Fotografering i kylan börjar redan innan du lämnar huset, inte bara med din kamerautrustning, utan med dina kläder. Du kanske tror att du behöver ha massor av kläder men det handlar faktiskt om att ha rätt sorts kläder. Istället för att ta på dig tio par strumpor, kan du ta på dig rätt par strumpor, rätt sorts jacka, ett ullbaserat lager och ett par tjocka handskar. Bra kläder håller dig inte bara varm utan också säker.
Kom ihåg att vad termometern eller väderprognosen än säger kan vinden få det att kännas dubbelt så kallt. Se också till att hålla vattnet isolerat. Du kan inte dricka en isbit!
Använda kameran och utrustningen
När jag fotar skidåkning har jag en ”run and gun”-stil som liknar en reportagefotograf. Jag väljer ett objektiv och sätter det på min Sony Alpha 1 eller Sony Alpha 7R III och fäster kameran vid axelremmen. Sedan åker jag skidor med mina vänner tills vi hittar den perfekta platsen. Där åker jag före och går ner på knä och fotar dem medan de åker förbi. Ingen konfigurering, inga omtagningar, bara ta bilden och åk vidare.
Jag kan helt ärligt säga att jag aldrig haft problem med att fota i minusgrader med Sony-kameror. Både Sony Alpha 1 och Sony Alpha 7R III presterar precis som de skulle göra under vanliga förhållanden, med reservation för att batteritiden uppenbarligen blir lite kortare, som det är med alla elektroniska enheter. Så jag ser alltid till att jag har med mig massor av batterier och att jag håller dem så varma som det går.
Få den rätta bilden
Det jag vill visa i mina bilder är naturens kraft. Miljön bryr sig inte om du är där eller inte – vi människor kan inte interagera med den på samma plan. Vi tillhör den och böjer oss efter dess vilja. Det låter töntigt, men i det ögonblick då du försöker sova i -13 °C med hård vind och bara lite tyg och några dunfjädrar mellan dig och hypotermi så förstår du plötsligt. Det är vad jag försöker visa i mina bilder, stor natur och små människor.
För att visa detta använder jag flera olika objektiv. För att dokumentera berättelser eller platser och jobb som kräver snabba reaktioner brukar jag använda zoomobjektiv som objektiven FE 16-35mm f/2.8 GM eller FE 70-200mm f/2.8 GM OSS. Om det är en specifik kreativ effekt jag är ute efter använder jag ett fast objektiv som FE 50mm f/1.4 ZA eller FE 85mm f/1.4 GM.
Jag måste välja mina objektiv och exponeringsinställningar baserat på den miljö och de förhållanden som råder där jag är. Återigen, människor är så obetydliga och vi måste vara flexibla och jobba med det vi har.
Det finns dagar som är för kalla för moln eller som bara har små mjuka, stripiga moln som omgärdar bergstopparnas silhuett. Dessa kan mjuka upp ljuset och göra det lättare att fota mot ljuset, något som jag inte verkar kunna undvika. Snö är också den perfekta ljusreflektorn. När du fotar människor, tält eller vad som helst, tenderar ljuset att studsa från snön åt alla håll. Den fyller i skuggorna vare sig du vill det eller inte och ger foton som andas med ljus känsla.
Men så finns det dagar då vinden piskar dramatiskt och du brottas med kylan. Bilden ovan togs med den legendariske Børge Ousland för Helsport-tält. Det var en vild fotografering och ungefär -15 °C med vindar upp till 20 m/s. Det var en sådan dag då du bara måste acceptera att det är en del av berättelsen och du kan inte ens låtsas att alla har det bra. Med snön som yrde i vinden var det en bra chans att få till en ren, vit bakgrund utan några former. Men vinden kan också blockera motivet och begränsa dig till att ta bilden nära med vidvinkel. Det är galet hur mycket vinden och kylan kan styra fotograferingen.
Ett litet råd för att hålla dig bekväm – hitta fotot som distraherar dig från kylan. Du kan bli så uppslukad av att fotografera att du glömmer kylan, i alla fall tills solen går ner, det är då den RIKTIGA kylan börjar.
Ingenting känns så kallt som det gör när det är mörkt.
”Det är sällan du kan få allt detta vackra på ett ställe... Det kallas natur”