färgstarka byggnader bakom en kanal i amsterdam

Supervidvinkelobjektiv: Fotografera med nya FE 14mm f/1.8 G Master

Albert Dros

Albert Dros erkänner att han inte hade förväntat sig ett sådant objektiv. ”När Sony sa att det skulle komma ett nytt objektiv som de ville att jag skulle prova trodde jag att det kanske var ett vidvinkelobjektiv med en f/2-bländare, men när de berättade att den var 14mm f/1.8 blev jag helt fascinerad!”

Albert har blivit världsberömd för sina otroliga landskapsbilder, som ofta är tagna med supervidvinkelobjektiv. Men Alberts andra stora intresse är astrofotografi, där vidvinkel och objektiv med stora bländare är avgörande för att kunna fånga både landskap och alla detaljer på natthimlen.

tulpaner framför gamla byggnader i amsterdam

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

”Jag använder alltid ett fast objektiv för astrofotografering. Det handlar inte bara om skärpa. Ett zoomobjektiv kommer aldrig att ha en så stor bländare som släpper in så mycket ljus som möjligt”, förklarar han. ”Det betyder att jag kan använda en ISO-inställning med lägre känslighet för att få bästa möjliga skärpa och detaljer från min Alpha 7R IV. Det här objektivet levererar verkligen i det avseendet; vid astrofotografering skulle jag använda det tio gånger av tio. Man förväntar sig att det skulle finnas koma i hörnen men det gör det inte, stjärnorna är bara superskarpa.”

Genom den smarta designen med två extra asfäriska element (XA) har Sony kunnat skapa ett 14mm f/1.8-objektiv som är otroligt skarpt från kant till kant, men även betydligt lättare än jämförbara objektiv. Albert fortsätter: ”Jag trodde att det skulle vara ett stort och tungt objektiv eftersom jag har använt andra liknande objektiv tidigare och de har vägt mycket mer än detta och varit stora och tunga att fotografera med. Men det nya 14mm f/1.8 G Master-objektivet väger bara 460 g, så det är otroligt lätt och suveränt när jag behöver vandra till en plats.”

strålande sol ovanför en sanddyn

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

Storleken och vikten påverkar inte bildkvaliteten. Distorsion är förstås något som fotografer måste tänka på när de väljer ett vidvinkelobjektiv, men 14mm f/1.8 G Master skapar väldigt lite av detta.

”Alla linjer ser väldigt raka ut och det är mycket låg distorsion. Och eftersom det inte finns några objektivprofiler för objektivet i mitt bildredigeringsprogram vet jag att det inte är programmet som hjälper till att korrigera. Skärpan i hörnen är också väldigt god med samtliga bländare, särskilt f/1.8.”
kalt träd på en sanddyn

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

Som landskapsfotograf behöver man fundera över filter. Albert förklarar: ”Det finns ingen filtergänga framtill på objektivet, men precis som på Sony FE 12-24mm f/2.8 G Master-objektivet finns det ett fack på baksidan så att man kan använda ett gelfilter. Sony tillhandahåller också en mall så att du enkelt kan skära till rätt form på dina egna gelfilter. Eftersom formen är densamma som hos FE 12-24mm f/2.8 G Master-objektivet kan du använda dina gelfilter för det även på det här objektivet.”

solljus mellan träd med rosa blommor

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

När det gäller konstruktionen finns alla funktioner man kan förvänta sig hos ett Sony G Master-objektiv. En bländarring gör det möjligt att snabbt ändra skärpedjup och exponering och det går förstås att slå på och av klickljudet så att objektivet passar perfekt för tyst och smidigt videofilmande. Anpassade knappar på objektivhuset gör också att man kan aktivera funktioner med en knapptryckning, vilket gör objektivet idealiskt för fotografer och videofotografer på många olika områden. Två linjära Extreme Dynamic (XD)-motorer ger en snabb, tyst och korrekt fokusering, oavsett om man tar stillbilder eller videofilmar. ”Jag kunde till och med använda autofokus för att fokusera på stjärnorna eftersom det kommer in så mycket ljus i objektivet”, minns Albert.

en väderkvarn med stjärnhimmel bakom

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

Han sammanfattar: ”Det här objektivet är högsta standard för alla som vill fotografera natthimlen; det är på en helt ny nivå. Man förväntar sig att det ska vara en best med den här brännvidden men det är superlitet och lätt. Jag vet inte hur det är möjligt men Sony har lyckats och det är verkligen imponerande.”

Produkter i fokus

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

”Jag är besatt av att få den perfekta bilden”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant