Att ta det till det yttersta

Jaakko Posti

”Jag gillar att lida lite för mina bilder. Jag pushar mig själv för att ta dem. Om jag bara stannar bilen, går ut och tar fotografier från sidan av vägen så uppskattar jag inte bilderna lika mycket som när jag måste klättra ett berg iförd skidor. Vädret och lidandet bidrar till värdet i bilden – i alla fall för mig.”

jaakko posti sony alpha 9 en man flyger genom luften när han springer och hoppar över en backe

© Jaakko Posti | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 250

Jaakkos fotograferingskarriär började med hans kärlek till friluftslivet. Han växte upp bland det fantastiska landskapet i norra Finland och älskade att utforska världen omkring sig genom vandring, skidåkning och terrängcykling. Som många andra tog han med sig en kamera för att dokumentera äventyren med sina vänner.

”Varje gång jag gick ut så växte min entusiasm för fotografering,” säger Jaakko. ”Sedan fick jag en ny kamera och allt blev lite mer seriöst. Nu tror jag att det är 50/50 – fotograferingen och videofilmandet går hand i hand med min passion för friluftslivet.”

jaakko posti sony alpha 7RII skidåkare åker nedför en snabb backe genom träden

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1000s @ f/4.0, ISO 1000

Det är inte enkelt. Att fysiskt ta fotografier vid temperaturer som kan vara så låga som -35 grader kan vara en riktig utmaning. Även de mest grundläggande sakerna som att hantera kameran med handskar kan vara svårt, men många fotografer inser inte att du även kan behöva tänka på hur du andas!

jaakko posti sony alpha 7RII en man åker skidor i hög hastighet nedför en ravin

© Jaakko Posti | Sony a7R II + 25mm f/2.0 | 1/2500s @ f/9.0, ISO 400

”Jag använder oftast två handskar,” förklarar Jaakko. ”Jag försöker behålla de större handskarna på eftersom de låter mig kontrollera kamerans grundfunktioner – bländarinställningar och AF-punkt, och så slutarknappen såklart. Om jag behöver hantera kameran tar jag av de större handskarna och under har jag på mig mindre handskar som är tunnare och tajta mot huden. Det gör det enklare att hantera kameran. Det är viktigt att hitta riktiga handskar som passar dina behov när du fotograferar i riktigt kallt väder. Du måste komma ihåg att själva kameran är magnesiummetall – om det är -30 grader kan själva kameran vara extremt kall att ta i.”

jaakko posti sony alpha 9 snowboardåkare poserar med en snowboard och bil mot ett snölandskap

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/80s @ f/2.2, ISO 50

I sådant kallt väder är det viktigt att förbereda inte bara dig själv, utan även kameran. När du befinner dig i så kalla omständigheter kan du inte ens andas på kameran eftersom fukten i din andedräkt nästan omgående kan frysa på skärmen, EVF eller objektivets yta.

”En del fotografer håller sin kamera under jackan, men då måste du vara försiktig med fukt som kan bildas från kroppens svett. Fukten kan snabbt frysa när den utsätts för extrem kyla och det avstannar inte när du kommer in. Du måste lämna kameran och objektiven i ryggsäcken för att luften i väskan och kamerorna ska kunna acklimatisera sig. Det är mycket att ha i åtanke, men det kommer naturligt för mig nu.”

jaakko posti sony alpha 7 fågelperspektiv av en skidåkare som åker nedför en snabb skidbacke

© Jaakko Posti | Sony a7 + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 320

Jaakko berättar att för honom är en av de viktigaste delarna när du fotograferar i extrem kyla att du har rätt utrustning. ”Jag använder alltid kamerorna Sony α7R III och Sony α9 och har aldrig upplevt några problem vid fotografering i kyla,” berättar han. ”Jag har fotograferat vid -35 grader och de nya batterierna NP-FZ100 i kamerorna fungerar fortfarande och låter mig fotografera. Jag minns den första vintern jag började använda kamerorna. Det var -25 och köldfaktorn tog det lätt till -30, men jag kunde fortfarande fotografera.”

jaakko posti sony alpha 7RII en cyklist åker långsamt ner för en brant backe med solnedgången i ryggen

© Jaakko Posti | Sony a7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/1000s @ f/5.0, ISO 640

”Mina två kameror kompletterar varandra väldigt bra,” fortsätter han. ”De är båda bra kameror för mig att ha med mig. Med α9 kan jag få bästa möjliga hastighet med 20fps och snabb autofokus, så när jag ska fotografera i farten använder jag den. Om jag fotograferar landskap eller landskapsscener med en terrängcyklist eller skidåkare så använder jag α7R III som med sin 42,4-megapixelsensor fångar fler detaljer. Den lämnar även tillräckligt mycket detaljer om jag behöver beskära när jag redigerar eller om jag helt enkelt vill göra en förstoring av en bild.”

