marcis baltskars sony a7rIII brud och brudgum i siluett i en båt på en sjö

Naturliga bröllop

Marcis Baltskars

”Jag är säker på att det inte finns ett par i världen som jag inte kan ge fantastiska bröllopsbilder. Om paret tror på det jag gör så kan vi fånga någonting genuint vackert och unikt,” säger Marcis Baltskars som anses vara en av världens bästa bröllopsfotografer.

Precis som många andra fotografer kom Marcis start inom fotografering från en längtan att komma bort från ett monotont arbetsliv.

marcis baltskars sony a7rIII närbild av en brud och en brudgum

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

”Jag ansökte till en mängd fotograferingskurser med några av Lettlands ledande fotografer. Jag lärde mig att arbeta med professionella modeller, stylister och makeupartister. Bilderna som jag tog under den här perioden lockade till sig uppmärksamhet på sociala medier och jag började få jobbförfrågningar. Det var inte länge efter det som någonting klickade i mig och jag insåg att jag kunde bli proffsfotograf, så jag tog en risk.”

”När jag blickar tillbaka på de senaste 10 åren ser jag en historia om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Jag letade inte eller gjorde något specifikt med mening, utan allt började helt av en slump och sedan var det som att en stor snöboll kom i rullning. Det var aldrig min avsikt att specialisera mig inom bröllopsfotografering – det verkar bara finnas en stor efterfrågan efter det.”

marcis baltskars sony a7rIII brud och brudgum i siluett i en båt på en sjö

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.5, ISO 2000

Många fotografer har en älska/hata-relation till bröllop. Det är mycket press – du kan inte gå tillbaka och ta om bilderna en annan dag. Marcis däremot drivs av vikten av dessa tillfällen.

”Jag gillar de positiva känslorna som dominerar en bröllopsdag. Det är fantastiskt att vara en del av ett sådant vackert ögonblick. Det är någonting speciellt med var och varenda bröllop!”

”Människor är så olika och fotografens uppgift är att vara på samma sida som brudparet,” fortsätter han. ”Det är viktigt att paret litar på mig och tror på mina idéer. Dessa idéer är ofta spontana eftersom både väder och ljus hela tiden ändras.”

marcis baltskars sony a7rIII brud och brudgum i färgstänkta kläder kysser varandra på en strand

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4.0, ISO 100

”Vi har ofta två eller tre platser planerade, men allt annat är improviserat. Ibland tas de vackraste bilderna vid sidan av vägen bredvid en skog eller glänta som vi ser när vi åker förbi och det naturliga ljuset är helt perfekt.”

”Jag gillar att använda naturlig ljus när det går och använder sällan blixt. Jag fotograferar med Sony α7R III och det dynamiska omfånget och höga känsligheten innebär att jag kan fotografera i dåliga ljusförhållanden och fortfarande få fantastiska bilder. Nyckeln är att se vart ljuset finns och använda det till din fördel.”

marcis baltskars sony a7rIII ett nygift par sitter hand i hand på kanten av en luftballong

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

”Förra året valde ett par att gifta sig i en luftballong. Vi var tvungna att vakna vid två på morgonen och ceremonin började klockan fem vid soluppgången. Ödet gjorde sig känt när ballongen landade i en glänta tagen ur en saga – full med dagg och magiskt ljus så det var där den fantastiska fotograferingen skedde.”
marcis baltskars sony a7rIII en brud och en brudgum kysser varandra på ett fält inramade av spindelnät

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/18, ISO 1000

”Den främsta anledningen till att jag använder α7R III är storleken och bildkvaliteten. Den ger mig mer information så att jag kan redigera bilden fritt. När jag fotograferar bröllopsbilder i reportagestil är det inte alltid möjligt att komma så nära som jag skulle vilja eller så finns det kanske något ovälkommet i bildens kant. Med Sony α7R III har jag 42 miljoner pixlar vilket ger mig den upplösning som krävs för att kunna beskära den något och fortfarande ha en högupplöst bild.”

marcis baltskars sony a7rIII leende brud i baksätet på en bil

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/125s @ f/4.0, ISO 500

”Jag kan fotografera i upp till 10 fps för att fånga det perfekta ögonblicket. Jag har även använt Sony α9 som låter mig fotografera i 20 fps. Jag kan välja det ögonblicket som perfekt fångar ljuset och ögonblickets känsla.”

”En annan viktig sak,” fortsätter han, ”är den tysta slutaren. Den låter mig fotografera ett bröllop utan att störa med kamerans ”klick, klick, klick”.

marcis baltskars sony a7rIII en brud och brudgum kramas i en skog omringade av träd

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

”Slutligen är autofokus snabb och tillförlitlig och jag älskar att jag kan välja fokuspunkten genom att använda pekskärmen. Det låter mig fotografera från olika vinklar där det kanske inte annars är möjligt för mig att titta genom sökaren. Det är en enorm fördel.”

marcis baltskars sony a7rIII en brud beundrar sin klänning innan ceremonin

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

I slutändan är ett bröllop en historia att berätta och minnas mellan familjer och vänner. Det är Marcis jobb att fånga och berätta historian från dagen samt den om parets relation.

”Jag lägger 100 % på varje bröllop. De som deltagit får en historia som kommer bli till minnen. Jag vill att de personerna som inte var där ska se bilderna och skapa sin egen historia.”

Produkter i fokus

Mārcis Baltskars

Mārcis Baltskars | Latvia

”Det bästa med en bild är att den aldrig ändras, även om personerna i bilden gör det” – Andy Warhol

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant