jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII silhuett av en brud och en brudgum med bara slöjan i fokus

Hur jag fotograferar | Bröllopsfotografering

Jorge Miguel Jaime Baez

Det som är viktigast att komma ihåg när du fotograferar ett bröllop är att du berättar en historia. Jag tittar mig alltid omkring för att hitta bilderna som jag behöver för att kunna skapa berättelsen om dagen – som jag utforskar och utvecklar med varje ny bild. Det är de små detaljerna och korta ögonblicken som gör hela berättelsen mångfasetterad. För att kunna fånga de ögonblicken och få de bilderna krävs komposition, förtroende och en perfekt kamera.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brudgummen och hans marskalkar står i en cirkel och håller om varandra © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/250s @ f/5.6, ISO 2000

Förtroende betyder allt

Som fotograf med dokumentär stil ska jag inte märkas, utan smälta in i omgivningen och röra mig långsamt för att inte dra till mig uppmärksamhet.

Detta åstadkommer jag genom att använda den tysta slutaren hos Sony α7R III. Oavsett om det handlar om dokumentära bilder av en offentlig tillställning eller ett bröllop så går jag till väga på samma sätt för att kunna fånga människornas känslor. Jag försöker tillbringa så mycket tid som möjligt med bruden och brudgummen för att lära känna dem, ta reda på saker om dem och upptäcka hurdana de är, utan att missa något. Jag vill att bruden och brudgummen, och deras familj och vänner, ska känna att mina bilder visar vilka de är och fångar deras känslor helt och fullt. En förutsättning för detta är att jag kommer tillräckligt nära och därför måste jag bygga en relation så att de litar på mig.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brud och far omfamnar varandra före vigseln © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/200s @ f/2.5, ISO 3200

Planering och förberedelse

Även om jag är där för att dokumentera och reagera på det som händer runt omkring mig krävs det mycket planering innan. Jag måste ha koll på dagens schema och träffa familjemedlemmarna, och det är förstås oerhört viktigt att jag visar respekt för vigselceremonin och alla människor runt omkring mig. Jag försöker planera så mycket som möjligt innan så att jag smälter in i omgivningarna och inte är i vägen för firandet.

Men trots all planering händer det alltid något oväntat och ju mer förberedd man är, desto bättre kan man hantera sådana oförutsedda händelser.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brud skrattar med sina vänner före vigseln © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/200s @ f/5.0, ISO 3200

Ett nytt perspektiv

Med varje nytt bröllop och varje ny plats kommer nya möjligheter att lyfta fram ett annorlunda perspektiv. Jag pratar till exempel ofta med DJ:en för att få veta om brudparet har förberett något inför sin första dans, som en konfettiexplosion på slutet. Så snart jag har fått den informationen kan jag börja fundera på ljussättningen och på var jag ska placera mig för att fånga ett visst ögonblick.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brud och brudgum kysser varandra på dansgolvet med konfetti virvlande omkring sig © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/200s @ f/11, ISO 3200

Andra gånger är det något jag fått syn på som ger mig en ny idé. På ett bröllop nyligen tittade jag ut från en balkong och såg att något var målat på gatan. Jag tänkte att det kunde bli ett intressant foto på bruden. Jag ställde in lilla Sony RX0 och genom att använda min smartphone med alternativet fjärrfotografering i appen Sony Imaging Edge kunde jag fånga bilden samtidigt som jag var på plats för att fotografera det mer konventionella motivet när paret kom ut efter vigseln. Jag letar alltid efter intressanta alternativa vyer som bidrar till berättelsen.

jorge miguel jaime baez sony RX0 foto av en brud som korsar gatan med bröllopsdatumet klottrat på vägen, taget ur ett fågelperspektiv © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony RX0 | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Lär känna din utrustning

Det är helt avgörande att veta hur man ska använda kameran för att göra det bästa av varje situation. Jag använder för närvarande två Sony α 7R III-kameror. Bröllop innebär en lång dags fotografering och när jag blir trött har det stor betydelse att de väger så lite.

En av de funktioner jag verkligen gillar hos α7R är den elektroniska sökaren. Den har ändrat sättet som jag exponerar bilderna på, nu använder jag nästan alltid manuell exponering. Eftersom jag kan se resultatet som jag kommer att få genom sökaren går det snabbare att justera exponeringen manuellt vid behov. Oavsett hur svåra ljusförhållandena är så kan jag snabbt anpassa mig till dem. Jag har aldrig några problem med att fotografera med α7R III i svagt ljus.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brud och brudgum på ett solbelyst fält med suddiga cirklar i förgrunden © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/5.0, ISO 125

Fokusera på det som är viktigt

Ögonen är det viktigaste i alla bilder med människor. Därför brukar jag använda kontinuerligt autofokusläge kombinerat med Ögon-AF. På detta sätt kan jag se till att personens ögon har totalskärpa på alla bilder.

Objektiven Zeiss Batis 25mm f/2 och Sony FE 55mm f/1.8 ZA är monterade på mina kameror, och jag har även med mig objektivet Sony FE 12-24mm f/4 G i väskan. Jag får ett bra normalt synfält med 25 mm och 55 mm, men vidvinkelobjektivet på 12–24 mm är fantastiskt. Det är lätt och gör att jag kan komma väldigt nära motivet. Det är ofta nödvändigt att komma nära och ha vidvinkel eftersom det kanske inte finns plats att backa, eller för att jag vill få med en liten detalj för att väcka intresse.

Så långt det går försöker jag få hela bilden att få rymmas i kameran när jag fotograferar, men det är inte alltid möjligt. Ibland hinner jag inte komma så nära jag vill, eller så håller jag mig på avstånd för att inte avbryta ett fint ögonblick. Men det gör inget eftersom Sony α7R III med sin fullformatssensor på 42,4 megapixlar ger mig den upplösning och de detaljer jag behöver för att våga beskära.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brud som skrattar inlindad i sin slöja © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.2, ISO 500

Fortsätt att lära dig saker

Framför allt är det viktigt att aldrig sluta lära sig saker och träna på sin konstform. Fotografi ska vara en passion där man försöker berätta en historia utifrån sitt eget perspektiv. Nyckeln är att fortsätta upptäcka – upptäcka tekniker, upptäcka författare, formulera uppgifter, inse sina begränsningar och lösa problem med så få resurser som möjligt. När man fotograferar lär man sig något hela tiden eftersom perspektivet ändras varje minut och blir alltmer personligt och insiktsfullt.

 jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII brud och brudgum som står i havet med vågor som slår upp framför dem © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/7.1, ISO 8

Produkter i fokus

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant