dig möjligheten att beskära bilden ytterligare och skapar en bra slutkvalitet vilket är viktigt inom sportfotografering. I det avseendet är Alpha 1 ett unikt verktyg för sportfotografen och den hjälper mig att fånga precis de uttryck och rörelser jag behöver.

manlig gymnast som hoppar över parallella räcken

© Thomas Lovelock | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Vilka andra funktioner tycker du sticker ut och i vilket scenario?

Jag blev helt tagen av den förbättrade funktionen för ögonföljning i realtid som fanns i autofokussystemet. Jag fotograferade gymnasten i räcken på olika nivåer. Just när hon snurrade runt i luften mellan dem fanns det en kort sekund då du kan se hennes ansikte i kameran och Alpha 1 hittade hennes ögon varje gång. Helt fantastiskt!

kvinnlig gymnast som hänger i parallella räcken

© Thomas Lovelock | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 1250

Objektiv/tillbehör är en annan viktig komponent för fotografer och filmmakare – vilka objektiv och tillbehör använde du under det inledande testet och varför?

När jag fotograferade gymnastiken använde jag FE 70-200mm f/2.8 GM och FE 24-70mm f/2.8 GM. Anledningen till att jag valde dessa var att jag ville vara säker på att jag kunde fånga varje exakt utförd rörelse på ett sådant avstånd att de fick plats att genomföra dem med högsta precision. Genom att kombinera de här två objektiven fick jag tillgång till alla de brännvidder som jag behövde och ändå utrymme för att finslipa kompositionen. Jag använde också dessa två objektiv för mountainbiketagningen med FE 12-24mm f/2.8 GM-objektivet som komplement för att få med lite mer av det superbreda perspektivet.

kvinna på mountainbike i skogen

© Thomas Lovelock | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4.0, ISO 4000

Vilket råd skulle du ge ambitiösa fotografer som vill gå i dina fotspår?

Personligen ger jag alltid rådet till ambitiösa fotografer att experimentera och prova olika saker. De bilder som sticker ut för mig är sådana där du känner att fotografen har provat något annorlunda. De som klarar av att fånga vissa sinnesstämningar, rörelser, själva innebörden i ett ögonblick från en oväntad vinkel eller dimension. Ingen har någonsin blivit något genom att göra samma sak som alla andra.

kvinnlig gymnast upp och ned på parallella räcken

© Thomas Lovelock | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 1250

Några avslutande ord – vill du tacka någon eller ge våra läsare ett gott råd?

Var intressant!

Produkter i fokus

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant

Liknande artiklar