Hörlurarnas historia

Hörlurarnas utveckling visar precis hur långt ljudbranschen har kommit

1958 – var det år när sättet människor lyssnade på musik förändrades för alltid. Det var året de första hörlurarna kom och Radio Corporation of America lanserade de första stereo-LP-skivorna. Det är knappast förvånande att hörlurarna revolutionerade sättet människor lyssnade på musik, men frågan är hur långt hörlurstekniken egentligen har utvecklats under de mer än 50 år som gått sedan dess?

Sony grundades utifrån en passion för ljudkvalitet och en önskan att flytta fram ljudteknikens gränser så att musikälskare och ljudnördar skulle få det ljud de förtjänar och förväntar sig. De här grundläggande idéerna har påverkat hur hörlurar från Sony har utvecklats under decennierna.

Här är några exempel på produkter från Sony som skiljer sig från mängden, med allt från MDR-3 Walkman®-hörlurarna till det senaste inom High-Resolution Audio-teknik:

1979 – De första Walkman®-hörlurarna

MDR-3: en kompakt lättviktsmodell

De här hörlurarna skapades utifrån tanken att hörlurar ska vara kompakta och lätta och såldes separat som ett tillbehör till den första ”Walkman®” någonsin (modell TPS-L2). För den första modellen i serien ”H-AIR” ville konstruktörerna skapa hörlurar som kunde användas till att lyssna på musik var och när man ville. De var en del i att skapa ett helt nytt sätt för människor att lyssna på musik i farten.

1995 – de första brusreducerande hörlurarna

MDR-NC10: utformade för resor

MDR-NC10 var de första brusreducerande hörlurarna från Sony, och de minskade ljuden från omgivningen med 70 procent. Den brusreducerande kretsen kände av ljud i omgivningen via den inbyggda mikrofonen och skickade en motsvarande men motsatt reduceringssignal till hörlurarna. Behövde du tillfälligt kunna höra ljudet omkring dig kunde du trycka på en omkopplare för att släppa igenom omgivningsljudet.

De här brusreducerande hörlurarna stängde inte bara ute oönskade ljud, de satt också bekvämt i örat tack vare Fontopia®-designen. Det gjorde dem utmärkta för resor, arbetsplatser och utomhusmiljöer.

2011 – De första hörlurarna med 3D-surroundljud

MDR-DS7500: hörlurar med bioljud

MDR-DS7500 konstruerades för att ge personligt, fylligt och komplett ljud för 3D-filmer och var branschens första* hörlurssystem för digitalt surroundljud som återgav ett 3D-ljudfält med en nyligen tillagd höjdriktning.

Hörlurarna hade två ytterligare lägen utöver Cinema-läget: Röstläge och spelläge som gav optimalt ljud på röster och spel. Den 18 timmar långa kontinuerliga uppspelningstiden gjorde dem till några av de mest avancerade hörlurarna på marknaden.

Sony fortsätter att utveckla den senaste ljudtekniken. Sony revolutionerar fortfarande ljudet med High-Resolution Audio-produkter som MDR-Z7-hörlurarna som kan återge höga ljud på upp till 100 kHz – en milstolpe inom hörlursteknik.

* I form av ett hörlurssystem med digitalt surroundljud för konsumentbruk (enligt undersökningar av Sony i augusti 2011)

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.