västlig låglandsgorilla som sitter bland träden

I Kongo

Will Burrard-Lucas

Att trycka på avtryckaren på sin Sony Alpha 1 är bara en liten del av jobbet för naturfotografen Will Burrard Lucas. Hans senaste arbete för Wildlife Conservation Society ledde honom på en resa långt in i nationalparken Nouabalé-Ndoki i Kongo. ”Allt måste göras till fots i skogen,” minns han. ”Det är en väldigt tät skog. Det är varmt och fuktigt, och insektsbett hör inte till ovanligheten.”

Resan för att fotografera vilda djur som till exempel västliga låglandsgorillor och skogselefanter är ett episkt äventyr i sig.

en elefant som badar i en liten sjö © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/320s @ f/5.6, ISO 125

”Vi körde ofta bil längs stigarna fram till skogsbrynet och bodde i forskningsläger. Men sedan, för att komma till djurlivet, var vi ibland tvungna att åka i en kanot gjord av en urholkad trädstock och vandra längs fler skogsstigar. Som längst vandrade vi till en plats som var 20 km in i skogen.”

Den orörda regnskogen har aldrig gallrats, vilket skapar ett perfekt ekosystem för en mängd olika vilda djur under det täta taket som trädkronorna bildar.

Tillsammans med forskare reste Will till de platser där han kunde se gorillafamiljer och dokumentera deras beteenden med hjälp av sin Sony Alpha 1, en toppmodell, och hans trogna objektiv FE 400 mm f/2.8 GM OSS. Även om Will oftast har objektiven FE 24-70 f/2.8 GM II och FE 70-200 f/2.8 GM OSS II nära till hands så är det 400 mm-objektivet han använder mest när han fotograferar gorillor och elefanter. Att använda ett fast objektiv i stället för en zoom kan verka vara ett udda val med tanke på djurens oförutsägbara natur, men det är inte bara det praktiska som är viktigt utan även estetiken spelar en stor roll när han väljer arbetssätt.

liten gorilla med hand mot ansiktet © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 12800

”Det viktigaste är möjligheten att fotografera i svagt ljust som man får när man använder Sony Alpha 1 och just det objektivet. Att kunna fotografera på f/2.8 är ovärderligt i en mycket mörk och dyster miljö. Den snabba f/2.8-bländaren ger mig den där extra bilden eller extra ljuset som dess motsvariga zoomobjektiv på 400 mm inte kan ge mig,” förklarar Will.

Bländaröppningen f/2.8 ger också ett kort skärpedjup som Will kan använda kreativt när han fotar. ”Jag tycker om att kunna kontrollera vegetationen som kan ses i förgrunden och bakgrunden. När jag fotar med helt öppen bländare kan jag isolera mitt motiv, så att det skiljs från bakgrunden och på så sätt skapa en särskild anknytning mellan betraktaren och djuret. Samtidigt hjälper en större bländade till att ge en kortare tid och bättre fokus.”

tuff gorilla som stirrar rakt in i kameran © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 10000

Även om ett objektiv på 400 mm verkar långt för de flesta så ger det ett relativt nära arbetsavstånd mellan Will och de vilda djur som han kan stöta på.

”Det kan potentiellt vara farligt, men jag är lyhörd och lyssnar efter signaler från spårarna och forskarna. De arbetar alltid med samma gorillafamiljer och känner dem därför väl, och på samma sätt så är gorillorna vana vid att ha forskarna nära. Men jag lyssnar alltid på vad forskarna säger. Ett annat skäl att hålla avståndet är för att skydda de vilda djuren. Det finns hög risk att överföra sjukdomar mellan oss och gorillorna. Det är viktigt att hålla ett avstånd på minst 10 m på grund av den risken, därför har objektiv på 400 mm blivit kända för att skapa det perfekta avståndet för att vara nära nog att ta bra bilder men tillräckligt långt för att se till att både gorillorna och jag är säkra.”

babygorilla som hänger från en gren © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 4000

Med Sony Alpha 1 är Will säker på att han kan fånga allt som skogen och dess invånare kan bjuda på. ”Det är den perfekta kameran för vilda djur,” säger Will. ”Den har en hastighet på 30 fps om jag skulle behöva det. Den har en upplösning på 50,1 megapixel om jag skulle behöva beskära mina bilder. Jag kan fotografera med en helt tyst slutare för att undvika att störa djuren. Men för mig är den mest användbara funktionen autofokus. Jag måste kunna lita på ett tillförlitligt och exakt autofokus även i dessa utmanande situationer där jag försöker fotografera genom mycket smala hål i växtligheten, ofta i mycket svagt ljus. Kamerans förmåga att prestera i dessa utmanande situationer gör mitt jobb mycket enklare.”

en elefant med en våt snabel i skuggan. © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

Wills bilder visar en kombination av skicklighet och uthållighet. Will spenderar många timmar på att observera innan de inleder den långa vandringen till lägret när skogen blir mörk och farlig. Belöningen är att kunna fånga hisnande ögonblick och ett av dessa ögonblick uppstod tack vare ett fallet träd.

en elefant som visar sin bete © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

”Den här elefanten åt vid en flod, och ljuset föll in genom en lucka i trädkronorna som ett fallet träd har lämnat efter sig. Ljuset speglade sig i flodens yta. Där fick vi ett otroligt ljusschakt med de djupa skuggorna i skogen i bakgrunden och elefanten som badade i ljuset som speglade sig. Det var ett mycket oväntat och speciellt ögonblick. Det är något som jag aldrig mer kommer att få se.”

Produkter i fokus

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

”Jag studerar den senaste tekniken och hur den kan bidra till att fotografera naturliv på ett sätt som inte tidigare var möjligt.”

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant