grön sedan i ett dammigt garage

Så här fotograferar jag | Bilfotografering

Deyan Yordanov

Det går att framställa ett fordon på ett otal olika sätt. Vill jag ha en romantisk, känslofylld scen där bilen kör mot solnedgången med taket nere? Vill jag se samma bil skymta fram ur skuggorna med minimal belysning? Eller kanske en actionbild av bilen när den slirar snabbt på en racingbana? Jag börjar med ett tomt ark och har bara verktygen, min Sony Alpha A7 III och min fantasi, för att måla rätt bild.

Det viktigaste är att alltid berätta en historia, att väcka reaktioner och känslor. Jag vill att människor ska le, bli engagerade och känna stämningen i ett foto.

baksidan på en grön sedan i ett garage

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/8.0, ISO 320

Planera fotograferingen

I allmänhet vill mina kunder ha rena, polerade bilder av sina produkter, men annars beror det på kunden och projektet vi arbetar med. Oavsett bil och projekt, är iscensättningen och valet av bakgrundsplats ofta avgörande för hela bilden. Bakgrunden placerar bilen i en situation och skapar en handling, så det gäller att välja rätt för att slutprodukten och känslan i bilden ska bli den rätta.

Jag ägnar mycket tid åt att undersöka platser. Jag reser mycket och stannar till på lite olika ställen, tar bilder som jag lägger till i en Google Maps-lista och kör vidare. Jag använder också många av mina platser flera gånger. Genom att välja olika vinklar, ljus och inramning kan man förändra en plats så mycket att den inte längre ser ut som samma plats.

grön sedan med starkt ljus bakom

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/125s @ f/8.0, ISO 500

Ta bilderna

Jag har en ganska enkel kamerautrustning. Jag använder Alpha 7 III och kombinerar den med objektiven FE 24-70mm f/4 ZA OSS, FE 16-35mm f/4 ZA OSS, 55mm f/1.8 ZA och Sony FE 85mm f/1.8. Det kanske inte är den utrustning man skulle vänta sig av en professionell fotograf, med tanke på att jag har valt f/4-versionerna av zoomobjektiven istället för f/2.8 G Master-versionerna. Men för att få så skarpa bilder som möjligt och det skärpedjup som krävs brukar jag använda f/8 eller f/11, så jag behöver inte så stora bländare som andra fotografer, och i de fall jag behöver det kommer FE 85mm f/1.8 in i bilden.

Det finns många olika funktioner på Alpha 7 III som gör att jag kan ta otroliga bilder av bilar. Först och främst har vi det dynamiska omfånget hos sensorn på 24,2 megapixlar som ger mig stort utrymme att leka med exponeringen vid redigeringen.

Ju mer jag fotograferar, desto färre regler följer jag. När jag började fotografera bilar fick jag ofta höra att jag inte skulle fotografera bilar med vidvinkelobjektiv, att jag inte borde beskära en bil på ett visst sätt, eller att jag inte använde tillräcklig belysning. Men sedan insåg jag att det visserligen är bra råd, men inga universella sanningar som man behöver följa slaviskt. Det finns vissa situationer när alla dessa scenarier fungerar alldeles utmärkt, om man bara lär sig hur och när man ska använda dem.

grön sedan parkerad i ett dammigt garage

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/60s @ f/5.0, ISO 400

De viktigaste faktorerna när det gäller att få rätt ljus för en bild är typen av bil och hur jag vill framställa den. Ibland fotograferar jag med endast befintligt ljus, men för de flesta av mina bilder använder jag strober eller andra artificiella ljuskällor. Jag använder också olika typer av modifierare – som stripbox, softbox, rena strober, reflektorer eller en kombination av dessa.

En bild där jag verkligen älskar ljuset är en detaljerad bild av kylarprydnaden ”Spirit of Ecstasy”. Bilden togs i ett svagt upplyst garage och vi hade bara 15 minuter på oss eftersom vi fotograferade många bilar den dagen. Jag använde enkelt strobljus som sköts ut mot en stor 2x1-metersreflektor. Det var så jag lyckades skapa den mjuka ljuseffekten på en så blank och reflekterande yta.

närbild av detalj på baksidan av en bil

© Deyan Yordanov | Sony α7 III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

När du ska börja ta foton automatiskt vill jag ge dig följande råd: Fortsätt att fotografera och experimentera för du har det bästa framför dig. Ta din kamera, gå ut och börja skapa. Du har ett mycket kraftfullt verktyg i din hand och bara fantasin sätter gränserna.

Produkter i fokus

Relaterade berättelser

Registrera dig för att få α Universe-nyhetsbrev

Grattis! Nu är du prenumerant på α Universe-nyhetsbrev

Ange en giltig e-postadress

Något gick tyvärr fel

Grattis! Nu är du prenumerant