kvinna i vit klänning som står nära en höstack på ett fält

Lyckliga i alla sina dagar

George Kasionis och Stam Tsopanakis

När filmfotograferna George Kasionis och Stam Tsopanakis arbetar tillsammans som With Heart Films och ska filma en berättelse, är α7 III den perfekta följeslagaren.

Det är juli i staden Pienza i Toscana och för ovanlighetens skull regnar det. Spöregnar. Detta kommer mycket olägligt för Francesca, som är strandsatt på andra sidan gatan från katedralen på stora torget, där hon ska gifta sig med Max. Hällregnet fortsätter och tvingar in gäster och nyfikna under torgets historiska valv, medan Francesca hoppar tillbaka in i brudekipaget. Hon är orolig. Och vem skulle inte vara det?

Den stora dagen fångas på video av George Kasionis och Stam Tsopanakis, som tillsammans kallar sig With Heart Films, ett samarbete som bygger på mer än 20 års erfarenhet och en mycket speciell metod för att göra bröllopsfilmer.

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 ett par håller varandra i händerna på ett fält i Toscana när dagen närmar sig sitt slut

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/1000s @ f/2.2, ISO 160

För filmfotografer är dramatiskt väder en guldgruva men George vet att något måste göras, och just nu är det inte att filma.

Han berättar: ”Jag gick till bilen och stannade kvar hos bruden utan att ta fram kameran. Jag hade kunnat filma allt runt omkring, alla regniga gator och människor som tog skydd i portarna, men istället fanns jag där och sade att det inte var någon fara. Det spelar ingen roll att det regnar. Håll modet uppe för snart slutar det regna och du får gifta dig med din man! Och så blev det. Solen tittade fram direkt efter ceremonin och bröllopet fortsatte utan minsta problem.”

Filosofin bakom With Heart Films är emotionellt berättande. Den här metoden kräver rätt mix av kompetenser, teknisk erfarenhet och kameror och objektiv i toppklass. De filmar i två eller tre dagar och ger, som Stam säger, ”gästerna tid att slappna av i vår närhet. Vi åker dit med öppna hjärtan och försöker delta i deras ögonblick istället för att bara vara personal.”

När man jobbar som ett team före, under och efter evenemanget blir arbetet lättare, men det är inte den enda fördelen. George förklarar: ”När man videofilmar – i synnerhet ett bröllop med unika ögonblick som aldrig kommer igen – behöver man veta att det finns någon där som alltid kan rycka in, och den typen av tillit skapar frihet och gör att du vågar vara mer konstnärlig och kreativ.”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 ett par sedda bakifrån när de promenerar längs en blomsterprydd gata i Toscana

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/800s @ f/2.8, ISO 100

De är överens om att det är lättare än någonsin att skapa vackra bilder, tack vare den moderna tekniken. Men det betyder inte att fotografyrket har blivit överspelat, bara att rollen som historieberättare blivit viktigare. ”Alla vet hur man kan göra videor vackra, så det svåra är att göra dem fängslande och känslofyllda. Stam förklarar: ”Vi arbetar så professionellt vi kan, men det måste samtidigt vara personligt för bruden och brudgummen och alla andra som närvarar.”

Då går det inte att hålla på och oroa sig för utrustningen och George och Stam förlitar sig på Sony α7 III, som har varit med och utformat deras berättelser.

”Genom den här nya tekniken, till exempel Sonys avancerade AF och inbyggda bildstabilisering, kan vi reagera snabbare och känna oss säkrare med vår utrustning”, säger Stam. Det lilla kamerahuset hos α7 III innebär också att de kan arbeta enligt sin metod att beblanda sig med vänner och familj för att få en mer naturlig känsla. ”Det är rätt skrämmande att hamna framför en stor filmkamera”, fortsätter Stam, “men när kamerahuset är mindre blir det lättare att fånga äkta känslor och ögon som inte uttrycker rädsla.”
George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 en brud och brudgum håller om varandra på ett toskanskt fält i solnedgången

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + 35mm f/2 | 1/400s @ f/2.2, ISO 100

När det gäller objektiv använder sig George och Stam av flera olika FE-glas för att få den flexibilitet som krävs för att fånga olika typer av motiv. Några favoriter är FE 16-35mm f/2.8 GM, FE 24mm f/1.4 GM och FE 55mm f/1.8 ZA, och för filmning av ceremonin och talen väljer de FE 85mm f/1.4 GM.

Även det snabba, tysta och pålitliga autofokuset är en gudagåva. Och det har oväntade fördelar.

”Det är otroligt befriande att ha ett system man verkligen kan lita på”, förklarar George. ”Förut var det väldigt tröttsamt att filma långa tal. Men med Ögon-AF i realtid kan du i princip trycka på Spela in och luta dig tillbaka! Och eftersom du kan vila blir du mindre trött och får mer energi över till allt annat, som festen som pågår till klockan fem på morgonen!”

George Kasionis Stam Tsopanakis sony alpha 7m3 en brud och brudgum sträcker glatt upp händerna i luften medan de åker på en solig väg i Toscana

© George Kasionis and Stam Tsopanakis | Sony α7 III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/1000s @ f/4.5, ISO 125

Som i alla bra filmer döljs tekniken bakom kulisserna och det enda som syns i slutändan är berättelsen. Men känns det fortfarande lika kul för George och Stam som har så många historier att berätta? ”Ja”, skrattar George, ”för varje gång är annorlunda och varje gång de kommer och säger tack får jag min belöning.”

Stam känner likadant. ”Varje film vi gör är en hyllning till kärleken mellan två människor och alla som bryr sig om dem. Hur skulle man kunna tröttna på det?”

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant