Inuti högtalarna från Sony

Hur teknikerna på Sony väljer rätt träslag för att skapa naturligt ljud

Vad har flyglar och högtalare gemensamt? På Sony anser vi att likheterna är fler än vad man skulle kunna tro. Teknikerna på Sony ser högtalare som musikinstrument och anser att de bör tillverkas med samma omsorg som en flygel.

Musikälskare vill ha högtalare som får det att låta som om artisten uppträdde i samma rum. Utrustningen från Sony för ljudälskare har kalibrerats med det i åtanke. Från den inledande designen av högtalaren till klimatet i vilket träet växer i har varje liten detalj finslipats för att säkerställa bästa möjliga uppspelning.

När teknikerna på Sony skapade SS-AR1-högtalaren vände de ut och in på sig i sin jakt på det perfekta träslaget, och på de hantverkare som skulle konstruera högtalarna. Träets form, fibrer, textur och sammansättning har alla en viktig inverkan på ljudkvaliteten och ljudet.

Välja träslag för balanserat ljud

Det handplockade träet för baffeln i SS-AR1 kommer från den japanska ön Hokkaido. Öns klimat har gjort den till en utmärkt plats att hämta trä ifrån eftersom vintermånaderna är mycket kalla. Den här miljön återspeglas i Hokkaidos lokala lönn i dess fibertäthet, hårdhet och styvhet.

De träd som valdes ut av Sony och träspecialister på plats fälldes i november när fibrerna är som tätast. Även om träslaget var perfekt för högtalarens baffel, skulle högtalarens ljud blivit hårt och stelt om hela högtalarlådan byggts i lönn från Hokkaido. Därför valde teknikerna från Sony ett annat träslag som komplement.

Kombination med björk för riktigt rent ljud

Teknikerna på Sony valde med omsorg ut skandinavisk björk, ett mjukare träslag från kallt klimat, till baksidan och sidopanelerna på SS-AR1. Panelerna som tillverkats i denna björk har sedan böjts till skulptural form. Den här kombinationen av lönn från Hokkaido och skandinavisk björk ger inga oönskade vibrationer och ett naturligt, balanserat och uttrycksfullt ljud.

Hantverksskicklighet som ger ljudkvalitet

Arbetet med att sammanställa SS-AR1 utfördes av ett företag som tillverkar precisionskomponenter för musikinstrument. Sony ville ha en olimmad prototyp från företaget för att säkerställa att den skulle leva upp till Sonys standarder. När projektledaren besökte verkstaden trodde han först att högtalarlådan redan hade limmats ihop, men han hade fel. Prototypen var så exakt utformad att den höll ihop helt utan lim!

Sony-teknikern Yoshiyuki Kaku färdigställde SS-AR1 med en design som styr resonansen som strålar från högtalarelementens framsida, vilket gav en balanserad och naturlig design. Högtalarlådan är uppdelad på insidan av två bitar skandinavisk björk som skapar två separata avdelningar – en för bashögtalarna och en för mellanregisterhögtalaren/tweetern. Det gör att ljudtrycket inte går tillbaka in i högtalarlådan från bashögtalaren.

Med rätt material och expertis kunde Sony skapa en högtalare som har tillverkats med all den omsorg och hantverksskicklighet som ligger bakom ett välstämt musikinstrument. Det betyder att SS-AR1 levererar ett komplett och fylligt ljud för symfonier och annan musik direkt in i ditt hem.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.