närbild på en man som håller i en basketboll

Långskott | Basket med Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Ibland uppstår nya idéer ur de enklaste saker. En liten tanke eller idé kan ge upphov till ett nytt projekt och att använda en ny inställning, en ny kamera eller ett nytt objektiv kan vara det enda som krävs för att inspirationen ska slå till.

Det var precis vad som hände den turkiska sportfotografen Mine Kasapoğlu när hon nyligen använde Sony Alpha 1 och objektivet FE 400mm f/2.8 G Master för att fota en basketmatch.

två basketspelare som drabbar samman under en match

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

”Många såg mig när jag låg på golvet vid basketplanen live på tv. Vänner som är fotografer hörde av sig och frågade om jag fotade basket med ett 400 mm-objektiv.”

Även om ett 400 mm-objektiv är vanligt när man fotar sportevenemang utomhus, som fotboll, skidåkning eller cykling, så är det ett ovanligt val i ett begränsat utrymme på en basketplan. Mine hade dock något speciellt i åtanke när hon plockade upp objektivet ur sin kameraväska och monterade det på sin Alpha 1.

basketspelare som springer och dribblar med bollen

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

”Under de första två perioderna tog jag de vanliga bilderna som en nyhetsbyrå vill ha från matchen, så då använde jag objektivet 70-200mm f/2.8 G Master. Under andra halvan av matchen tänkte jag att jag kunde leka lite med objektivet FE 400mm f/2.8 GM. Ingen fotar basket med ett 400 mm-objektiv, men jag gillade resultatet.”
basketspelare som pekar under en match

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Bildresultatet är matchporträtt som förevigar basketspelarnas ansiktsuttryck sekund för sekund när de fokuserar på matchen under de starka strålkastarna.

”Jag letar alltid efter genuina ansiktsuttryck hos atleterna. Jag gillar inte ’matchansikten’, när de är helt förvrängda. Jag gillar hjältebilderna, från äkta ögonblick när en atlet är i sitt element. Det går inte att återskapa sådana ögonblick i en studio.”

Möjligheten att ta matchporträtt som dessa kommer från det faktum att Mine fotar med Sony Alpha 1 och den staplade BSI CMOS-sensorn med 50,1 megapixlar.

basketspelare som blickar in i fjärran under en match

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

”Jag är ganska traditionell och kommer fortfarande ihåg reglerna för att fota med film. Vi var tvungna att fota på ISO 3200-film och helt enkelt acceptera den gryniga filmens hårda utseende. Men nu ger Alpha 1 mig så mycket kraft för jag kan arbeta i svagt ljus och bilderna blir ändå bra och tydliga. Det är helt fantastiskt att fota under sådana förhållanden, och den möjligheten är en enorm fördel.”

Det är inte bara bildkvaliteten i svagt ljus som hjälpte Mine att ta dessa matchporträtt. Alpha 1 kan även fokusera exakt under sådana förhållanden.

två spelare under en basketmatch

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

”Sportfotografer är alltid oroliga över skärpan i ansikten. Om du ser en fotograf som stirrar på skärmen kan jag garantera att de kontrollerar ansiktets skärpa, för att se om bilden blev lyckad. Med Sony Alpha 1 behöver jag inte ens titta, jag kan fota hela sekvenser vid upp till 30 fps och jag vet att alla bilder är skarpa. Det är viktigt, för då kan jag välja just det ansiktsuttryck jag vill ha för att föreviga atleten på bästa sätt i det ögonblicket.”

Den avancerade autofokusen hos Sony Alpha 1 har förändrat hur Mine fotar sporter som basket. ”När jag fotade med en DSLR-kamera fokuserade jag på korgen och väntade om jag ville fota en spelare som dunkade. Med Alpha 1 använder jag AF-spårning för att följa allt som händer och kan ändå fota dunkningen. Skärpan var det jag oroade mig mest för, men inte sedan jag bytte till Sony.”

man som plockar upp en basketboll

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

I basketporträtten kan man se Mines passion för att visa de känslor som atleterna upplever när de spelar. Och det ligger en större motivation bakom hennes arbete – att inspirera nästa generation av atleter.

”Mitt mål är att inspirera nästa generation. Jag vill få atleterna att se så bra ut att alla vill göra det de gör – och med min Sony-utrustning är det enkelt att fota alla från deras bästa sida.”

Produkter i fokus

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

Söker ljus, energi och rörelse – fångade i exakt rätt ögonblick.

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant