Sony Walkman®

Så revolutionerade den vårt sätt att lyssna på musik i farten

Ända från början har Sony varit starkt knutet till ljud. Själva namnet är faktiskt baserat på ljud som begrepp: Sony är en kombination av det latinska ordet ”sonus” (som i ”sonisk” och engelskans ”sound”) och ”sonny”, som ger en bild av ett ungt och energiskt företag.

Sony har dessutom alltid satsat på innovationer och blickat mot framtiden när produkter har designats för ljud- och musikälskare. Sonys medgrundare Masaru Ibuka illustrerade företagets innovativa tankesätt då han sa: ”Kreativitet handlar om att söka efter det oväntade och träda ut ur sin egen upplevelse.”

I linje med företagets engagemang i ljudkvalitet och tekniska framsteg har Sony varit först i branschen att uppnå många viktiga milstolpar inom ljudteknik.

När den första Walkman® började säljas i butik var vissa skeptiska eftersom den var annorlunda och obekant. Själva tekniken var inte helt ny, men det var tanken på en bärbar musikspelare utan inspelningsfunktion. Men det tog inte lång tid innan musikentusiasterna insåg hur smart Sony Walkman® faktiskt var. Den skulle sedan komma att revolutionera ljudbranschen och människors sätt att lyssna på musik i farten.

Här är några exempel på de framgångsrika produkterna från Sony, från TPS-L2 Walkman® till den senaste Walkman® för High-Resolution Audio:

1979 – Sony säljer sin första Walkman®

Den första personliga Walkman® Stereo, TPS-L2, blev en enorm succé, trots att tvivlarna hävdade att bristen på inspelningsfunktion skulle förhindra större framgångar.

Den bärbara musikspelaren förändrade många människors livsstil eftersom de nu kunde lyssna på musik var de ville.

Enheten hade ett blått hölje i metallfinish inspirerat av de trendiga blåjeansen. Det var ett avsteg från Sonys tidigare produktdesign mot det mer lediga och moderiktiga.

1984 – Den första bärbara cd-spelaren från Sony

Walkman® D-50, världens första bärbara cd-spelare, var ungefär lika stor som fyra cd-fodral.

Den kompakta enheten bidrog stort till cd:ns växande popularitet. Walkman® D-50 kunde användas i upp till fem timmar med sex alkaliska C-batterier.

1992 – Sony uppfinner den första MD Walkman®

Sony skapade världens första MiniDisc Walkman® MZ-1 med inspelning, uppspelning, numerisk knappsats och anti-skip-teknik.

Enheten kunde spela in i upp till 74 minuter och alla inspelningar kunde delas upp, kombineras, raderas och namnges (helt nya möjligheter jämfört med kassettband!).

2001 – Sonys standard för höghastighetsöverföring

MZ-N1 Walkman® var den första produkten med stöd för NetMD-standarden för höghastighetsöverföring av musikdata från PC till Walkman®. Dessutom kunde enheten spela upp musik i 110 timmar i sträck

2013 – Första produkterna för High-Resolution Audio

Sony blir ett av de första företagen som släpper ett komplett produktsortiment för High-Resolution Audio, inklusive ZX1 Walkman®-serien, som gör det möjligt att spela upp High-Resolution Audio-källor genom att integrera många års kunskap och teknik.

Sony samarbetade även med Universal Music Group, Warner Music Group och så klart Sony Music Entertainment för att ta fram fler High-Resolution Audio-produkter. Snart därefter lanserade Sony ZX2 Walkman®, som ger en förstklassig musikupplevelse när man är i farten.

Sony är fortfarande ledande inom High-Resolution Audio. Företagets CEO Kazuo Hirai förklarar: ”Vi ser High-Resolution Audio som ett sätt att ge musikbranschen nytt liv och skapa en mer engagerande relation med musiken och kunderna. Vi ser det som framtiden för vår musikverksamhet.” Sony fortsätter att förena klassisk teknik med de senaste trenderna inom rent ljud för att skapa produkter som NW-ZX2BLK, som ger företaget en ledande plats i ljudbranschen.

Läs mer om High-Resolution Audio-funktionerna hos NW-ZX2BLK på 128 GB.

Musik och liv: Trender och nyheter för musik- och ljudälskare.