Naturligt ljus och hur det påverkar dina bilder

 Albert Dros

Fotografen Albert Dros lämnar inget åt slumpen, speciellt när det kommer till ljussättning. ”Jag planerar allting. När får jag bäst ljus? När går solen upp och när går den ner? Vad är det för väder? Om jag fotar med reflektioner tar jag till och med reda på vindens hastighet och riktning. Jag vet hur scenen jag ska fota ser ut innan jag ens kommer dit.”

Det är den här noggranna känslan för detaljer som förvandlar de fantastiska landskapen i Alberts fotografier. Hans öga för komposition och färg har formats av hans bakgrund som grafisk formgivare.

”Jag började satsa på fotografering för bara sex år sedan när jag var i Hong Kong. Det fanns så mycket att fota! Allt från neonbelysning som ser så vacker ut när det reflekteras i de blöta gatorna, till ofta oupptäckta kullar, berg och nationalparker som finns bara 45 minuter utanför staden.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-provence-landscape-at-night-long-exposure
© Albert Dros | Sony α7R II | 25s, ISO 6400

Det var i denna miljön som Albert blev förälskad i att fota landskapsbilder. ”Jag har funnit att jag kan få med många element från min designbakgrund i mitt landskapsfotograferande. Från grundläggande kompositionsregler med hjälp av linjer till hur ljuset kan öka färger och kontraster. Det finns så mycket att leka med.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-dramatic-lighting-on-distant-volcano
© Albert Dros | Sony α7R II + 55mm f/1.8 ZA | 10s @ f/1.8, ISO 3200

Planeringen som Albert lägger på sina bilder är för att han ska få den bästa chansen att gå därifrån med en fantastisk bild. Precis som för alla landskapsfotografer är Albert dock utlämnad åt vädret.

”Det är väldigt svårt att planera efter väder, speciellt i Nederländerna. Jag tittar på alla förutsägelser – höga moln, låga moln, vindens riktning. Självklart fungerar det inte alltid och fotograferingar går fel ändå, men jag gillar att utforska. Ibland går jag ut någonstans bara för att se vad som händer. Jag har ofta en plats jag har planerat att gå och fota på, men i slutändan kommer jag hem med ett foto som jag inte hade förväntat mig att ta.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-amsterdam-canal-at-night-long-exposure
© Albert Dros | Sony α7R II | 30s, ISO 50

Albert använder bara en handfull objektiv, främst FE 12-24mm f/4 G, tillsammans med sin kamera för att hjälpa honom att fånga de perfekta landskapsbilderna i vidvinkel. Han förklarar: ”Jag älskar verkligen att fånga breda perspektiv och jag kan vara väldigt kreativ med det. Vid 12 mm får du ett annat perspektiv som inte så många fotar.” Ett undantag till detta är när han vandrar i bergen, för då tar han med sig objektivet FE 70-300mm f/4-5.6 G eftersom det har en lätt zoom och det ger bilderna ett nytt perspektiv.

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RIII-first-light-hitting-a-snowy-mountainside
© Albert Dros | Sony α7R II + 70-300mm f/4.5-5.6 G | 1/320s @ f/10, ISO 100

Albert var ute och vandrade och använde detta objektiv när han fångade den här spektakulära bilden av en ensam solig bergstopp. 

”Jag minns fortfarande det tillfället när jag fotade i bergen. Vid soluppgång och solnedgång får du en speciell efterglöd eftersom, trots att solen är bortom horisonten så är bergstopparna tillräckligt höga för att belysas. Det är något du vet när du bor i bergen, men jag bor i Nederländerna som är ett väldigt platt land, så för mig var det en jättestor erfarenhet att lära av. Du får oftast bäst ljus 30 minuter innan eller efter solen går upp eller ner, för då får du dessa galna färger. Du kan inte alltid se det när du tittar på scenen, de är inte lika starka, men med kameran kan du exponera längre och verkligen dra ut dem.”

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-the-shark-mountain-landscape
© Albert Dros | Sony α7R II + 16-35mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/8.0, ISO 100

All planering och förberedelse gör att Albert kan få med sig bilder som använder fantastiskt naturligt ljus för att framhäva de vackra dragen. Det krävs bara ett sista steg för att få till den slutgiltiga, färdiga bilden. ”Jag gillar att öka ljusstyrkan i mina fotografier för att de ska se så bra ut som möjligt. Jag gillar varkligen att fota med drama och ljus som redan finns där. Det gör att allt jag gör i min bearbetning är att öka på det magiska ögonblicket.”

Topptips för unika landskap

Ta med dig en kamera överallt och ta reda på viken fotograferingsstil som passar dig.

Hitta din egen stil och perspektiv och försök att sticka ut.

Planera dina bilder så mycket som möjligt innan du lämnar huset. Det ökar chanserna att få till den perfekta bilden.

Ge dig själv massor med tid – kom till platsen en timme innan du vill ta bilden, exempelvis en timme innan soluppgången eller solnedgången.

Bearbeta dina bilder så att du kan stärka den naturliga färgsättningen och ljuset.

 Produkter i den här artikeln 
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar® T* E 55 mm f1,8 ZA
Albert Dros
Alpha universe

Albert Dros

Nederländerna

Jag är besatt av att få den perfekta bilden.

Visa profil


x