När det kommer till objektiv använder Jaakko en rad olika för att hjälpa honom ta sina bilder i sådana extrema förhållanden. ”Det är några huvudobjektiv som jag använder. 70-200mm f/2.8 G Master, 70-200mm f/4, Sony Zeiss Sonnar 55mm f/1.8 ZA och 16-35mm f/2.8 G Master,” säger han. ”Jag älskar objektivet Zeiss Sonnar 55mm f/1.8 ZA eftersom det är så skarpt och vackert, speciellt för porträtt. Objektivet 16-35mm är fantastiskt vid varje brännvidd och jag gillar verkligen att använda det. De ger mig allt jag behöver när jag fotograferar utomhus.”

”När jag kör terrängcykel eller springer tar jag med mig f/4 eftersom den är lättare och mindre. Det är en av anledningarna till att jag började använda Sony Alpha-serien från början – jag insåg hur mycket storlek och vikt jag kunde spara i ryggsäcken och det har gjort skidåkning och terrängcykling mycket roligare eftersom det inte alls är lika tungt! När vintern kommer blir det såklart mycket mörkare, och jag behöver största möjliga bländare. Då byter jag till objektivet 70-200mm f/2.8 GM eftersom det kan fånga upp mer ljus.”

jaakko posti sony alpha 9 en skidåkare inspekterar sina skidor med hjälp av en pannlampa

© Jaakko Posti | Sony a9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/2.8, ISO 1600

Extremt väder och ljusförhållanden kan avskräcka vissa fotografer, men för Jaakko är det en del av njutningen. ”Vädret eller ljuset stoppar inte mig,” berättar han. ”Jag bor i den arktiska cirkeln så vi har några soltimmar mitt i vintern, men ibland har vi ingen sol alls. Det vi har är fantastiska ljusförhållanden. Den så kallade blå timmen sträcker sig faktiskt över flera timmar här under vintern. Det funkar jättebra för att blanda med artificiellt ljus, även om det bara är ljuset från pannlampan en skidåkare eller terrängcyklist använder.”

jaakko posti sony alph 7s avlägsen stuga på Island med gryningen ovanför

© Jaakko Posti | Sony a7s + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1s @ f/4.0, ISO 3200

Jaakko avslutar: ”Jag gillar verkligen detta område eftersom ljusförhållandena varierar så mycket. På sommaren är det ljust hela tiden och den gyllene timmen räcker hela natten. Sedan på vintern har vi en lång blå timme som sträcker sig flera timmar. Mitt i vintern är himlen oftast en väldigt vacker rosa. Vi får inte glömma de fantastiska polarskenen – norrsken – som är helt fantastiska att fånga på vintern.”

Produkter som förekommer i den här artikeln
ILCE-7S
α7S-kamera med E-fattning och fullformatssensor
ILCE-7RM2
α7R II med bakbelyst fullformatsbildsensor
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm fullformatskamera med autofokus
ILCE-9
α9 – spegellös fullformatskamera med staplad CMOS-sensor
SEL55F18Z
Sonnar® T* E 55 mm f1,8 ZA
SEL1635Z
Vario-Tessar® T* FE 16–35 mm f4 ZA OSS
SEL2470GM
FE 24–70 mm f2,8 GM
SEL28F20
FE 28 mm F2
SEL35F14Z
Distagon T* FE 35 mm F1.4 ZA
SEL70200G
FE 70–200 mm f4 G OSS
SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS
Jaakko Posti
Alpha Universe

Jaakko Posti

Finland

Det allra bästa med fotografering för mig är alla platser och stunder jag har fått uppleva med fantastiska människor som jag aldrig hade fått träffa om det inte hade varit för fotografering.

Visa profil


x