Ta del av

en Sony-teknikers tankar: Skapandet av högkvalitativa stereohögtalare från Sony

Sony-tekniker älskar ljud. De arbetar outtröttligt med varje produkt för att se till att musikälskarna får bästa möjliga ljud från de högkvalitativa stereohögtalarna från Sony. Det gäller allt från stereohörlurarna MDR-1A/B för högupplöst ljud till SS-AR1-högtalarna.

Varje liten del i den högkvalitativa ljudutrustningen från Sony byggs för sig. Det gäller allt från de interna komponenterna till de externa materialen. Hantverksskickligheten är speciellt framträdande i högtalarserien SS-AR1 från Sony. För att du ska kunna förstå vilken passion och hängivelse som krävs för att skapa dessa stereohögtalare talade vi med ljudteknikchefen Yoshiyuki Kaku på Sony. Under samtalet delar Kaku med sig om sin passion för kvalitetsljud och berättar speciellt om arbetet med att skapa bokhyllehögtalarna SS-NA5ES.

F: Vilket är huvudmålet när ni konstruerar stereohögtalare från Sony?

Kaku: När vi skapar stereohögtalare på Sony gör vi det med målet att leverera ”tillfredställande ljud”. Jag älskar musik och går ofta på musikkonserter, så för mig innebär ”tillfredsställande ljud” känslan jag får i konsertsalen. Det handlar om den unika stämningen man möts av i konserthallen, spänningen bland musikerna och det där ögonblicket av tystnad direkt efter konserten har avslutats. Det är den känslan vi vill återskapa för musikälskare.

F: Hur gör du för att åstadkomma detta ”tillfredställande ljud” när du utformar högtalare från Sony?

Kaku: När jag arbetar med att utveckla en stereohögtalare som SS-NA5ES, lyssnar jag inte efter bestämda frekvensintervall. Jag lyssnar på musiken som helhet och lägger mycket tid på finjustering. Det är enkelt att skapa en produkt som bara är ute efter avancerade fysiska egenskaper och teknik. Men det räcker inte att bara lägga till den senaste tekniken i en högtalare eller utöka antalet kilohertz i det höga frekvensintervallet för att ge en unik lyssnarupplevelse med hög ljudkvalitet. Sony fokuserar på musikens totala känsla och ljudkvalitet. Resultaten är en produktutvecklingsstil i vilken jag kan utgå från mina egna ”ljudminnen” och skapa en stereohögtalare som kan återge ljuden i en livespelning på ett troget sätt som ger ljud- och musikälskare känslan av att lyssna på det ursprungliga musikframträdandet.

F: Vad är du mest nöjd med SS- NA5ES-stereohögtalarna?

Kaku: Det måste vara I-Array™-tweetersystemet. Det häftigaste med det här innovativa systemet är att det förmedlar originalinspelningens stora spridning och stämning utan att lägga till några onaturliga toner i ljudet. Resultatet är förvånande mjuka höga frekvenser med större upplösning, bredare ljudbild och en subtil men exakt ljudbild.

F: Nu har du berättat lite om komponenterna inuti SS- NA5ES-stereohögtalarna, så vad kan du säga om den yttre utformningen?

Kaku: Vi närmade oss frågan om högtalarlådornas utformning från olika perspektiv, men vårt fokus låg framförallt på kvaliteten på materialen vi använde. Vi bestämde oss för att använda skandinavisk björk. Det är ett högkvalitativt träslag som vi också använde för AR-serien. Det gjorde att vi också bestämde oss för att arbeta med de japanska trähantverkare som även arbetade med AR-serien. När vi tillverkar stereohögtalare lägger vi stor vikt vid detaljerna i allt från träslag till hur mycket lim vi använder.

F: Det låter som att ni verkligen har funderat igenom utformningen och materialen. Med en sådan uppmärksamhet mot detaljerna i arbetet med att designa stereohögtalare på Sony idag, vilken riktning tror du att arbetet kommer att ta i framtiden?

Kaku: Jag tror att vi har lyckats nå målet för Sony att skapa ”tillfredställande ljud” med våra stereohögtalare. Men vi kommer att fortsätta vårt arbete mot att skapa perfekt ljudkvalitet. Vi vill att alla våra högtalare ska återge musikernas verk troget. Vårt slutgiltiga mål är att våra produkter ska hjälpa lyssnaren att komma närmare sina favoritmusiker.

Vår CEO Kazuo Hirai berättar mer om produkter för högupplöst ljud från Sony

Här nedanför får du veta mer om de stereohögtalare från Sony som nämns i artikeln.

Ta reda på ännu mer om hantverket bakom SS-NA5ES-högtalarna.

Ta del av hantverkskunnandet bakom SSAR1-högtalarna.

Läs mer om premiumstereohögtalarna MDR-1A/B för högupplöst ljud.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.